Rezultatele alegerilor parlamentare din județul Tulcea arată o schimbare semnificativă față de legislatura anterioară, PNL nereușind să obțină niciun mandat, deși controlează 24 din cele 51 de localități din județ. În legislatura 2020 – 2024, PNL a avut doi parlamentari, însă voturile din 2024 nu au fost suficiente pentru a menține această reprezentare.
La Camera Deputaților, PSD a obținut 23,98% din voturi și un mandat, prin Sergiu Constantinescu. AUR a obținut 22,84% și un mandat, Elena Doboș fiind reprezentanta partidului. SOS, cu 10,53%, a câștigat un mandat, ce va fi deținut de Cosmin Andrei. POT, cu 7,46% din voturi, a reușit să obțină un mandat, prin Mihail Barbato.
La Senat, PSD a fost, din nou, primul partid, cu 25,26% din voturi, dar nu a obținut un mandat. AUR a avut 23,10%, însă nici acest partid nu a câștigat reprezentare. SOS, cu 11,36%, a obținut un mandat, care îi va aparține lui Ionel Carp, iar POT, cu 8,90%, a câștigat un mandat, prin Ștefan Borțun.
PNL a câștigat alegerile doar în patru localități (Babadag, Valea Teilor, Maliuc și Stejaru), dar rezultatul general a fost insuficient pentru obținerea unui mandat.
Haideți să vedem cine sunt și cu ce se ocupă viitorii parlamentari de Tulcea.
Sergiu Constantinescu este un politician român, membru al Partidului Social Democrat, ales deputat pe listele PSD Tulcea. Este cunoscut și pentru legăturile sale cu domeniul mass-media, fiind soțul Alessandrei Stoicescu, prezentatoare la Antena 1.
Conform declarației de avere, Sergiu Constantinescu deține mai multe proprietăți. Printre acestea se numără două terenuri intravilane în Voluntari, achiziționate în 2006 și 2018, un teren în București, cumpărat în 2015, și un alt teren în Predeal, achiziționat în 2019. La capitolul clădiri, are o casă în Voluntari, cumpărată în 2006, cu o suprafață de 254 de metri pătrați, un apartament în București, de 88 de metri pătrați, o casă de vacanță în Predeal, cu o suprafață de 364 de metri pătrați, și alte două apartamente în Voluntari, cumpărate în 2023.
Deputatul conduce un autoturism Peugeot din 2022 și are bijuterii și ceasuri în valoare de peste 40.000 de euro, achiziționate între 2011 și 2023. Deține mai multe conturi bancare și depozite în lei și euro, iar printre activele financiare se numără și un împrumut acordat în valoare de 150.000 de lei, către Olga Gheorgheta Constantinescu. Veniturile sale provin și din închirierea unor imobile și din dividende.
Sergiu Constantinescu și-a secretizat veniturile salariale de la Fundația Mereu Aproape, la fel ca soția sa. În declarația de interese, el menționează că deține 20 de părți sociale la Mediacom Services SRL, este administrator la Intact Media Advisors SRL și membru al Consiliului Director al Fundației Mereu Aproape. Anterior, a făcut parte din Consiliul de Administrație al SC Telecomunicații CFR SA.
Este absolvent al Facultății de Electronică și Telecomunicații. După finalizarea studiilor, a ocupat funcții precum redactor-șef al publicației „Piața de la A la Z“ din Cluj-Napoca, director de marketing și publicitate la Antena 1 Cluj, director executiv al Fundației Mediarom, director executiv al Asociației pentru Promovarea Tinerilor, director al rețelei Alpha TV și consilier de comunicare la Camera Deputaților.
După victoria electorală din Tulcea, Sergiu Constantinescu a transmis un mesaj prin care a mulțumit alegătorilor pentru încredere, declarând că va lupta pentru proiectele județului, dezvoltare și dreptate. A subliniat că, deși PSD a obținut cele mai multe voturi în județ, algoritmul electoral a permis alocarea unui singur mandat de deputat pentru Tulcea, dar a promis că echipa PSD va rămâne unită.
,,Mulțumesc pentru încredere! Echipa PSD Tulcea a câștigat încrederea voastră și cele mai multe voturi în județ. Voi lupta din Camera Deputaților pentru proiectele noastre, voi lupta pentru dezvoltare, dreptate și drepturi pentru fiecare tulcean! E nedrept că, deși suntem numărul 1 atât în județ cât și în municipiu, algoritmul electoral face să avem o singură voce în Parlament. Vom rămâne uniți și nu vom dezamăgi încrederea voastră“, a transmis Sergiu Constantinescu.
Elena Doboș este cel de-al doilea deputat ales în județul Tulcea, reprezentând Alianța pentru Unirea Românilor. Este primul candidat al AUR care va ocupă această funcție în județ, fiind, totodată, poziția de președinte al filialei AUR Tulcea.
Conform declarației sale de avere, Elena Doboș deține un teren agricol în comuna Cerna, achiziționat în 2015, având o suprafață de 3,3 hectare. Nu sunt menționate case sau alte clădiri în proprietatea sa. În schimb, aceasta are două autoturisme: un Suzuki din 2016 și un Land Rover fabricat în 2015.
Elena Doboș are un credit la Banca Transilvania, contractat în 2022, în valoare de 51.000 de lei, cu scadența în 2027. În trecut, a lucrat ca și consilier în cadrul cabinetului fostului parlamentar Valentin Rică Cioromelea, unde a înregistrat un venit total de 36.000 de lei.
Aceasta a absolvit Universității „Ovidius“ din Constanța, în perioada 1998 – 2002, și-a continuat studiile la Université Paris-Est Marne-la-Vallée între 2003 și 2005, și a urmat cursuri la Academia de Studii Economice din București.
Pe plan profesional, Elena Doboș a activat în sectorul asigurărilor, ocupând funcția de inspector coordonator la Allianz Țiriac, iar ulterior, pe cea de manager la Groupama Asigurări România, pentru agenția Tulcea – Babadag.
Cel de-al treilea deputat ales din Tulcea este Andrei Cosmin și reprezintă Partidul SOS România. Acesta este primul parlamentar al formațiunii din județul Tulcea, după ce partidul a obținut un procent de 10,53% în alegeri. În acest moment, informațiile despre activitatea și cariera lui Andrei Cosmin sunt limitate.
Ultimul deputat ales este Mihail Traian Barbato, reprezentant al Partidului Oamenilor Tineri, care a obținut 7,46% din voturi. Traian Barbato este originar din Măcin, unde a deținut anterior funcția de consilier local, fiind ales pe lista aceluiași partid. De asemenea, a candidat independent pentru funcția de primar al orașului Măcin, în 2020.
De profesie inginer, Mihail Traian Barbato este manager la compania Ivas SRL, de unde a obținut un venit anual de 48.000 de lei. Conform declarației de avere, acesta nu este asociat sau administrator în nicio firmă. Și nu deține terenuri, clădiri sau alte bunuri. Nu are credite sau depozite în bănci.
În mandatul 2020 – 2024, Tulcea a avut un deputat PSD – Mirela Furtună, doi deputați PNL – George Șișcu și Michael Gudu, și un deputat USR – Eugen Terente.
Tulcenii vor fi reprezentați în Parlamentul României de doar doi senatori.
Ionel Carp, din partea Partidului SOS România, va reprezenta județul în Senat. Originar din municipiul Constanța și de profesie teolog, Ionel Carp ocupă în prezent funcția de manager.
Cel de-al doilea senator de Tulcea va fi Ștefan Borțun, din partea Partidului Oamenilor Tineri. Borțun a fost ales și în Consiliul Local al Orașului Măcin, iar în declarația sa de avere menționează un teren intravilan în Măcin, cumpărat în 1994, cu o suprafață de 650 de metri pătrați, și o casă în aceeași localitate, dobândită tot în 1994, cu o suprafață de 110 metri pătrați.
În plus, Borțun deține trei autoturisme: un Audi A3 din 2005, un Ford Kuga din 2012 și un Mercedes Benz A-Class din 2014, alături de un moped din 2000. De asemenea, are un credit de 50.000 de lei contractat în 2022, cu scadență în 2027.
În mandatul trecut, senatori de Tulcea au fost Costel Vicol, din partea Uniunii Salvați România, și Valentin Rică Ciorombelea, din partea Alianței pentru Unirea Românilor.
Andreea CONDURACHE



