Ierarhul Tomisului a sfințit Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bacău

0
265

Cu delegarea binecuvântată a Înalt Prea Sfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, duminică, 18 octombrie, Ierarhul Tomisului a sfințit Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din satul Viișoara, comuna Ștefan cel Mare, județul Bacău, slujbă urmată de Sfânta Liturghie.

Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din satul Viișoara

Istoricul Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din satul Viișoara

A fost construită în anul 1830, în stil navă treflată. Specific acelei perioade este faptul că la interior biserica nu a fost împodobită cu pictură, ci cu icoane. Locașul de cult a suferit în timp mai multe lucrări de reparații și de întreținere. În anul 1987, pr. Ioan Bucă a făcut lucrări de reparații la interior și a fost construită o nouă clopotniță. În anul 2013, a fost reparat acoperișul și a fost adăugată o turlă.

Din luna august 2014 au început lucrări de reparații capitale și de consolidare atât la interior, cât și la exterior. La interior, biserica a fost dotată cu mobilier bisericesc nou (catapeteasmă, strane, iconostase), icoane pictate, mozaic în Sfântul Altar, pardoseala bisericii a fost realizată din marmură, iar în Sfântul Altar din parchet de stejar. La exterior au fost făcute lucrări de izolare hidrotehnică a fundației bisericii, de reparație a pereților și de vopsire. A fost restaurată și clopotnița.

Totodată, în cinstea eroilor din cele două războaie mondiale a fost ridicată o troiță de lemn în stil maramureșean, dar a fost construită și o casă mortuară, iar la casa praznicală s-au făcut reparații. Credincioșii pot cinsti aici veșmintele Sfântului Cuvios Gherasim din Kefalonia, devenit ocrotitor al bisericii (al doilea hram serbat pe 20 octombrie).

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.