Constănțenii se simt în siguranță ziua, pe stradă, iar noaptea riscul de a păți ceva devine moderat. În schimb, cu privire la corupție, oamenii consideră că riscul este foarte ridicat, potrivit Numbeo, care este cea mai mare bază de date privind calitatea vieții din lume, la care contribuie cetățenii. Astfel, în ceea ce privește orașul Constanța, oamenii și-au exprimat părerea, datele fiind actualizate la nivelul lunii aprilie 2023.
Potrivit oamenilor care au participat la sondaj, nivelul criminalității la nivelul municipiului Constanța este moderat, însă aceștia au precizat că a crescut mult criminalitatea în ultimii trei ani.
În ceea ce privește temerea ca hoții să le spargă casele sau să le fie furate bunuri, constănțenii au votat că aceasta este moderată. Același rezultat este și în cazul tâlhăriilor.
În ceea ce privește furtul de autovehicule, constănțenii sunt de părere că riscul este scăzut. Însă, nivelul este crescut pe latura furturilor din mașini, potrivit oamenilor.
Atacurile și agresiunile pe stradă, cât și insultele sunt, potrivit locuitorilor de la malul mării, la un nivel moderat. Cât despre rasism și agresiuni din pricina religiei, culorii pielii sau orientării sexuale, oamenii au votat că riscul este unul foarte scăzut.
Pe partea de consum și trafic de droguri, riscul este moderat, au considerat locuitorii Constanței, pe când jafurile și vanadalismul au un risc scăzut. În schimb, cu privire la corupție și mită, rezultatul a fost că riscul este foarte crescut.
Per total, siguranța oamenilor de a merge pe stradă ziua este crescută, iar pe timp de noapte, moderată.
Menționăm că acestea sunt părerile constănțenilor care au participat la sondajul de pe Numbeo.
Însă, amintim că reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Constanța au precizat, pentru Focus Press, că infracțiunile de furt prezintă o creștere de aproximativ 2% în anul 2022, față de anul 2021, infracțiunile de lovire sau alte violențe înregistrează o scădere cu aproximativ 1,4% în 2022, față de anul precedent, iar la infracțiunile de distrugere se constată o creștere de aproximativ 1,1% în anul 2022, față de anul 2021.
Liliana BELCIUG