În curând demarează reabilitarea străzii Ștefan cel Mare și a zonelor adiacente

1
375

Zona centrală a orașului va fi revitalizată printr-un proiect cu fonduri europene, ce are drept obiectiv îmbunătățirea mobilității urbane durabile. Spațiul public urban va fi reconfigurat pentru a crește atractivitatea deplasărilor pietonale și cu bicicleta. De asemenea, se va încuraja utilizarea mijloacelor de transport în comun, în locul autoturismelor personale.

Lucrările vor începe în perioada imediat următoare și vor dura 18 luni. Achiziția de execuție a lucrărilor este în derulare, iar pentru serviciul de dirigenție de șantier urmează să fie semnat contractul de prestări servicii.

Potrivit proiectului, strada Ștefan cel Mare se va transforma într-o esplanadă modernă, zona pietonală va fi reabilitată și extinsă pe o suprafață de aproximativ 15.800 mp.

Fântânile arteziene vor deveni atracția principală a acestei zone, care va fi îmbogățită cu peste 5.000 mp de spațiu verde. Se va amenaja mobilier urban inteligent, prevăzut cu bănci, spații de ședere, rasteluri de biciclete, cișmele și se vor monta sisteme de informare cu mesaje variabile. Pentru creșterea siguranței cetățenilor, va fi instalat un sistem de supraveghere video.

Iluminatul public va fi modernizat, se va realiza o canalizație unică subterană pentru comunicații și rețea electrică de iluminat.

Investițiile includ și modernizarea pasajului pietonal.

În paralel, în zona adiacentă reprezentată de Bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân, se va reabilita infrastructura pietonală și vor fi introduse benzi unice de transport public și piste pentru biciclete. Stațiile de autobuz vor fi modernizate. Zona va beneficia de iluminat public pentru carosabil, trotuare, piste de biciclete și iluminat smart pentru trecerile de pietoni.

Pe străzile Mihai Viteazu, I.Gh. Duca, Atelierelor, Ștefan Mihăileanu, Cuza Vodă, General Manu, Răscoalei 1907, Miron Costin, Ion Lahovari și Jupiter vor fi reabilitate și extinse traseele pietonale și va fi modernizat iluminatul public.

Totodată, infrastructura de semnalizare rutieră din zona centrală o orașului va fi adaptată la nevoile persoanelor cu dizabilități și cu mobilitate redusă.

Prin implementarea acestui proiect, condițiile de mediu vor fi îmbunătățite. Se estimează o reducere emisiilor de gaze cu efect de seră cu 1,7%, după primul an de la finalizarea proiectului.

Proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța“ este finanțat prin Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 4: „Sprijinirea Dezvoltării Urbane Durabile“.

Valoare totală a proiectului este de aproximativ 90 de milioane de lei, toate cheltuielile fiind eligibile în proporție de 100%. Contribuția financiară a Municipiului Constanța este de aproximativ 1,8 milioane de lei.

1 COMENTARIU

  1. Reabilitați aceste străzi, dar clădirile care sunt degradate nu le băgați în seamă?Sau ne plimbăm în această zonă cu capul în jos. Cred că gândirea Primăriei este cu susul în jos.Luați exemplul Oradei, care a făcut o reabilitare completă a centrului orașului, de zici că ești la Viena(și străzi și clădiri ) .Cârpeli ca la Constanța, adică bani aruncați pe fereastră.Noi niciodată nu am avut o administrație locală capabilă de proiecte de anvergura, care să demonstreze că suntem într -o zonă turistică de admirat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.