Horia Constantinescu, Constantin Chicheanu și George Andrei Dușu, printre mahării cu terase în Parcul Herăstrău

0
2976
sursa foto: https://www.restocracy.ro

Parcul Herăstrău din Capitală, redenumit Parcul ”Regele Mihai”, abundă de terase și restaurante, mai ales pe malul lacului, unde pontoanele au devenit parte integrantă în peisaj. O anchetă jurnalistică, făcută de Hotnews.ro arată și cine sunt deținătorii acestora. Unii proprietari sunt anonimi, în sensul că nu și-au făcut ”campanie” în media și nici nu au fost implicați în activități care să-i scoată ”în lumina reflectoarelor”. Alții, însă, sunt foarte cunoscuți în mediul de afaceri, dar și în politică sau administrație.

Spre exemplu, este cunoscut faptul că Horia Constantinescu, fost șef al Protecției Consumatorilor din Constanța, actual director al Direcţiei Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanţa, este proprietarul unor astfel de ”obiective” din Herăstrău, cu mult înainte să devină cunoscut la malul mării.

Contracte încă din anii 90

Fostul șef al OPC Constanța a deținut o terasă împreună cu Andrei Năstase, fiul fostului premier cu același nume, prin intermediul societății Rodrag Trade CO SRL, societate prin intermediul căreia au încheiat mai multe contracte cu Primăria Sectorului 1. Ulterior, prin 2009, Andrei Năstase s-a retras din acționariat. Societatea a încheiat mai multe contracte cu Primăria Sector 1, pentru spațiile respective.

Mai exact, este vorba despre contract de concesiune numărul 2952 din 29.05.1997, modificat prin act adițional 6654/29.05.2018, încheiat cu Rodrag Trade CO SRL pentru 3.266 mpetri pătrați teren sub clădire. Chiria era de 2056,6 euro pe luna, iar contractul a fost valabil până pe 27.04.2019.

Următorul contract încheiat este  200 din 15.02.2006 pentru un  spatiu comercial de 451,75 metri pătrați. Pentru 3.276 mp teren din parc (3.552,79 metri pătrați din măsurători cadastrale) a fost încheiat contract de concesiune de Primăria Sector 1.

Alt contract are numărul 955 din 25.04.2014, pentru 416 metri pătrați, ponton C4 – Club Yaht. Chiria, potrivit contractului, este de 3.000 euro/lună, iar contractul este valabil până pe 25.04.2039.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma are acționar unic PRIVAL CONSULTANTS S.A. și administrator Macrina Elena Constantinescu, soția lui Horia Constantinescu.

Locaţia, cunoscuta ca Bonton Palace, este foarte frecventată de lumea bună din Bucureşti deoarece acolo funcţioneaza o serie de restaurante cunoscute, cum ar fi: Argentine, Octopus şi Clubul Kayo.

Gura târgului spune că Andrei Năstase a făcut doar o manevra de imagine prin ieşirea din firma care deţine spaţiile. Cert este că şi-a păstrat interesul în aceste spaţii, dovadă fiind şi faptul că cel care a umblat să prelungeasca contractele anul trecut prin birourile de la Primăria Capitalei a fost chiar el în persoană, şi nu Constantinescu. Acum nu avem cum să ştim dacă acest lucru este consecinţa prieteniei ce îi apropie, a relaţiei de afinitate, mâncarea foarte bună din aceste locaţii sau poate împărţirea profitului din subînchirierea acestor locaţii. Probabil nici nu o să ştim vreodată. Cu siguranţă însă, poziţia de Marketing Manager de pe profilul de Linkedin a lui Andrei Năstase este explicaţia oficială. 

Chicheanu de la Consal, de la afaceri cu statul, la patron de cârciumă

Următorul pe lista constănțenilor cu terase în herăstrău este Constantin Chicheanu, unul dintre milionarii Constanței care deține mai multe societăți abonate la contracte cu statul, inclusiv prin intermediul unui off shore din Cipru, Votina Trading LTD. Prin intermediul acesteia a semnat și contractul nr. 709/01.04.2004 încheiatcu S.C. SIRETUL COMIMPEX S.R.L. pentru construcţie 500,13 metri pătrați. Pentru terenul aferent – 500,13 metri pătrați sub construcţie, a încheiat cu Primaria Sectorului 1 contractul de concesiune, fiind stabilită taxa de 959 euro pe an.  

De precizat că numele lui Constantin Chiceanu apare în afacerea de cumparare a fierului vechi de la CFR, în care doar la Constanța statul român ar fi fost păgubit cu 100 milioane de dolari.

Locaţia este aşezată chiar pe Şoseaua Nordului, unde până nu demult funcţiona Restaurantul La Fatoria a nu mai puţin cunoscutului Tudorel Economu. Relaţiile dintre Economu şi Chicheanu au degenerat în ultimii ani, probabil din cauza neplăţii chiriei. A urmat un şir lung de procese care în final a dus la evacuarea lui Economu din locaţie şi închirierea ei către alt operator de restaurante.

Şi aici gura târgului spunea că pe lista celor care au închiriat locaţia mai nou este Restaurantul Zexe din Bucureşti, pentru o chirie de apropape 20.000 euro / lună.

Dușu de la New Pizzico – concesionar al unui spațiu comercial

Următorul pe lista antreprenorilor din Herăstrău este Andrei George Dușu, patronul restaurantului New Pizzico din Constanța. În 2012, Primăria Sectorului 1 București a semnat contractul nr. 750/07,  cu S.C. 77 & MADISON ADK S.R.L. pentru spatiu comercial 190,69 metri pătrați, de pe Șoseaua Nordului 1. Pentru terenul aferent – 190,69 metri pătrați – Primăria Municipiului București a încheiat contract de concesiune. Taxa de concesiune este de 9.110 euro pe an, precizează Hot News.

Ce este de remarcat este că toate personajele de mai sus au ceva în comun:

  • Au inchiriat pe câteva sute sau mii de euro şi subînchiriază pe câteva zeci de mii de euro mai departe;
  • Contractele nu au fost cu licitaţie şi par, mai degrabă, cu dedicaţie;
  • Valoarea chiriei pe metrul pătrat ar face invidious pe oricine;
  • Toţi şi-au prelungit contractele până dincolo de 2035 fără niciun fel de procedură sau fără ca să fi existat un caiet de sarcini.

Ce nu au în comun este doar un singur lucru. Nu toţi sunt oameni de afaceri.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.