Garda de Mediu limitată legislativ, deși primim avalanșe de gunoaie

0
86
Gunoi importat drept deșeu reciclabil. FOTO Cătălin SCHIPOR

Gunoaiele, sub diverse forme continuă să ia calea României. În acte sunt trecute materii reciclabile sau marfă second hand. În realitate sunt doar gunoaie pe care statele în care legea privind protecția mediului este drastică, le exportă cu complicitatea conaționalilor noștri sau a străinilor care se îmbogățesc la propriu din gunoi și ne intoxică. Asta se întâmplă din cauza legislației care, potrivit procurorului Teodor Niță „e un șvaițer“

Autoritățile constănțene s-au trezit în cursul zilei de 9 iunie, pe lângă gunoiul ambalat în containere și cu marfă „vrac“ pe mai multe șlepuri. De data aceasta nu în Portul Constanța, unde este „agitație“, ci în portul Murfatlar.

„Suntem într-un pericol real și efectiv să devenim o ladă de gunoi și nu numai a europei. E vorba de un transport de peste o mie de tone de deșeuri cu niște condiții de nelegalitate. Garda de Mediu și-a făcut datoria și l-a trimis înapoi. (…) Așa cum spun de atâta timp. Nu se iau măsuri legale, nu va fi deloc în regulă findcă s-a făcut autostradă, s-a învățat lumea că aici se poate. Că ăsta e El Dorado pentru deșeuri. Și foarte curând, zic 20 de ani, ceea ce înseamnă curând dintr-o anumită perspectivă, o să trăim printre munți de gunoaie și foarte fericiți că cineva a respectat legea“ a subliniat încă o dată procurorul Curții de Apel Constanța, Teodor Niță care, de câțiva ani de zile a pornit un război împotriva celor care încalcă legea mediului.

Într-un alt container au fost găsite alte deșeuri, electrocasnice care figurau ca marfă second hand.

Prin astfel de exporturi către România se tatonează piața și legislația, atribuțiile organelor de control fiind relativ reduse, Statul Român fiind principalul vinovat. De ani de zile a evitat să ia măsuri concrete, chiar și atunci când au existat

Sunt atât de multe lacune încât legea e un șvaițer. Vă dau numai niște exemple: Garda de Mediu ar trebui să aibă niște laboratoare. Mijloace tehnice, logistice, să își facă datoria. Ar trebui să aibă oameni instruiți pentru asta. Ar trebui să aibă competențe pentru asta. Consiliul Europei ne-a recomandat să acordăm competențe de tip poliție judiciară pe investigare infracțiuni de mediu la lucrători ai Gărzii de Mediu. A expirat termenul de implementare, nu s-a întâmplat nimic. Comisia Europeană ne spune să colectăm deșeurile selectiv, ne spune să măsurăm calitatea aerului. Păi de unde dacă nu am laboratoare? Nu există laboratoare. Deloc. Acreditate sau nimic. Și apelăm la firme private, care spun că totul este în regulă. Dumnezeu cu mila. Eu văd că se nasc munți de gunoi și peisaje apocaliptice și dacă nu am laboratoare, ce pot să zic? Ne zbatem ca peștele pe uscat. Garda de Mediu ar trebui să fie o instituție de forță a Statului Român, să aibă atribuțiuni. Garda de Mediu face plângere penală ca și un petent obișnuit. Nu poate să facă un act de sesizare penală că s-a produs o infracțiune“ a precizat Teodor Niță.

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.