George Niculescu și-a prezentat bilanțul activității la final de mandat ca prefect al județului Constanța

0
187
George Niculescu

În ședința de Guvernul din data 14 octombrie a.c. a fost votată schimbarea prefectului județului George-Sergiu Niculescu și numirea lui Silviu-Iulian Coșa, ce ocupa funcția de director general adjunct ANAF.


În cursul zilei de joi, 15 octombrie a.c., a fost publicată în Monitorul Oficial încetarea mandatului lui George Niculescu din funcția de preferat al județului Constanța.
În acest context acesta a susținut o conferință de presă în care și-a prezentat raportul mandatului.
Decizia de a-și prezenta demisia a venit ca urmare a faptului că va candida pentru funcția de senator, având loc eligil pe lista PNL, locul 2.


“Nici prin cap nu mi-a trecut că voi fi prefectul care voi gestiona o pandemie dar nu regret deloc acest lucru. Voiam sa fiu prefectul care încheie această pandemie, din păcate acest lucru nu s-a întâmplat pentru că pandemia încă persistă.
Primul lucru realizat este Malul surpat de la Cumpăna, o situație pe care am preluat-o la începutul mandatului iar problema este în proporție de 60%, fiind alocată suma de 25 de milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului.
Sensul giratoriu de la Lumina este al doilea proiect implementat pe timpul mandatului meu. Lucrările de construire a sensului giratoriu au durat puțin, doar două luni de zile.
Interconectarea județul Constanța cu cele mai îndepărtate puncte ale țării este al treilea proiect realizat. Concetarea aeroportului Mihail Kogălniceanu de orașe îndepărtate cum ar fi Cluj și am reușit să aducem patru curse interne.
Un alt proiect important, pentru prima dată în Prefectură, acordarea ajutoarelor, pachete distribuite în județul Constanța, prin proiectul POAD. Au fost distribuite cazurilor sociale care au nevoie.
Vom vorbi despre alegerile locale, tot ce a însemnat acest proces, de la începutul perioadei și după aceste alegeri locale. Au avut loc pe timpul pandemiei și au avut loc în condiții delicate pe care le-am gestionat corect.
Vreau să aduc în discuție și primul caz de infectare cu virusul SARS-CoV-2, la Constanța, pe 11 martie, fiind vorba de un cadru medical de la Spitalul Județean Constanța.
Și dacă tot am adus în discuție acest caz de infectare, nu am cum să nu vorbesc și despre românii repatriați în luna martie. Am fost pus la zid, deși acest lucru a fost decis la nivel central, nicidecum de mine. Nicio persoană repatriată nu a intrat în contact direct cu vreun constănțean.
Vă readuc aminte că am fost al doilea beneficiar din România, de fapt noi constănțenii unui Spital Modular, cel amplasat pe stadionul Portul. Este un câștig pentru județul Constanța pentru că astăzi ne prinde foarte bine.
Pe 15 aprilie a devenit obligatorie purtarea măștii în județul Constanța iar eu a trebuit să îmi fac datoria, fiind o măsură nepopulară, dar nebefică pentru locuitori, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19.
Nu pot să nu trec în rezistă și Sărbătorile Pascale, atunci peste 1000 de mailuri și scrisori au ajuns, în 48 de ore, se cerea să se deschidă Bisericile. A existat foarte multă presiune pe Instituția Prefectului Județului Constanța, dar această decizie venea tot de la nivel central care avea o înțelegere cu Patriarhia Română.
Am trecut cu bine peste acest episod, constănțenii au avut parte de două Sărbători Pascale.
O altă măsură netradițională a fost cea a carantinării parțiale a localității Cuza Vodă, unde o zonă locuită de cetățeni de etnie romă au fost infectați, dar am trecut cu bine și peste acest episod.
A fost o perioadă în care am intrat în izolare pentru că virusul nu a ocolit Instituția Prefectului Județului Constanța, când o colegă a fost infectată.
Despre sezonul estival, a fost o chestiune nu foarte greu de gestionat dar aglomerată, turiștii soseau aici, am avut parte de episoade care ne arătau cât de periculos este virusul și cât de aproape de un focar am fost, dar nu am fost deși s-a tot vorbit despre acest lucru.
Am avut valori foarte scăzute de infectări deși aveam chiar și 4.000 de turiști pe zi.

Perioada 1 iunie-1 septembrie am avut întâlniri cu operatorii economici, pentru ca lucrurile să meargă în linie dreaptă și să se respecte măsurile.
La capitotul Educație, am avut perioada aceea în care s-au susținut examenele de sfârșit de an, ne referim la perioada lunii iunie, unde împreună cu inspectorul ISJ, am vizitat unitățile școlare pentru ca totul să se desfăsoare corect, la fel ca și deschiderea anului școlar.
O altă problemă de amploare a fost cea a ranfluării navei Queen Hind, din portul Midia, dar a fost gestionat totul corect.
Am avut și inundații în județul Constanța dar în afară de pagube materiale nu am avut pagube de altă natură.
Dar după inundații am avut și secetă pedologică și trecem printr-o situație cum nu s-a mai văzut, este grav ce se întâmplă, am vorbit cu ministrul Agriculturii, m-am întâlnit și cu fermierii, am mers pe câmp să vedem la fața locului. La nivelul județului Constanța s-au primit despăgubiri.
M-am bucurat în acest mandat de vizita mai multor miniștri, ceea ce înseamnă că județul Constanța înseamnă mult la nivel de țară, fiind un județ important”
, a declarat acesta.

L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.