La începutul anului 2019, societatea Arna Com Serv SRL a obținut două certificate de urbanism de la Primăria Constanța, pentru construirea unui imobil de cinci etaje. Amplasamentul este situat pe Bulevardul Ferdinand 13 bis, colț cu strada Mihai Viteazu, acolo unde a existat Casa cu iederă, ce a fost demolată în anul 2018.
Constănțenii își aduc aminte cu nostalgie de Casa cu iederă, situată vizavi de Teatrul de Stat Constanța. Aceasta a fost demolată în luna august 2018. Ulterior, în anul 2021, proprietarii au reluat lucrările în zonă, iar intervenția arheologilor a scos la lumină bucăți din zidul din partea de vest a Cetății Tomis.
În raportul întocmit dupa descărcarea arheologică a terenului, au fost recomandate protejarea şi conservarea „in situ” a zidului.
„Zidul de apărare al Tomisului, acum într-o nouă prezentare în sectorul de Vest, în apropiere de Teatrul de Stat. Deși păstrat doar la nivelul fundațiilor și serios afectat de subsolul vechii ”Case cu iederă”, se observă două faze de construcție, cea inițială fiind prevăzută cu contraforți la interior. În faza a doua – aproape cert datată în perioada lui Constantin cel Mare -, se completează golurile dintre contraforți. Putem arunca la coș vechile ipoteze, avem o certitudine: extensia din sectorul de Vest este mai timpurie decât s-a crezut, foarte probabil executată în același moment cu sectorul vizibil din Parcul Arheologic (probabil în ultimele decenii ale secolului al III-lea)”, susțin arheologii.
Contactat de Focus Press, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Aurel Mototolea, a declarat că cercetarea arheologică a fost finalizată în urmă cu doi ani pe acel teren, când a fost descoperit zidul Cetății Antice Tomis.
Totodată, acea bucată din zidul Cetății Tomis ar fi trebuit să fie acoperit, pentru ca situl să nu se deterioreze. Însă, după cum se poate observa în imagini, proprietarii nu respectă acest lucru.
„O parte din zidul Cetății Antice Tomis a fost descoperit, în urma săpăturilor de pe acel amplasament. Acest zid, pe care îl întâlnim și în Parcul Arheologic, reprezintă baza Cetății Antice Tomis și se încheie undeva după zona Dioda, în partea stângă.
Cercetarea arheologică a fost finalizată în urmă cu doi ani, în 2021, când a fost întocmit și raportul cu cele descoperite în situl arheologic.
Am depus actele la Ministerul Culturii, acum nu ține de noi de ce nu au început lucrările la noul imobil sau ce a transmis Ministerul Culturii. Situl ar fi trebuit acoperit. Nu există legislație care să oblige beneficiarul să faca acest lucru, aceasta depinde de fiecare beneficiar. Situl se poate deteriora în timp”, a spus Aurel Mototolea, directorul MINAC.
Cert este că, după descoperirea arheologică, proiectul tehnic pentru noua clădire trebuie modificat în funcție de recomandările Ministerului Culturii, pentru obținerea avizului.
Loredana MIHAI