Hackerii responsabli de atacul cibernetic care a afectat 1.000 de companii din întreaga lume cer o sumă colosală pentru restabilirea datelor

0
149
Atac cibernetic. FOTO Jefferson Santos

În jur de 200 de companii şi business-uri americane au fost afectate în urma unui atac cyber „colosal” şi, în acelaşi timp, „neobişnuit de sofisticat”, de tip ransomware. Specialiştii americani în securitate IT suspectează că în spatele acestui atac cibernetic s-ar afla gruparea de hackeri ruşi REvil, informează Reuters, citat de Digi24.

Hackerii au cerut 70 de milioane de dolari pentru a restabili datele pe care le dețin, potrivit unei postări pe dark web. Anunțul a fost publicat pe un blog utilizat în mod obișnuit de banda de criminalitate cibernetică REvil, un grup cu legături în Federația Rusă, care se numără printre cele mai prolifice grupări din lume când vine vorba de extorcări în masă. 

Grupul REvil are o structură complicată, de tip afiliere, astfel că este greu de determinat cine vorbește în numele hackerilor. Totuși, Allan Liska, care lucrează la firma de securitate cibernetică Recorded Future, a spus că mesajul „aproape sigur” a venit de la conducerea de bază a REvil. 

Atacul ransomware realizat de hackerii REvil a fost printre cele mai dramatice desfășurate în ultima vreme. Grupul de infracțiuni cibernetice a reușit să pătrundă în Kaseya, o firmă de tehnologie a informației din Miami, și și-a folosit accesul pentru a extorca clienții companiei, declanșând o reacție în lanț care a paralizat rapid calculatoarele a sute de firme din întreaga lume. Practic, o parte dintre clienții Kaseya au crezut că descărcau update-ul de securitate al companiei, însă în realitate descărcau fișierul care le-a blocat computerele.

Un oficial al companiei Kaseya a declarat că compania era conștientă de cererea de răscumpărare, dar nu a trimis imediat alte mesaje în căutarea de comentarii.

Multe țări au fost afectate în urma atacului, potrivit cercetărilor publicate de firma de securitate cibernetică ESET. Una dintre cele mai afectate companii a fost lanțul de magazine alimentare suedeze Coop, care a trebuit să închidă sute de magazine la scurt timp după atacă, deoarece casele sale de marcat au fost paralizate în urmare a atacului.

O reacție a venit și din partea Casei Albe, care a declarat că este dispusă să ofere asistență victimelor, în baza unei evaluări care privește riscului național.

Printre cei afectați s-au numărat și școli, mici instituții din sectorul public, organizații de turism și agrement, dar și uniuni de credit și contabili, conform lui Ross McKerchar, ofițer șef securitate a informației la Sophos Group Plc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.