Garda de Mediu a fost sesizată despre o posibilă poluare în Portul Turistic Mangalia

0
128
Poluare în Portul Turistic Mangalia. FOTO Facebook

O pată de culoare brun – roșcat a fost observată în cursul zilei de 17 noiembrie în Portul Turistic Mangalia. Localnicii au sesizat Garda de Mediu și ABAD-lul.

Ceea ce pare a fi o deversare de produse petroliere a fost observată întâmplător pe luciul apei în Portul Turistic Mangalia de către un localnic. Acesta a postat imaginile pe o rețea de socializare, dar le-a trimis și către autoritățile competente.

Potrivit reprezentanților Gărzii de Mediu, o echipă de specialiști a plecat spre Mangalia pentru a identifica substanța din apă și sursa acesteia.

UPDATE:

Ce vedeți în imagini nu este vreo poluare, ci doar un microorganism. Numele acestuia este “Noctilluca Scintillans” și aparține grupului “Dinoflagellatelor” din planctonul marin. Are forma unei vezicule cu aspect gelatinos ca de meduză, ce dă impresia unei poluări cu uleiuri, așa cum au relatat unii martori oculari. Acest protozoar are o particularitate aparte : bioluminiscența dată de picăturile de ulei din structura sa este extrem de vizibilă noaptea. Acest micro-organism devine “abundent” la țărmurile mărilor, în dreptul marilor orase porturi. Uneori, prin aglomerare masivă, provoacă apariția așa-numitelor “red tide” (valuri roșii). La noi, în Marea Neagră, apare foarte rar, fiind adusă mai degrabă de vapoarele venite în port. Dar găsind condiții bune de înmulțire (hrană = substanțe poluante) și ape mai calde produc o așa-zisă “înflorire”, adică dezvoltare în masă.

Atenție însă: are efect toxic asupra peștilor, care evită zona cu Noctiluca, aceasta fiind și o mare consumatoare de icre! Aceasta este pe scurt povestea “poluărilor” întâlnite la Marea Neagră în aceste zile. Cu calm și comunicând, eu chiar cred că putem da de cap oricărei probleme de care ne lovim! Încă o dată, mulțumesc specialiștilor noștri din laboratorul ABADL și tuturor care ne-au semnalat fenomenu“, a precizat Bogdan Bola, directorul ABADL

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.