Curtea Constituțională a României (CCR) a fost în centrul atenției în ultima perioadă, fiind vorba de decizia de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale. Astfel, și cei care nu știau de existența acestei autorități (pentru că, din păcate, există multe astfel de persoane) au ajuns să discute despre competențele ei și despre membri. În rândurile de mai jos veți afla câți judecători sunt, ce statut au, de cine sunt numiți și pentru ce perioadă.
Curtea Constituțională este unica autoritate de jurisdicție constituțională din România, independentă față de orice altă autoritate publică. Judecătorii CCR trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competență profesională și o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior. Însă, a fi magistrat nu este un criteriu.
Aceasta este alcătuită din nouă judecători, numiți pentru un mandat de nouă ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Din cei nouă judecători, trei sunt numiți de Camera Deputaților, trei de Senat și trei de președintele României.
Funcția de judecător al Curții Constituționale este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul juridic superior. Totodată, judecătorilor le este interzis să facă parte din partide politice.
Ei se bucură de imunitate și nu pot fi trași la răspundere pentru opiniile și voturile exprimate la adoptarea soluțiilor. Aceștia nu pot fi arestați sau trimiși în judecată penală decât cu aprobarea Biroului Permanent al Camerei care i-a numit sau a Președintelui României, după caz.
Președintele Curții Constituționale este egal în grad cu președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), iar ceilalți judecători, cu vicepreședintele ÎCCJ, potrivit site-ului Curții Constituționale a României.
Președintele CCR
Președintele Curții Constituționale a României este Marian Enache și a fost numit în funcția de judecător de către Senat, în 2016, pentru un mandat de nouă ani.
Este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității „Al.I. Cuza“ din Iași (1977). A fost avocat, membru în Consiliul Provizoriu de Uniune Națională, deputat, consilier prezidențial, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova, secretar general al Camerei Deputaților. A ajuns judecător la Curtea Constituțională în 2016, numit de Senatul României, apoi a fost numit președintele CCR în 2022.
Membrii CCR
Livia Doina Stanciu – numită judecător de președintele României (2016), pentru un mandat de nouă ani. Este din Galați și a absolvit Facultatea de Drept – Universitatea București (1980), după care a urmat mai multe cursuri postuniversitare. Este magistrat de meserie și a ocupat mai multe funcții în domeniul său, fiind judecător în cadrul mai multor instanțe, dar și președinte al ÎCCJ și vicepreședinte al Rețelei Președinților Curților Supreme de Justiție din Uniunea Europeană. De asemenea, este cadru universitar.
Attila Varga – numit judecător de Camera Deputaților (2016), pentru un mandat de nouă ani. Este din Satu Mare, absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca (1986) și doctor în științe juridice. A fost jurisconsult la mai multe unități economice, deputat și Secretarul Comisiei parlamentare de redactare a proiectului de lege de revizuire a Constituției României.
Elena Simina Tănăsescu – numită judecător de președintele României (2019), pentru un mandat de nouă ani. A absolvit Facultatea de Drept – Universitatea din București (1991), Facultatea de Drept și Științe Politice – Universitatea „AIX-Marseille III“, Franța (1991-1992); are doctorat în drept public, la Facultatea de Drept și Științe Politice – Universitatea „Aix-Marseille III“, Franța (1997); studii post-doctorale în drept constituțional la Facultatea de Drept – Universitatea din București (2011); abilitare de a conduce doctorate la Universitatea Paris I Pantheon-Sorbonne, Franța (2015). Magistrat de meserie, a fost judecător la mai multe instanțe, cadru didactic, reprezentant al României în cadrul Înaltului Consiliu al Institutului Universitar European (2016 – 2019).
Cristian Deliorga – numit judecător de Senat (2019), pentru un mandat de nouă ani. Este din Medgidia, județul Constanța, și a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității din București (1982). Magistrat de meserie, a fost procuror, prim-procuror, dar și judecător.
Gheorghe Stan – numit judecător de Camera Deputaților (2019), pentru un mandat de nouă ani. Este din Bacău și a absolvit Facultatea de Drept a Universității „Petre Andrei“ din Iași (1997), după care a urmat cursuri postuniversitare. Magistrat de meserie, a fost consilier juridic, procuror, detașat la Ministerul Justiției, Corpul de Control al Ministrului (2007 – 2009), dar și inspector procuror și inspector-șef adjunct la Inspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (2012 – 2019). De asemenea, a fost procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ianuarie – iunie 2019).
Mihaela Ciochină – numită judecător de președintele României (2022), pentru un mandat de nouă ani. A absolvit Facultatea de Drept a Universității din București (1992). Între 19 ianuarie 2015 și 11 iunie 2022 a fost consilier prezidențial pe probleme juridice. Înainte a lucrat la Senatului României, unde a avut mai multe funcții de execuție dar și funcția de director general al Direcției generale legislative. A fost colaborator extern al Departamentului de Drept Public din cadrul Facultății de Drept – Universitatea din București.
Laura Iuliana Scântei – numită judecător de Senatul României (2022), pentru un mandat de nouă ani. A absolvit Facultatea de Drept – Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iași, apoi masterul la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București. A fost notar public, secretar general și secretar general adjunct la Ministerul Justiției, consilier al ministrului Justiției, consilier la Departamentul pentru Luptă Antifraudă (DLAF). De asemenea, a fost senator, dar și vicepreședinte al Senatului.
Dimitrie Bogdan Licu – numit judecător de Camera Deputaților (2022), pentru un mandat de nouă ani. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității „Spiru Haret“ București, Universitatea Națională de Apărare – Colegiul Național de Apărare și Serviciul Român de Informații, prin Academia Națională de Informații – Colegiul Superior de Siguranță Națională. De asemenea, are masteruri și cursuri postuniversitare. Magistrat de meserie, a ocupat mai multe funcții de procuror, între care și adjunct și prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Liliana BELCIUG