GALERIE FOTO. Cimitirul Multietnic din Sulina, o frântură de istorie unică în Europa

0
639

Cimitirul Maritim Multietnic din Sulina a devenit o atracție turistică a orașului din Delta Dunării: numeroși vizitatori vin aici pentru a descoperi legendele din spatele mormintelor a peste 20 de etnii. Acesta se află în partea de est a localității, în imediata apropiere a drumului ce duce către plaja sălbatică. Multe din aceste mormintele spun povești, poate de aceea localnicii îl numesc „cimitirul viu“.

Multe morminte de aici sunt ale unor marinari englezi sau ale angajaților Comisiei Europene a Dunării. Printre ele se află, însă, și câteva locuri de veci ale unor prinți greci și chiar mormântul prințesei Ecaterina Moruzi, nepoata domnitorului Moldovei, Ioan Sturdza.

Timp de peste 300 de ani, Sulina a fost un loc de refugiu al temuților pirați greci sau maltezi, care jefuiau corăbiile venite din Occident. Unul dintre acești pirați, Ghiorghios Kontoguris, este înmormântat aici.

Sunt multe povești legate de mormântul lui Kontoguris, supranumit «piratul de la Sulina», dar cea mai interesantă este aceea că dacă într-o anumită zi din an arunci apă pe piatra sa funerară, apare harta comorii pe care ar fi îngropat-o. Am încercat și eu acest truc, dar nu a apărut nicio hartă. Trebuie să precizez însă că, potrivit datelor istorice, Ghiorghios Kontoguris nu a fost nimic mai mult decât un comerciant din Sulina“, ne-a declarat un ghid local.

Anual, la Sulina are loc „Parastasul Piraților Nepomeniți“, ca urmare a legendei lui Ghiorghios Kontoguris. În acest an a avut loc ediția cu numărul VI, iar festivalul este o inițiativă a unui bucureștean.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.