Zeci de curioși au făcut observații din stradă, într-un mod mai puțin obișnuit. Un telescop special, montat în apropierea Primăriei din Bușteni, a fost atracția turiștilor.
Sesiunea de observații în stradă, organizată în aceste zile în Bușteni, a atras un număr impresionant de curioși. Zeci de persoane de toate vârstele au privit prin telescopul mutat în parc pentru câteva ore. Au fost prezenți și copii, însă telescopul i-a cucerit și pe adulții care i-au însoțit. Publicul a avut acces la telescop în schimbul a 1 leu. Cei interesați au avut ocazia să observe Crucea de pe Caraiman, manifestarea atrăgând, ca un magnet, turiștii dornici să vadă lucrurile noi.
„M-am bucurat că am putut să văd Crucea de pe Caraiman cu ajutorul telescopului. Nu îmi permitea timpul să urmez traseul până acolo, așa că am preferat să admir faimoasa Cruce de pe Caraiman prin telescop„, a decarat, pentru Focus Press, Elena Găitan.
Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman, denumită oficială Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial, este un monument istoric (cod LMIPH-IV-mA-16887) situat în Munții Bucegi, pe teritoriul județului Prahova. Aceasta este de forma unei cruci latine, având o înălțime de 39,3 metri și a fost construită între anii 1924-1928 în apropiere de Vârful Caraiman, la altitudinea de 2291 m, pentru a cinsti memoria celor 30.000 de militari români căzuți în luptele de pe Valea Prahovei, în Primul Război Mondial.
Alte denumiri sub care este întâlnit monumentul sunt: Crucea Eroilor Neamului, Monumentul Eroilor de pe Caraiman sau popular, Crucea de pe Caraiman. Ca urmare a demersurilor pe care Alexandru Dan Bartoc le-a făcut în anul 2013, acest monument a fost desemnat de către Guinness World Records ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.
Autorul proiectului a fost arhitectul Ludovic Dolinschi, personalitate artistică cvasinecunoscută. Monumentul de pe Caraiman ar fi fost realizat, potrivit unei legende, din cauza unui vis pe care l-ar fi avut Regina Maria, în care a văzut Munții Bucegi „stropiți cu sângele eroilor”. În urma acestui vis, ar fi decis edificarea monumentului de pe Caraiman.
Alexandra VASILE, corespondență specială din Bușteni
Fotografii din arhiva personală, iunie 2022