Administrația locală din Constanța poate merge mai departe cu proiectul pentru reabilitarea urbană a terenurilor situate în zona stradela Basarabi (ICIL) din oraș, prin amenajarea de locuri de parcare și spații verzi. Primăria a demarat procedurile pentru acest obiectiv de investiții încă de anul trecut, când a fost eliberat și un certificat de urbanism în acest sens.
Este cunoscut faptul că orașul de la malul mării este deficitar în ceea ce privește locurile de parcare și spațiile de agrement. Tocmai de aceea, administrația locală trebuie să caute soluții pentru rezolvarea problemei, deoarece, de-a lungul anilor, Constanța a fost împânzită de betoane și nu de spații verzi, așa cum ar fi fost normal.
Astfel, primăria a depus la instituția abilitată un memoriu cadru al obiectivului de investiții, iar ulterior a solicitat și acordul de mediu pe care l-a și obținut. Autoritatea pentru Protecția Mediului (APM) Constanța anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare: nu este necesară efectuarea evaluării impactului asupra mediului pentru proiectul: „Reabilitarea urbana a terenurilor situate in zona stradela Basarabi din municipiul constanta prin amenajarea de locuri de parcare si spatii verzi”, amplasat pe strada Basarabi, zona bl.F17 de pe B-dul 1 Decembrie 1918 si nr.13 bis din Municipiul Constanța.
Proiectul deciziei de încadrare şi motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul Agenției pentru Protecţia Mediului de pe strada Unirii nr. 23 din Constanța, în zilele de luni – vineri, între orele 8.00- 13.00, precum şi la următoarea adresă de internet http://apmct.anpm.ro. Comentariile, observațiile, propunerile publicului interesat se pot înainta până miercuri, 2 octombrie a.c.
În zona menționată există un deficit de spatii de parcare cu numeroase cereri în așteptare pentru locuri de parcare de reședință, dar și pentru persoanele aflate în tranzit în această zonă, ținând cont de existența în vecinătate a Liceului Teoretic Ovidiu. Zona studiată este insuficient amenajată, cu spații care nu permit parcarea ordonată a autoturismelor, circulațiile și manevrele acestora fiind efectuate în condiții foarte dificile. Partea carosabilă existentă prezintă degradări cauzate de acțiunea combinată a factorilor de mediu, a traficului, dar și de îmbătrânire a asfaltului, iar celelalte suprafețe nu prezintă o structură rutiera adecvată sau sunt parțial pietruite. Spatiile verzi din amplasament, cu excepția spațiului adiacent blocului F17, sunt nedelimitate și degradate prin acțiunea circulației și parcării necorespunzătoare a autovehiculelor, cu efect direct și constant asupra calității factorilor de mediu.
Proiectul propus urmărește eliminarea deficiențelor , în contextul îmbunătăţirii mobilităţii în municipiul Constanța. Obiectivele proiectului sunt: reconfigurarea de noi locuri de parcare față de cele la care se renunță prin proiectele aflate în derulare (de îmbunătățire a mobilității urbane pe principalele artere -n.r).
Precizăm faptul că anul trecut a fost eliberat Certificatul de urbanism cu nr. 3.070 pentru „Reabilitarea urbană a terenurilor situate în zona stradela Basarabi din Municipiul Constanța, prin amenajarea de locuri de parcare și spații verzi“. Amplasamentul este situat pe strada Basarabi, zona bloc F17, Bulevardul 1 Decembrie 1918 din municipiul Constanța. Documentul este valabil un an.
Proiectul „Reabilitarea urbană a terenurilor situate în zona stradela Basarabi din municipiul Constanța, prin amenajarea de locuri de parcare și spații verzi“ s-a aflat și pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Municipal din luna iulie a.c., pentru aprobarea documentației tehnico-economice, faza de studiu de prefezabilitate pentru acest obiectiv de investiții.
Prin această hotărâre au fost aprobați indicatorii tehnico-economici, proiectul având o valoare totală de 1,2 milioane de lei, fără TVA. Terenurile ce vor fi supuse procesului de reconfigurare şi amenajare au o suprafaţă totală de circa 2.360 mp – conform planului. Ele sunt compuse din două parcele, respectiv o parcelă de 2.150 mp, proprietate publică a Municipiului Constanţa, și una în suprafaţă de 210 mp, proprietate privată. Pentru aceasta este necesară iniţierea procedurii de expropiere.
Loredana MIHAI
Citește și:
demolat o fabrica romaneasca de lapte, ca sa faca un mall austriac sau naiba mai stie de unde!
In toata lumea se scot la marginea oraselor doar la noi in centru!