GALERIE FOTO. Proteste de amploare în Kazahstan: a fost instituită starea de urgență, guvernul a demisionat

0
185
Primaria din Almatî (Kazahstan) a fost incendiată

Duminică, 2 ianuarie a.c., protestele au demarat în oraşul Janaozen, iar apoi în mai multe părți ale țării, din cauza creşterii preţului gazului petrolier lichefiat (GPL). Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a acceptat, miercuri, demisia guvernului.

În urma manifestaţiilor de amploare împotriva creşterii preţului la GPL, președintele Tokaev a acceptat demisia guvernului condus de către premierul Askar Mamin. Vicepremierul Alihan Smailov va fi premier interimar până la formarea noului cabinet.

Tot miercuri, 5 ianuarie a.c., în fosta capitală a țării din Asia Centrală, Almatî, și în alte regiuni a fost instituită starea de urgență până pe 19 ianuarie a.c., potrivit unor surse din Kazahstan. Astfel, a fost impusă interdicţia de circulaţie între orele 23.00 şi 07.00, au fost închise centrele comerciale și instituțiile publice, a fost interzisă vânzarea băuturilor alcoolice etc. În multe zone din țară a fost blocat accesul la Internetul mobil, ca și la rețelele de socializare, inclusiv WhatsApp.

În noaptea de marți spre miercuri, în Almatî a avut loc o demonstrație de amploare, câteva mii de persoane ieșind în stradă. Protestatarii au distrus zeci de mașini ale Poliției, au asediat sediile instituțiilor publice și unele au fost incendiate. Forțele de ordine au fost mobilizate în număr mare, pentru a dispersa mulțimea, și au folosit gaze lacrimogene, grenade asurzitoare și gloanțe de cauciuc. Aproape 100 de polițiști au fost răniți și peste 200 de persoane au fost arestate.

Orașul Almatî a fost închis miercuri, toate intrările și ieșirile fiind blocate. Tehnica militară este dislocată în punctele strategice ale acestuia, inclusiv pe arterele importante de circulație

Protestele au început duminică, din cauza creșterii prețului la GPL: de la 50 de tenghe/litru (50 de bani) la 185 de tenghe/litru (1,85 lei). Președintele Tokaev a anunțat, apoi, reducerea imediată la 70 – 90 de tenghe/litru.

Mulți kazahi și-au transformat mașinile pentru a funcționa cu GPL, deoarece era mult mai ieftin decât benzina (care costa 30 de eurocenți/litru), iar prețul era plafonat. De la 1 ianuarie 2022, a avut loc, însă, liberalizarea acestora. Un litru de benzină costă acum 50 de eurocenți/litru, ca și motorina.

Tot potrivit surselor FocusPress din Kazahstan, a fost demis din funcție și directorul adjunct al serviciilor de securitate și informații, nu numai premierul. De asemenea, au fost efectuate mai multe arestări ale demnitarilor din sectorul energetic și ale directorilor unor rafinării și uzine de prelucrare a GPL din Aktau, regiunea strategică de prelucrare a zăcămintelor, din provincia Mangistau, în care se află și orașul Janaozen, unde au demarat protestele. Potrivit televiziunii naționale kazahe, aceștia sunt acuzaţi că „au majorat preţul la gaz fără motiv“, ceea ce „a dus la proteste în masă în întreaga ţară“.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.