Grup infracțional cercetat de DNA pentru evaziune fiscală și spălare de bani

0
439
Sediul DNA Constanța. FOTO Cătălin SCHIPOR

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpate, la data faptelor administratoare ale unor firme, pentru comiterea  infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălarea banilor, ambele în formă continuată, dar și sub forma complicității la săvârșirea faptelor.

Procurorii anticorupție au stabilit că, în perioada 2006-2011, cele trei inculpate ar fi constituit un grup infracțional organizat, la care ar fi aderat ulterior și alte persoane, în scopul comiterii unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare a banilor.

În acest context, una dintre inculpate, beneficiind de ajutorul celorlalte două dar și a altor oameni de afaceri,  ar fi evidențiat, în actele contabile ale societății pe care o administra, un număr de 1.371 de facturi fiscale privind cheltuieli cu achiziții fictive de cereale în cuantum de 110.456.048 lei.

De menționat este faptul că, documentele respective ar fi fost emise de societățile comerciale administrate de membrii grupului.

În scopul disimulării originii ilicite a banilor obținuți în modalitatea de mai sus, inculpata ar fi introdus suma de 106.607.591 lei într-un circuit financiar complex pentru ca, în final, banii să se întoarcă tot la ea, fie în numerar fie prin depuneri în conturile personale sau ale unor apropiați.

Prin aceste demersuri a fost produs în valoare de 32.666.067 lei la bugetul de stat, echivalent a 7.841.366 euro, reprezentând TVA în cuantum de 18.238.698 lei și impozit pe profit în cuantum de 14.427.372 lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Au încheiat acorduri de recunoaștere

Anterior, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu trei inculpați, în sarcina lor reținându-se săvârșirea în forma autoratului și a complicității, a infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălarea banilor, ambele în formă continuată.

În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

– în cazul uneia dintre persoane – 7 ani și 6 luni închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi,

– în cazul alteia – 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 4 luni,

– în cazul celei de-a treia persoane – 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea unor drepturi.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei trei inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.

D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.