Biserica Ortodoxă cinstește Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul și a rânduit sâmbătă, 29 august a.c., zi de post, spre înfrânarea poftelor. Astfel, sâmbătă, Înalt Prea Sfințitul (IPS) Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia, de la ora 08.15, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Lipnița, care-și cinstește ocrotitorul. După Sfânta Liturghie, Ierarhul Tomisului va oficia slujba parastasului la împlinirea a 16 ani de la mutarea la Domnul a Arhiepiscopului Tomisului, Lucian Florea.
Menționăm că Arhiepiscopul Lucian Florea s-a născut la 3 aprilie 1922, în comuna Stremţ, judeţul Alba. La botez a primit numele Simion. După studii în teologie şi o bogată activitate misionar-religioasă a fost ales Arhiepiscop al Tomisului de către Colegiul Electoral Bisericesc pe 27 septembrie 1990, după ce, inițial, a ocupat funcția de arhiereu vicar cu titulatura Tomitanul. Sub păstorirea sa, Eparhia Tomisului a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie, fiind înscăunat Arhiepiscop în ziua de 25 noiembrie 1990, în Catedrala „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Constanța. Totodată, în acea vreme, a fost reluat învățământul teologic din Constanța, prin înființarea unei secții de teologie în cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius”. Pensionat pe caz de boală în anul 2000, Arhiepiscopul Lucian şi-a petrecut ultimii ani în reşedinţa Arhiepiscopală din strada Sfântul Constantin Brâncovenu din Constanţa. Trupul său este înhumat în Catedrala Arhiepiscopală, în partea stângă a pronaosului.
Tot sâmbătă, la ora 14.00, la Mănăstirea „Sfântul Filip” din vecinătatea cetății Adamclisi, Ierarhul Tomisului va sfinți locul pentru viitoarea biserică și, totodată, va sfinți o troiță lângă vechea cetate, apoi va citi rugăciuni pentru ploaie.
Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul
Sărbătoarea este de origine biblică şi marchează sâmbătă, 29 august a.c., momentul uciderii prin decapitare a Sfântului Ioan. Conform relatărilor biblice din Noul Testament, Sfântul Ioan a fost întemniţat de către regele Irod Antipa, datorită criticării concubinajului dintre rege şi cumnata sa, Irodiada. La ziua regelui, Salomeea, fata Irodiadei, a dansat înaintea regelui desfrânat, care îi promite ” până la jumătate din împărăţie”. Fata a fost sfătuită de mamă să ceară pe tipsie capul Sfântului Ioan, dorinţă ce s-a împlinit pe loc. Potrivit Tradiţiei, Sfânta Ioana, femeia lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul şi l-a îngropat la Ierusalim. În anul 453, capul a fost dus la Emesa, iar în secolul IX, cinstitul cap a fost adus în Constantinopol, de către Sfântul Ignatie, Patriarhul Bizanţului. În timpul cruciadelor, în anul 1204, latinii au luat o parte din capul Sfântului Ioan Botezătorul şi l-au dus în Franţa, unde se află și astăzi.
Conform unor surse istorice, sărbătoarea era ţinută iniţial în Palestina, în amintirea sfinţirii unei biserici din Samaria, unde se aflau mormintele Sfântului Ioan Botezătorul şi ale Sfinţilor Prooroci Elisei şi Avdie. Alte surse menţionează sfinţirea unei biserici din Alexandria, pe vremea Patriarhului Teofil. Sărbătoarea este amintită şi de fericitul Augustin, care a alcătuit două predici în cinstea ei. Pentru că Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul a fost o nedreptate plecată din nechibzuinţa şi desfrânarea regelui Irod.
A.V.