În ce condiţii trebuie să stea copiii în carantină la revenirea dintr-o vacanţă petrecută în străinătate

0
259

Ne aflăm în mijlocul sezonului vacanțelor de vară care vine cu foarte multe întrebări din partea celor care pleacă în concediu în alte țări. Spre exemplu, părinții se întreabă destul de des: “Ce se întâmplă cu cei mici atunci când revin în România?”

Tocmai din motivul acesta este indicat ca cei ce doresc să afle astfel de informații să verifice site-ul Comitetului Național pentru Situații de Urgență (https://stirioficiale.ro/informatii) pentru a vedea în ce zonă se află țara, locul unde doresc să își petreacă concediul.

Acest lucru este nu doar indicat, dar și necesar pentru că lista țărilor cu risc epidemiologic se schimbă de la o zi la alta, din cauza creșterii incidenței infectării cu diferite tulpini ale coronavirusului. Mai nou, tulpina Delta este cea mai răspândită în această perioadă. Marea Britanie înregistrează o creștere alarmantă de câteva zile.

Revenind, este important de menționat că cei care vin din state aflate în zona galbenă stau în carantină dacă nu sunt vaccinați sau nu prezintă un test COVID negativ. În schimb, cei ce au trecut prin boală scapă de măsura carantinării.

Românii care se întorc, însă, dintr-o zonă roșie, sunt exceptați doar dacă prezintă dovada vaccinării.

În ceea ce-i privește, însă, pe copii, cei cu vârste sub 3 ani sunt scutiți de carantină, indiferent de țara de unde se întorc.

Dacă ne referim la de cei cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani și veniți dintr-o zonă galbenă sau roșie, aceștia sunt și ei exceptați, însă doar dacă prezintă un test PCR negativ și au părinții vaccinați

Important de menționat este faptul, Comitetul Național pentru Situații de Urgență prevede ca această testare a minorilor să fie făcută înainte de intrarea în țară.

Desigur, există și cazuri în care minorul nu poate fi testat din diferite motive. Atunci, acesta trebuie să stea în carantină 14 zile.  După 8 zile se poate efectua un test, iar dacă rezultatul este pozitiv, cel mic poate ieși din carantină în a 10-a zi.

Atenție, însă! Dacă părinții sunt vaccinați, nu trebuie să stea și ei în carantină. Totodată, în cazul în care o altă persoană nevaccinată anti-COVID va avea grijă de minor, și aceasta va trebui să se izoleze alături de el.

Loredana MIHAI

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.