GALERIE FOTO. O nouă descoperire importantă la Sarmizegetusa

0
2550

La Sarmizegetusa Regia continuă seria decoperirilor importante. Până acum, campaniile de săpături arheologice derulate în sit din anul 2017 au scos la iveală una dintre cele mai mari descoperiri din ultima jumătate de secol: un edificiu de cult cu arhitectură monumentală, aflat pe terasa a IX-a.

Anul acesta, o nouă descoperire de mare însemnătate se alătură aleii pavate cu dale de calcar, gresie și andezit, drumului ceremonial și edificiului monumental de cult menționat anterior. Este vorba despre un alt edificiu mai vechi, situat tot pe teresa a IX-a  (zona sacră a vechii cetăți), într-un strat inferior de săpătură, și ale cărui resturi incendiate au fost identificate pe suprafețe mari. 

Descoperirile arheologice sunt importante atât pentru sit, care se poate îmbogăți cu noi puncte de vizitare, cât și pentru mai buna înțelegere a civilizației dacice. Șantierul arheologic de la Sarmizegetusa Regia este, de asemenea, un loc important în care se formează viitorii arheologi proveniți din rândurile studenților de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Totodată, colaborarea începută în anul 2019 cu Universitatea din Bordeaux și situl de la Bibracte vor contribui, pe viitor, la o mai bună popularizare a cetății Sarmizegetusa Regia pe plan internațional.

„Consiliul Județean Hunedoara, care are în administrare situl Sarmizegetusa Regia, a înțeles să susțină continuarea și intensificarea cercetărilor arheologice sistematice. Tocmai de aceea, sumele alocate săpăturilor arheologice au crescut de la an la an“, a transmis C.J. Hunedoara într-un comunicat de presă.

Din cauza restricțiilor impuse de COVID-19, s-a convenit, împreună cu echipa de cercetători, ca evenimentul Ziua Porților Deschise la Sarmizegetusa Regia să nu mai aibă loc în acest an. În schimb, pentru vizitatorii sitului, Serviciul Public Administrare Monumente Istorice, cu suportul tehnic al Colectivului de cercetare din Munții Orăștiei, a pregătit un pliant cu descrierea principalelor descoperiri realizate în ultimii ani.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.