Guvernul și Parlamentul au tăiat subvenția de 50% la energie electrică pentru locuitorii din Delta Dunării

0
852

Prin adoptarea Legii consumatorului vulnerabil, locuitorii din Delta Dunării au rămas fără subvenția de 50% la energie electrică. De aceasta beneficiau peste 4.000 de familii.

Potrivit articolului 8 al Ordonanței Guvernului nr. 27/1996, persoanele care domiciliază sau lucrează în unele localități din Rezervatia Biosfera „Delta Dunării“ beneficiază de tarife reduse cu 50% pentru energie electrică, gaze naturale, energie termică şi apă potabilă furnizată din reţeaua publică, pentru consumurile casnice menajere, în limita unor consumuri normate pe familie, stabilite de către consiliile locale, diferențele de tarif fiind suportate de la bugetul de stat și de Consiliul Județean Tulcea.

Însă, Legea consumatorului vulnerabil, nr. 226/2021, privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, a tăiat aceste subvenții pentru cele peste 4.000 de familii din Delta Dunării. Articolul 42 modifică OG 27/1996 în sensul că cetățenii din Deltă nu mai beneficiază de subvenții decât pentru serviciul publice de salubrizare și apa potabilă. În cazul energiei electrice, de la 1 noiembrie, mai primesc subvenție doar dacă se încadrează în prevederile noii legi și în cuantumul prevăzut de aceasta.

„Această subvenție însemna foarte mult pentru siguranța financiară a acestor oameni și pentru derularea unor activități turistice tradiționale la prețuri decente pentru turiști.

Amintim că, atunci când în Deltă a fost implementat programul Natura 2000, nimeni nu a consultat comunitățile, care evident că au fost supuse la o serie de restricții. Ba mai mult, cu toate că țara noastră și-a asumat prin Acquis-ul Comunitar că va elabora o lege pentru acordarea de compensații pentru Natura 2000, evident că acestea nu au fost date niciodată.

Consider că anularea subvenției la energie electrică, gaze naturale și energie termică, coroborat cu criza economică, va impacta puternic negativ comunitățile Deltei și, implicit, turismul derulat prin Punctele Gastronomice Locale și pescaturismul, răsfrângându-se asupra prețurilor practicate și, evident, afectând turismul din Delta Dunării. 

În plus, în fiecare an este elaborat și sunt impuse restricții prin Ordinul de prohibiție, iar legislația europeană prevede că, în momentul în care sunt afectate activitățile economice, în totalitate sau în parte, vor fi acordate compensații pentru a acoperi pierderile suferite. Credeți că pescariii comerciali din Delta Dunării primesc compensații pe perioada prohibiției, știut fiind că marea majoritate nu au alte mijloace de subzistență?

Ca și cum nu era suficient, în ultimii ani constatăm o creștere explozivă a populației de șacali, locuitorii confruntându-se cu o situație îngrijorătoare creată de atacurile acestora asupra gospodăriilor. Șacalii au devenit un pericol pentru viața oamenilor, nu doar a animalelor domestice, o problemă pentru care încă nu s-a găsit rezolvare și probabil nici nu se vrea, din partea actualei conduceri a ARBDD care consideră șacalii, de ce nu, «o atracție turistică».

După cum vedeți, locuitorii din Delta Dunării se confruntă cu din ce în ce mai multe probleme, cu diferite grade de complexitate, cărora Guvernul nu le acordă atenție, iar Guvernatorul ARBDD este mai mult preocupat de strategii interne și mai puțin de comunități.

Asociația Delta Dunării, alături de primari și Consiliul Județean Tulcea a semnalat aceste probleme atât la ARBDD, cât și la Guvern și ministere, și cu privire la modificarea HG 1516 – Regulamentul de Urbanism, pentru a scoate de sub incidența acestuia nu mai puțin de nouă localități care au 90% din suprafața localității limitrofă Rezervației Biosfera Delta Dunării și a veni în sprijinul comunităților și agenților economici din turism de pe partea de terasă a Deltei, sesizări la care, evident, nu am primit niciun răspuns“, ne-a declarat Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.

Așadar, foarte multe probleme în Delta Dunării, o grămadă de restricții pentru tulcenii care locuiesc în rezervație, dar acum au rămas și fără subvenția de care au beneficiat de peste 20 de ani.

Primarul liberal al singurului oraș din Deltă, Sulina, mai speră Guvernul va reveni asupra acestei decizii sau va găsi măsuri compensatorii care să vină în sprijinul locuitorilor, deși ne aflăm într-o criză politică fără precedent.

„Stimați cetățeni, dorim să vă informăm că suntem conștienți de urmările acestor taieri de subventii și că vom face tot ceea ce este posibil încât această situație să fie rezolvată. Problemele locuitorilor din Sulina și ale celor din Delta Dunării sunt diferite și trebuie să aibă o abordare diferită.

Am discutat la București problema subvențiilor și sper ca o soluție să fie pusă aplicare în prima ședință a Guvernului“, a declarat primarul Dan Nicolcenco.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.