„În curând, din nou acasă“: Primăria pregătește ultimul eveniment de pe Stadionul „Gheorghe Hagi“ din Constanța, înainte de demolare

3
2984
Stadionul „Gheorghe Hagi“. FOTO: Stadium Romania

Primăria Constanța pregătește un concert, în data de 1 iunie 2023, pe Stadionul „Gheorghe Hagi“, care urmează să fie demolat, pentru a lăsa loc unei noi arene. Evenimentul este intitulat „În curând, din nou acasă“. Valoarea estimată a achiziției este de 220.000 de lei fără TVA, adică 261.800 de lei cu TVA (53.120 de euro). Acesta este ultimul eveniment desfășurat pe fostul stadion al Farului, înainte de demolare, după cum au confirmat reprezentanții Primăriei Constanța. Arena de pe strada Primăverii i-a fost casă timp de zeci de ani echipei locale, iar aici au avut loc și meciuri ale echipei naționale de fotbal. Cea mai răsunătoare victorie de pe stadionul din Constanța a fost cea din anul 2007, împotriva Olandei,  scor 1-0, prin golul marcat de Dorin Goian, în preliminariile pentru EURO 2008.

Revenind la evenimentul de pe 1 iunie 2023, conform Caietului de sarcini, recitalurile artistice vor fi asigurate de 3 SUD-EST, Discoteka și Guess Who. „La semnarea contractului, operatorul economic câștigător are obligația de a furniza autorității contractante angajamentul ferm al tuturor artiștilor cu privire la participarea la eveniment“, se arată în document.  3 SUD-EST este formația care cântă imnul Farului.

Firma ofertantă este Zum Logistics Fresh SRL. Este societatea care deține Zoom Beach, are sediul în Constanța și a fost înființată în anul 2012. Firma are ca obiect de activitate „baruri și alte activități de servire a băuturilor“. Administrator și unic asociat este Ioan Alexandru Picu. Firma a avut, în anul 2021, o cifră de afaceri de 3.928.746 de lei, un profit net de 1.120.029 de lei și opt angajați, conform listafirme.ro.

Ateș Casimceali, consilier local PNL Constanța: Suporterii vor putea pleca acasă cu scaune de pe stadion și bucăți de gazon

Consilierul local liberal Ateș Casimceali a transmis, prin intermediul unei postări pe Facebook, că a propus organizarea unui eveniment înaintea demolării Stadionului „Gheorghe Hagi“. Totodată, liberalul a anunțat că suporterii vor putea pleca acasă cu scaune de pe stadion, bucăți de gazon și vor putea face poze cu foști sau actuali jucători:  

„Prima vizită la stadion e poate una dintre cele mai frumoase amintiri din viața unui copil.

Conexiunea cu echipa fanion se axează, în principal, pe relația tată – fiu și îmi amintesc cu plăcere cum coboram pe str. Primăverii la meciuri, cu tatăl meu, vecinii și părinții lor, iar la ora respectivă pe toți ne unea un singur scop, victoria echipei Farul Constanța.

Am urmărit constant subiectul construirii unui nou stadion în Constanța, motiv pentru care am propus organizarea unui eveniment prin care să marcăm acest moment deosebit pentru sportul-rege.

Ideea mea a fost acceptată de primarul Vergil Chițac și îmbrățișată de viceprimarul Ionuț Rusu, așadar în maxim o lună vom avea parte de un spectacol amplu înainte de demolarea stadionului construit în 1970.

Precum și la alte echipe unde a avut loc acest proces, suporterii vor putea pleca acasă cu scaune de pe stadion, bucăți de gazon, poze cu foști sau actuali jucători.

Poate pot părea subiectiv, dar am curajul să spun că Dobrogea a dat cele mai mari nume în sportul românesc, motiv pentru care suporterii trebuie să susțină în număr cât mai mare echipa FC FarulConstanța, care va fi prezentă la eveniment atât cu legendele clubului, dar și cu tânăra, performanta și ambițioasa echipă din acest sezon.

Am schițat cu viceprimarul Ionuț Rusu un număr considerabil de surprize, care vor transforma spectacolul într-o zi memorabilă pentru toți iubitorii sportului“.

Primarul Vergil Chițac spunea, inițial, că demolarea va începe în mai

Primarul Constanței, Vergil Chițac, declarase, pentru Focus Press, în luna aprilie a.c., că demolarea arenei ar trebui să înceapă în luna mai. Pe 20 martie a fost semnat contractul pentru demolarea actualei arene de pe strada Primăverii. Este vorba de execuția lucrărilor pentru „proiectare și execuție desființare construcții existente pe amplasamentul «Complexului Stadion Gheorghe Hagi»“, în valoare de 8.200.776,05 lei fără TVA, adică 9.758.923,44 lei cu TVA (1.984.106 euro). 

Într-un interviu, pentru Focus Press, în luna martie a.c., primarul Vergil Chițac anunța că, în luna august a acestui an, va fi finalizată demolarea Stadionului „Gheorghe Hagi“: „Vor avea la dispoziție o lună de proiect și patru luni de demolare propriu-zisă“.

Noua arenă din Constanța ar avea ca termen de finalizare anul 2025, după cum a declarat edilul-șef.

Cine se ocupă de demolare

Iată asocierea de firme care a câștigat licitația: Apolodor Grup Construct (ofertant lider), Apolodor Demolări (ofertant), Pop&Asociații (subcontractant) și Pop&Asociații Consulting Engineers (subcontractant).

Câteva detalii despre firmele câștigătoare:

Apolodor Grup Construct SRL este o firmă înființată în anul 2004, cu sediul în Sectorul 3 din București. Aceasta se ocupă de lucrări de demolare a construcțiilor. Firma este administrată de Nicoleta Carmen Done. Asociat majoritar este firma Cozz Consult RO SRL, cu 55%. Roxana Stoian, Iuliu Eugen Alban, Dana Alexandra Ioanițescu, Nicoleta Carmen Done, Mariana Claudia Buculei, Constanța Ouatu și Octavian Radu Ouatu, cu câte 8%, sunt ceilalți asociați ai firmei. În anul 2021 a avut o cifră de afaceri de 4.623.663 de lei, un profit net de 1.391.824 de lei și patru angajați, potrivit listafirme.ro.

Popp & Asociații SRL este o firmă tot din București, înființată în anul 2002. Administratori sunt Andrei Dragoș Marcu și Mădălin Vasile Coman, care sunt și asociați cu câte 40%, alături de Ionel Claudiu Badea, cu 20%. Firma se ocupă de „activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea“, iar în anul 2021 a avut o cifră de afaceri de 11.257.008 lei, un profit net de 102.774 de lei și 46 de angajați, conform listafirme.ro.

Apolodor Grup Construct SRL face parte din grupul de firme Apolodor. În portofoliul Apolodor se află inclusiv demolarea Stadionului „Lia Manoliu”, acolo unde s-a construit Arena Națională. Grupul Apolodor cuprinde firmele Apolodor Com Impex, Apolodor Grup Construct, Apolodor Demolări, Central Construcţii şi Demolări, potrivit Ziarului Financiar. Pop & Asociații SRL s-a ocupat, printre altele, și de proiectarea stadioanelor Steaua și Rapid din București.

Petruț IACOB

Citește și:

3 COMENTARII

  • Tu ești o tâm…. de ce orașul Constanța cu o echipa asa bună că Farul în superliga sa nu aibă un stadion ca în Europa în tarile mari dezvoltate.

 1. SA ORGANIZEZI UN CONCERT CA ULTIM EVENIMENT ORGANIZAT PE STADIONUL LEGENDA “FARUL” CONSTANTA MI SE PARE O MARE GRESEALA.ARGUMENTE:
  1. PE ACEST STADION S AU FORMAT SI AU PERFORMAT FOARTE MULTI FOTBALISTI SI ATLETI DIN DOBROGEA!
  2. ORGANIZAREA UNUI EVENIMENT FOTBALISTIC CU INVITATI DE MARCA AI FOTBALULUI ROMANESC IN FRUNTE CU GICA HAGI AR FI MULT MAI APRECIAT DECAT UN SEC CONCERT …
  3. DACA TOT VRETI SA DATI BANI PUBLICI CUIVA, FOTBALISTII SI ATLETII CE AU CONCURAT PE ACEST STADION II MERITA CU PRISOSINTA…
  4. CU PUTINA MEDIATIZARE SI ORGANIZARE S AR UMPLE STADIONUL FANION AL ORASULUI CONSTANTA.
  5. MICROBISTII DIN ORASUL CONSTANTA NU VOR VENI LA CONCERT SA AUDA SI SA VADA FORMATII MUZICALE CI VOR SA VADA FORMATII FOTBALISTICE DOMNILOR EDILI AI ORASULUI CONSTANTA!!!
  P.S. MA OCUP GRATIS DE ORGANIZARE PTR ACESTI MINUNATI SUPORTERI AI FARULUI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.