Unul dintre cele mai frumoase edificii monument istoric din Constanța poate fi pus în siguranță, o veste foarte bună având în vedere starea de degradare în care se află de foarte mulți ani. În luna aprilie, a fost eliberată autorizația de construire pentru lucrări de intervenții în vederea consolidării Hotelului Palace, căci despre el este vorba. Clădirea a fost retrocedată moștenitorilor avocatului Toma Boată în anul 2001.
Nu știm cine a obținut autorizația, deoarece solicitantul este ascuns din cauza Regulamentul GDPR, privind protecția datelor cu caracter personal. Dar cunoaștem faptul că imobilul este încă de vânzare, prețul fiind, în continuare, disponibil doar la cerere, pe un site de specialitate.
Tot pe acea platformă imobiliară au fost postate mai multe fotografii din interiorul hotelului, denumit și „fratele mai mic“ al Cazinoului. În interior, elementele ce l-au consacrat s-au păstrat foarte bine, precum se poate observa și în imagini. Dar la exterior pereții sunt crăpați, iar balcoanele sunt în pericol de a se prăbuși.
Imobilul dispune de 99 de camere și are o suprafață construită de 7.450 mp. Clădirea este alcătuită din cinci, respectiv șase etaje la nivelul fațadei dinspre mare, construit în stil eclectic, specific Rivierei franceze.
Povestea lui este complexă deoarece, în anul 1928, hotelul a fost vândut, de către Societatea Marilor Stabilimente, avocatului Toma Boată pentru că, după concesionarea Cazinoului către Edgar de Marcay, acesta s-a substituit legal acestei societăți. Însă, condiția a fost ca avocatul respectiv să achite datoriile hotelului. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, imobilul a fost preluat de germani, apoi de trupele sovietice, iar într-un final, de către Statul Român, în timpul regimului comunist. Clădirea a fost retrocedată moștenitorilor avocatului Toma Boată, în anul 2001.
Hotelul Palace a fost construit, în special, pentru cazarea iubitorilor de jocuri de noroc care se opreau la Cazino, simbol al orașului Constanța. Ridicată la nici jumătate de kilometru de Cazino, clădirea oferea discreție absolută pentru bogații vremurilor, care își consumau aici aventurile amoroase și patima jocurilor.
Când a fost inaugurată bijuteria arhitecturală
Lucrările au fost demarate în anul 1912 și hotelul, inaugurat în luna iulie a anului 1914, pentru că orașul de la malul Mării Negre avea nevoie de o astfel de unitate de cazare deoarece Hotelul Carol I, primul mare stabiliment de cazare construit în perioada modernă, își schimbă destinația și devine cămin ofițeresc, fiind preluat de Cercul Militar. Din acest motiv, Hotelul Palace îi preia locul ca dotări și servicii, devenind locul preferat al turiștilor, în verile călduroase.
Preferat de împătimiții jocurilor de noroc
Din informațiile culese de-a lungul vremii, aflăm că viața de noapte a fost reluată repede la malul mării. Hotelul era ales exclusiv de către jucătorii de noroc și era cunoscut faptul că serviciile unității de cazare costau mult, însă erau și numeroase.
Dar hotelul nu reprezenta o atracție doar pentru împătimiții jocurilor de noroc, ci avea și foarte multe facilități pentru doamne. Acestea puteau solicita la recepție servicii de cosmetică. Ceea ce era o noutate, la acea vreme, este că toate camerele furnizau apă caldă și rece, încălzire centrală, telefonie și poștă rapidă cu Europa și Orientul Apropiat și Mijlociu.
Loredana MIHAI
Citește și: