Pelicanul creţ, specie încadrată ca vulnerabilă la nivel global pentru mult timp, a fost recent reclasificată ca aproape periclitată de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN), ca urmare a eforturilor susţinute de conservare derulate în Europa.
Specia este înrudită cu pelicanul comun, dar numără mai puţine exemplare şi se deosebeşte de ruda sa prin penele ondulate de la ceafă care îi dau şi numele popular. În penaj nupţial, sacul gular devine roşu portocaliu intens, este evidenţiat de ciocul negru, iar penele de pe ceafă sunt mai mari.
„Şi iarna pelicanii creţi pot fi văzuţi în Deltă. În ianuarie-februarie, ei sunt în penaj nupţial. Niciodată nu sunt mai frumoşi ca acum. Unii pasionaţi de fotografii de natură au pe listă să vadă pelicanii creţi şi îi ajutăm şi le oferim posibilitatea de a face fotografii cu ei în penaj maxim, fără a-i deranja”, a declarat directorul unei agenţii de turism, Iliuţă Goean.
Cu o anvergură a aripilor de până la 3,4 metri şi o greutate de 10-13 kilograme, pelicanul creţ este una dintre cele mai mari păsări zburătoare din lume şi poate fi văzută în iernile blânde în Delta Dunării.
Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), pelicanul creţ cuibăreşte în colonii mici sau perechi izolate în Rezervaţie.
Specia este strict protejată, fiind declarată „Monument al Naturii” în anul 1933, dar este efectiv protejată din anul 1955.
„Survolările aeriene realizate între anii 2006 şi 2009 au arătat că cea mai mare colonie din Delta Dunării, cea de pe lacul Lejai, este formată acum dintr-un număr mai mic de perechi cuibăritoare decât cele care au fost observate între 2001 şi 2003, populaţia cuibăritoare fiind estimată în prezent la circa 350 de perechi cuibăritoare în întreaga Rezervaţie”, potrivit informaţiilor transmise de INCDDD, potrivit știripesurse.ro.
L.B.