Guvernul a aprobat vânzarea de acțiuni ale companiilor și societăților de stat, cum sunt Portul Constanța și Canalele Navigabile

0
1148

Guvernul a aprobat, miercuri, Proiectul de lege pentru abrogarea Legii 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică. Potrivit acestuia, se vor putea vinde acțiunile deținute de stat la companiile și societățile naționale, cum sunt Portul Constanța, Hidroelectrica, Tarom etc. Se așteaptă dezbateri aprinse în Parlament.

Premierul Florin Cîțu a anunţat că a fost aprobat miercuri, 03 februarie a.c., proiectul de lege pentru abrogarea legii care interzicea listarea companiilor și societăților naționale la bursă și vânzarea de acțiuni în cazul acestora.

„În ședința de Guvern de astăzi (03.02.2021 – n.r.) a fost aprobat un proiect de lege foarte mult aşteptat, în special, de partea puternică a economiei, de economia privată. Proiect de lege care, atunci când a apărut, a creat foarte multă rumoare și neîncredere în România, lege care a fost aprobată atunci în Parlamentul României, iar proiectul de lege de acum abrogă acea lege, o lege care suspenda un lucru firesc pentru o economie de piață: suspenda dreptul companiilor din România, cele unde statul este acționar majoritar, să acceseze fonduri din sectorul privat, să fie capitalizate cu fonduri din sectorul privat. Astăzi reparăm o nedreptate. În momentul în care a apărut acea lege a creat foarte multă rumoare în spațiul economic și, mai ales, în mediul investițional și am primit foarte multe întrebări. Am spus public că vom abroga această lege în momentul în care vom prelua guvernarea și astăzi, în ședința de Guvern, a fost aprobat acest proiect de lege, care abrogă Legea 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică. Acest proiect de lege merge la Parlament. Este un lucru foarte important, un mesaj clar pentru investitori, atât din România, cât și din exterior, că acest Guvern este un Guvern care susține investițiile, un Guvern care știe că are nevoie de investiții pentru a se dezvolta și este un semnal corect“, a spus Florin Cîțu, după ședința de Guvern.

Astfel, se dorește abrogarea Legii nr. 173 din 13 august 2020, privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, inițiată de PSD. Potrivit acesteia, se interzicea, pentru o perioadă de 2 ani, înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, la instituții de credit, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de capital social deținută. De asemenea, se suspenda, pentru o perioadă de 2 ani, orice operațiuni privind înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, precum și la alte societăți la care statul are calitatea de acționar, aflate în curs de realizare.

P.S.D. se opune proiectului Guvernului Cîțu, Marcel Ciolacu acuzând că „Guvernul vrea să vândă companiile strategice pe nimic, când piaţa este la pământ. Dreapta vrea să privatizeze profitul țării, adică cele mai rentabile companii de stat. Să cedezi acum, în pandemie, când prețul tuturor activelor este mult diminuat, bucăți imense din avuția națională, este o adevărată crimă economică!Nu vă lăsăm să jefuiți economia și să condamnați definitiv România!

Așadar, se așteaptă puternice dezbateri în Parlament, pe marginea acestui proiect de lege.

Dacă abrogarea Legii 173 va fi aprobată, vor intra pe bursă companii ca Administrația Porturilo Maritime Constanța, Administrația Canalelor Navigabile, Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica, CEC etc.

V.I.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.