În Constanța, cele mai scumpe zone pentru închirierea apartamentelor rămân Centrală, Faleză Nord și Universitate (Capitol – Central). Apartamentele cu două camere sunt cele mai răspândite și căutate pe piață, urmate de garsoniere, care ocupă locul al doilea în preferințele chiriașilor. Apartamentele cu trei camere sunt cele mai puțin căutate.
La nivel național, Constanța se confruntă cu una dintre cele mai restrânse oferte de locuințe pentru închiriere. Cele mai scumpe orașe pentru chiriași rămân București și Cluj-Napoca, unde cererea ridicată continuă să mențină prețurile la un nivel înalt.
În zona centrală a Constanței, chiria unui apartament cu două camere variază între 600 și 1.000 de euro, în funcție de suprafața utilă și îmbunătățiri. Apartamentele cu trei camere se închiriază cu 650 – 1.100 de euro, iar garsonierele ajung la 450 de euro.
În Faleză Nord, prețurile sunt ușor mai scăzute. Chiria unei garsoniere variază între 300 și 350 de euro, apartamentele cu două camere se închiriază cu 350 – 700 de euro, iar cele cu trei camere, cu 600 – 1.500 de euro.
În zona Universitate, o garsonieră costă între 350 și 400 de euro pe lună, un apartament cu două camere – între 400 și 950 de euro, iar unul cu trei camere – între 600 și 1.500 de euro.
Pe parcursul ultimului trimestru, chiriașii din Constanța au avut la dispoziție doar 1.800 de apartamente și case pentru închiriere, aceasta fiind cea mai mică ofertă înregistrată în marile orașe. Conform datelor oferite de Imobiliare.ro, aproape jumătate din cererea de pe piața constănțeană s-a orientat către apartamentele cu două camere.
Cele mai scumpe proprietăți din oraș sunt situate în zona centrală, unde chiria medie lunară a fost de 700 de euro în ultimul trimestru. La polul opus, zone precum Abator (Far), Inel II și Tomis II au înregistrat chirii medii de cel mult 500 de euro pe lună.
„Creșterea cererii în marile centre regionale, dar și evoluția preferințelor chiriașilor, ca de exemplu apetitul pentru segmentul nou, sunt principalii factori care influențează piața chiriilor din România. Chiar dacă anul acesta am observat o tendință de stabilizare, nivelul încă ridicat al dobânzilor, instabilitatea economică și contextul general de neîncredere vor contribui la menținerea cererii la un nivel ridicat. Totuși, există discrepanțe majore în ceea ce privește costul de închiriere între marile orașe ale țării, Cluj-Napoca pe de-o parte, Timișoara și Iași pe de altă parte. Apartamentele cele mai căutate sunt cele bine conectate la infrastructura urbană, respectiv la o distanță scurtă față de metrou în București“, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Andreea CONDURACHE