Se vorbeşte în spaţiul public tot mai mult de criza energetică europeană. Secretarul de stat în Ministerul Energiei, George Niculescu, a explicat în cadrul unui interviu acordat Focus Press care este situaţia, la ce trebuie să ne aşteptăm în această iarnă, în ceea ce priveşte facturile la gaze şi curent, şi a reiterat că populaţia nu are de ce să îşi facă griji: România are stocuri, nu trebuie să intre nimeni în panică.
„Este un subiect pe agenda întâlnirilor şi pe agenda Guvernului, o situaţie care, cumva, s-a suprapus cu proaspăta ieşire din pandemie… A venit criza preţurilor la energie şi, cumva, această criză a fost amplificată de războiul pe care îl avem la graniţa noastră. Practic, decizia Federaţiei Ruse de a folosi resursele energetice ca pe o armă de şantaj împotriva ţărilor membre ale Uniunii Europene, astăzi a dus la aceste preţuri ridicate pe care le vedem atât la energie electrică, cât şi la gaze naturale – lucru care se întâmplă deja de un an de zile şi care a afectat întreaga economie a României, şi nu doar a României. Toată Europa suferă din cauza acestor preţuri ridicate la energie. Vedem, pe lângă preţurile mari, şi riscul aprovizionării cu gaze naturale. Sunt state care sunt foarte mult dependente de gazul rusesc şi astăzi sunt în imposibilitatea de a-şi diversifica sursele atât de import, cât şi de aprovizionare, pentru că degeaba găsim gaze naturale la un producător, dacă nu avem posibilitatea să îl transportăm. Deci, această criză ne-a arătat tuturor statelor europene modul şi gradul de dependenţă pe care îl avem faţă de hidrocarburile din Federaţia Rusă”, a declarat secretarul de stat George Niculescu, adăugând că: „România este un caz fericit. 85%, aproximativ, din consumul nostru intern, este acorperit de către producţie. Deci, suntem al doilea cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană şi ne asigurăm, aşa cum am spus, din producţia proprie. Avem o capacitate de stocare şi înmagazinare gaze naturale ridicată. Putem să ne asigurăm resurse pentru momentele când consumul nostru este foarte ridicat, dar, bineînţeles, depindem şi de import. Import care, per total, ajunge la 15%, dar este puţin mai mare când temperaturile sunt foarte scăzute. Ne aşteptăm la un nivel mare de import în momentul în care temperaturile vor fi cu minus, minus 10 grade. Practic, anul trecut, am avut 16 zile din toată perioada calendaristică de iarnă, în care nu a fost suficientă producţia internă, precum şi extracţia din zăcăminte, pentru că pe perioada iernii ciclul de injecţie în zăcăminte se încheie la 1 noiembrie şi, după1 noiembrie, putem să extragem gaze naturale din depozite”.
„În momentul de faţă suntem pregătiţi pentru toate scenariile. Continuăm să ne diversificăm sursele de aprovizionare. Adică, demersurile pe care le facem cu toate statele membre din regiune şi nu doar state membre din Uniunea Europeană. Mă refer şi la Turcia şi la Azerbadjean care pot fi suppliers, parteneri de încredere şi furnizori de gaze naturale pentru ţara noastră în perioada de nevoie. Şi companiile româneşti fac demersuri pentru a contracta cantităţi de gaze naturale aşa încât consumul să fie 100% acoperit. Evident că avem, în programul de iarnă pe care l-am aprobat prin hotărâre de guvern şi situaţia în care acest lucru nu se va întâmpla. Este o dovadă de responsabilitate să ne pregătim pentru cel mai negru scenariu, iar acela este: consumul nu este acoperit de importuri. Iar atunci, o să vorbim, într-adevăr, despre limitarea consumului doar pentru anumiţi consumatori industriali. Practic, populaţia, instituţii critice, spitale, şcoli, instituţii publice, tot ce înseamnă IMM-uri şi producţie alimentară nu vor fi afectate. Consumatorii casnici nu vor avea absolut deloc de suferit. Nu consider că acest scenariu se va întâmpla, cum nu s-a întâmplat nici iarna trecută, deşi şi iarna trecută ne-am bazat pe import. Am văzut în media naţională tot felul de „specialişti” care opinau cu privire la faptul că sistemul energetic românesc iarna trecută va fi, spuneau ei, aproape de un black out şi că vom rămâne pe întuneric şi în frig. Lucrul acesta nu s-a întâmplat. Văd o intensificare a acestor formatori de opinie care, cumva, plantează seminţe de panică în rândul populaţiei, prin alimentarea cu aceste ştiri negative (…) Dar noi ne-am pregătit şi pentru cel mai negru scenariu, pentru că, v-am spus, ar fi o lipsă de responsabilitate din partea Ministerului Energiei, să nu fim pregătiţi şi pentru cel mai negru scenariu. Dar, vă spun, şansele ca acest lucru să se întâmple, sunt foarte scăzute, pentru că demersurile noastre sunt în continuare pentru a ne diversifica resursele şi avem întâlniri cu mari producători de gaze naturale din Azerbaidjan, cu traderi de LNG prin terminalele din Grecia şi din Turcia, suntem în discuţii pentru a achiziţiona cantităţile necesare de gaze naturale pentru a trece cu bine de această iarnă. Eu vreau să transmit un mesaj pozitiv pe această cale (…) La sfârşitul iernii vom vedea că vom trece cu bine peste această perioadă de iarnă, lucru care s-a întâmplat şi anul trecut. Eu sunt preşedintele Comandamentului de Iarnă, am fost preşedintele acestui comandament şi iarna trecută; responsabilitatea mea este să ţin în echilibru cele trei sisteme: sistemul de energie electrică, sistemul de gaze naturale şi sistemuld e termie. Dacă unul dintre acestea trei pică, celelalte două se dezechilibrează. Am reuşit să fac acest lucru (să fie echilibru – n.r.) anul trecut, sunt convins că vom trece cu bine şi iarna aceasta”, a mai spus George Niculescu.
Declaraţiile complete referitoare la acest subiect, dar nu numai, le puteţi urmări în materialul VIDEO!
Alexandra CUCU