Gata cu mirosurile de animale: Primarul de la Lumina e hotărât să aplice “Legea Mirosurilor”, adoptată de Parlament

0
3301

Deputații au adoptat, miercuri, 17 iunie a.c., o lege care, pentru înțelesul tuturor, interzice orice mijloc prin care sunt emanate mirosuri neplăcute din interiorul localităților, cum ar fi fermele de animale sau deversările de dejecții în zone unde mirosurile neplăcute ar putea deranja.  Acest act normativ modifică textul Ordonanței de Urgență a Guvernului 195/2005, privind protecția mediului.

Această măsură legislativă a fost luată din cauza faptului că Garda de Mediu nu putea aplica sancțiuni în astfel de cazuri, de poluare olfactivă, până în prezent, întrucât nu aveau un cadru legal.  Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentarul USR Cornel Zainea și s-a bucurat de susțșinere din partea tuturor partidelor: a fost votat cu 309 voturi ”pentru” și o abținere.

Primarii pot aplica sancțiuni

Grație acestei noi măsuri legislative, primarii vor putea, în sfârșit, lua măsuri împotriva celor care poluează aerul, aplicând sancțiuni începând de la amenzi, până la încetarea temporară sau definitivă a activităților care poluează aerul și crează disconfort olfactiv.

Fermele de animale de la Lumina, primele vizate

Așa cum se știe, și în județul Constanța sunt ferme de animale sau alte întreprinderi care poluează aerul și emit mirosuri greu de suportat, mai ales vara. Un astfel de exemplu întâlnim în comuna constănțeană Lumina unde, după cum susține chiar și primarul Ioan Roman, fermele de animale reprezintă un adevărat disconfort, din punct de vedere al mirosurilor.

”Avem ferme de porci, ferme de păsări, la noi în comună, au fost ceva probleme anii trecuți, chiar și anul trecut am avut probleme cu mirosurile. Dacă nu respectă mediul, nu ne respectă nici pe noi ca cetățeni. Acum, dacă s-a schimbat ceva în legislația privind mediu, iar dacă proprietarii,  patronii, administratorii acestor ferme, știu despre această lege și sunt convins că o cunosc, cred că singuri își vor lua măsuri ca să nu se ajungă să luăm noi măsuri împotriva lor. Sper să nu avem probleme de acest fel. Dacă nu se vor alinia noilor reglementări, nu vom sta pe gânduri, pentru că este un disconfort pentru toată lumea, pentru toată comuna. Eu sunt pacifist de felum meu, caut să rezolv problemele pe cale pașnică, nu să ajungem să aplicăm legea, deși, dacă va fi nevoie, o vom face. Înainte de toate am să le emit câte o adresă, pentru înștiințare”, a declarat, pentru Focus Press, primarul comunei Lumina, Ioan Roman.

Asemenea măsuri vor fi luate mai peste tot, unde există astfel de ferme sau exploatații agricolei, care emană mirosuri neplăcute și, din câte se pare, primarii au salutat o astfel de normă legislativă.

Actualmente, legea urmează a fi trimisă președintelui României pentru promulgare, după care urmează a fi publicată în Monitorul Oficial, pentru a-și produce efectele.

Principalele prevederi ale Legii Mirosurilor:

  • Definește disconfortul olfactiv ca fiind mirosul generat de o activitate care poate avea impact negativ asupra stării de sănătate a populației și a mediului în întregul său care se cuantifică pe diferite scale de mirosuri, conform standardelor în vigoare.
  • Se reglementează obligativitatea unui Plan de gestionare a disconfortului olfactiv care va cuprinde măsurile necesare pentru prevenirea și diminuarea disconfortului și care va face parte din autorizația de mediu. Nerespectarea Planului va putea atrage inclusiv suspendarea temporară sau definitivă a activității generatoare de disconfort olfactiv.
  • Autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfășurarea activităților generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement și să controleze preventiv și la sesizarea publicului activitățile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecției mediului.
  • La elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului se vor prevederea, obligatoriu, și măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv.
  • Sunt prevăzute o serie de contravenții la cererea motivată a autorităților pentru protecția mediului.

Camera Deputaților a adoptat această lege pe 17 iunie, fiind for decizional.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.