GALERIE FOTO – Teatrul de Stat Constanța se redeschide cu o „propunere îndrăzneață“!

0
275

Stagiunea teatrală 2020 – 2021 trebuie să debuteze în întreaga țară și, din fericire, în urma deciziei Guvernului, teatrele se pot redeschide, cu respectarea unor măsuri specifice pentru prevenirea răspândirii virusului SARS CoV-2. Teatrul de Stat Constanța este pregătit și invită publicul, deja, la o premieră, sâmbătă, 5 septembrie a.c. „Un spectacolul care are o formă clasică, dar este unul viu, îndrăzneț și foarte fresh, extrem de spectaculos vizual!“

Teatrul de Stat Constanța se redeschide în acest week-end (sâmbătă – 5 septembrie a.c., ora 19.00) debutând în acest fel și noua stagiune teatrală de la malul mării, din fericire chiar cu o premieră: „Doi tineri din Verona“ de William Shakespeare, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu. Un spectacol ce tratează, ca și piesa celebrului dramaturg englez, teme majore, ca prietenia, dragostea, trădarea, căință, iertarea, și în care putem vedea pe scenă, colaborând, actorii tineri aduși anul trecut în trupa teatrului și actorii mai vechi: Florin Aioane, Andrei Bibire, Ecaterina Lupu, Cristiana Luca, Liviu Manolache, Andrei Cantaragiu, Maria Lupu, Cătălina Mihai, Lucian Iftime, Florina Stănculeț, Vlad Lință, Theodor Șoptelea, Ștefan Mihai, Alexandru Medveghi, Alina Manțu, Arina Cojocaru, Grațian Prisăcariu.

„Un teatru de repertoriu trebuie să aibă titluri importante din dramaturgia universală, este foarte important să avem Shakespeare în repertoriu. Am avut o discuție cu regizorul Alexandru Mâzgăreanu, el a propus două titluri – «A douăsprezecea noapte» și «Doi tineri din Verona» –, a făcut un work-shop la finalul anului trecut cu actorii teatrului și a decis ca anul ăsta să monteze «Doi tineri din Verona», deoarece are o distribuție mai potrivită pentru această piesă. Și eu mi-am dorit acest lucru, deoarece «A douăsprezecea noapte» este un titlu foarte montat în teatrele din țară, iar «Doi tineri din Verona» este o piesă mai puțin cunoscută și mai puțin montată“, ne-a povestit Erwin Șimșensohn, directorul general al Teatrului de Stat Constanța.

Muzica este compusă de Alexandru Suciu, mișcarea scenică realizată de Baczó Tünde, decor – Andreea Săndulescu, costume – Alexandra Mâzgăreanu și lighting design – Daniel Klinger.

Un spectacol ce are toate premisele să fie un succes, chiar dacă aduce în fața publicului și o schimbare a piesei shakespeariene, una însă interesantă, ce poate nu va deranja, ci dimpotrivă. Totul depinde de jocul actorilor!

Un pariu, probabil, cu publicul (constănțean mai întâi) al regizorului Alexandru Mâzgăreanu și al directorului Erwin Șimșensohn, „o propunere îndrăzneață“, cum ne-a descris-o acesta.

„În textul lui Shakespeare se vorbește mult despre transpunerea dintr-un spațiu cultural în altul, vorbim despre plecarea de la Verona la Milano. În zilele noastre, această schimbare nu ar avea premise culturale foarte diferite, iar atunci propunerea regizorului a fost spațiu cultural al Asiei, cultura japoneză, ca să fie mai clar acest concept de plecare și educare într-o altă cultură și civilizație. De aceea tot ce se întâmplă în partea a doua a spectacolului se petrece în spațiul japonez, pentru a cunoaște noi obiceiuri, cutume, ritualuri. (…)

Orice e un risc, chiar și în spectacole care nu propun lucruri inovative, dacă viziunea regizorală nu este susținută până la capăt și nu există o consecvență a unui gând regizoral. Cât timp gândirea regizorală este solidă și se susține în ceea ce vedem pe scenă, și regizorul dă dovadă de consecvență în abordare, oricât de noncoformist ar fi, spectacolul va fi pe placul publicului. Oricum, în cazul acestui spectacol nu vorbim de forme noi, spectacolul are o formă clasică, dar este unul viu, foarte îndrăzneț și foarte fresh, extrem de spectaculos vizual, nu propune forme noi, ci doar o gândire a esenței textului shakespearian. Va fi un spectacol de succes!“, a concluzionat Șimșensohn.

Stagiunea estivală Be.Safe și Teatrul de Vară Soveja se redeschid la anul

Până sâmbătă, însă, spectatorii sunt invitați joi, 3 septembrie a.c., ora 21.00, în Parcul Arheologic, la producția Teatrului Nottara – „Oglinda neagră“: un spectacol muzical după schițe de I.L. Caragiale. Iar vineri, tot în cadrul stagiunii estivale Be.Safe, putem urmări, la Teatrul de Vară Soveja, de la ora 20.30, „Caramitru-Mălăele – Câte-n lună și în stele“, un spectacol al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale“.

Iar apoi stagiunea estivală a Teatrului de Stat Constanța se încheie, dar va reveni anul viitor, pentru că pe litoral publicul are nevoie de evenimente culturale și în perioada verii, și orașul de la malul mării are o tradiție în acest sens. Iar Teatrul de Vară Soveja își va redeschide porțile în 2021, pentru a primi noi spectacole invitate de la teatrele din țară, recăpătându-și măcar așa, câte puțin, din strălucirea de odinioară.

Cel puțin așa promite directorul general Erwin Șimșensohn: „Stagiunea estivală a venit dintr-o nevoie anul acesta, dar va deveni un obicei, nu va rămâne doar o soluție de avarie, cum a fost în acest an, ci va fi un eveniment constant în oraș. A fost evident că publicului îi era foarte dor de teatru, de evenimente culturale, așa că Be.Safe a avut succes. Am oferit șase săptămâni consecutive de evenimente: lansare de carte, proiecții de film, spectacole de teatru, concerte, în două spații diferite – în Parcul Arheologic și în Teatrul de Vară Soveja -, iar publicul a fost alături de noi, pentru că el are nevoie de evenimente culturale. Nu cred că a fost doar din cauza faptului că publicului îi era dor de teatru, pentru că nu s-a mai jucat din martie, ci pentru că vara aici, la Constanța, e nevoie de evenimente culturale. Și am observat că majoritatea spectatorilor au fost localnici, nu turiști, deci potențialul de public este mult mai mare pe durata verii.

Un lucru important în cazul acestei stagiuni este faptul că am reușit să redeschidem Teatrul de Vară Soveja. Un spațiu care nu a mai fost folosit pentru public de doisprezece ani, despre care o generație întreagă nici nu știa unde e, pentru tinerii de 20 – 25 de ani era un spațiu necunoscut. Și va mai trebui încă o vară pentru ca lumea să înțeleagă că acesta este un spațiu cultural al orașului. Poate și pentru că, din păcate, în ultimii zece ani, localnicii de pe litoral asociază imaginea teatrelor de vară cu spectacole de un nivel cultural mult mai scăzut. Poate vara viitoare lumea îl va asocia cu evenimente culturale de bună calitate, de un anumit nivel“.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.