GALERIE FOTO Prima cameră din țară, pentru audierea minorior – victime ale infracțiunilor, amenajată la Constanța. Ce spun procurorii

0
436
Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța- foto: DIGI 24

Doar în anul 2020, peste 2000 de copii au fost victime în dosarele trimise în instanță de procurorii români. Audierea minorilor, în special a celor de vârste fragede, este dificilă în biroul procurorului sau a polițistului. La Constanța va fi inaugurată prima cameră de audiere dedicată minorilor victime sau martori ai unor infracțiuni, parte din proiectul realizat de Asociația ”Zi de Bine” alături de Ministerul Public.

Minorii sau martorii unor infracțiuni vor fi audiați într-un ambient prietenos, care să nu le afecteze din punct de vedere emoțional, așa cum recomandă chiar psihologii. Potrivit prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, Gill Giulien Grigore Iacobici, este un proiect – pilot.

Este un proiect pilot și constă în utilarea a două camere cu un mediu ambiant, cu echipamente tehnice de natură să asigure audierea minorilor în condiții mult mai optime față de momentul prezent. Știm că minorii sunt implicați, uneori, ca victime în infracțiuni grave și foarte grave, iar psihologii, psihiatrii și toți specialiștii, inclusiv sociologii atestă că audierea acestora în condiții prietenoase, decât în decorul auster din birourile noastre, de la Poliție sau de la Parchet, este de natură să atenueze din traumele minorului, iar pe de altă parte, să poată fi stabilit adevărul judiciar”, a declarat, în exclusivitate pentru ”Focus Press”, șeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

Prima cameră finalizată – la Constanța

Potrivit procurorului, acest proiect prevede înființarea, pentru început, a 3 astfel de camere în toată țara, iar prima este cea de la Constanța.

Această cameră poate fi utilizată atât de procurorii de la toate parchetele, cât și de polițiști. Este vorba despre amplasarea și utilarea a trei astfel de camere în toată țara, iar la Constanța va fi finalizată prima dintre ele, care va fi amplasată în incinta Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța”.

De remarcat că, în ultima vreme, copiii care sunt victime sau martori ai unor infracțiuni intră tot mai des în contact cu sistemul judiciar din România, iar audierea improprie a acestora poate avea efecte negative asupra psihicului acestora.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.