Lucrările de modernizare a sensului giratoriu de la intrarea în Mamaia se amână pentru anul viitor

2
2421

Modernizarea sensului giratoriu de la intrarea în stațiunea Mamaia se amână pentru sezonul estival din anul 2024. Directorul general al Confort Urban, Stere Hira, a precizat pentru Focus Press că își dorește să fie finalizate aceste lucrări anul viitor.

„Îl vom face, acest sens giratoriu este unul provizoriu. Nu vreau să fie făcut înainte de a rezolva problema de evacuare a apelor pluviale. Mamaia nu are o rețea de apă pluvială. Proiectantul caută soluții. Sensul trebuie făcut până la începerea noului sezon estival, din anul viitor“, ne-a spus Stere Hira.

La începutul acestui an, directorul Confort Urban spunea că își dorește să finalizeze lucrările aferente noului sens giratoriu din zona Păpădie, cât și cele pentru modernizarea sensului giratoriu de la intrarea în stațiunea Mamaia, până la începerea acestui sezon estival. Noul sens giratoriu de la Păpădie a fost redat circulației rutiere.

La sfârșitul lunii octombrie 2022, cele două proiecte de hotărâre, de peste 1,6 milioane de euro, au fost adoptate în Consiliul Local Constanța.

Iată despre ce este vorba în proiectul de modernizare a noului sens giratoriu de la intrare în stațiunea Mamaia:

  • „Lucrări de intervenții și modernizare a intersecției Bulevardului Mamaia cuBbulevardul Aurel Vlaicu, municipiul Constanța“, în valoare de 5,1 milioane de lei, cu TVA, adică puțin peste 1 milion de euro.

Acest proiect vizează reducerea congestiei traficului în această zonă.

„Proiectul propus urmărește eliminarea deficiențelor circulației rutiere existente, prin creșterea fluenței circulației și reducerea congestiei traficului, în contextul dezvoltării de perspectivă a Stațiunii Mamaia și a zonei de nord spre Năvodari, și a îmbunătățirii mobilității în municipiul Constanța, conform obiectivelor Planului de Mobilitate Urbană Durabilă – PMUD“, conform Referatului de aprobare, semnat de primarul Constanței.

Monument artistic iluminat, la intrarea în stațiunea Mamaia

Pentru lucrările de reamenajare a intersecției, pentru fluidizarea circulației rutiere, s-a propus ca și soluție tehnică amenajarea unui sens giratoriu, se mai arată în proiect. În centrul acestuia va fi amplasat un monument artistic, emblematic pentru stațiunea Mamaia, care va fi iluminat.

Insula circulară va fi amplasată aproximativ la intersecția axelor celor două bulevarde, cu diametrul exterior de 31 m, delimitată la exterior cu borduri montate la maximum 1,5 cm de nivelul carosabilului adiacent, coroana circulară inelară carosabilă de 1,5 m lățime, pavată cu pavele din granit sau prefabricate din beton, și insula interioară denivelată, amenajată cu spațiu verde. În centrul insulei circulare se propune amplasarea unui monument artistic, de arhitectură, istoric, emblematic pentru intrarea în stațiunea Mamaia, iluminat arhitectural, cu vizibilitate din toate direcțiile de intrare în intersecție.

Inelul colector va avea o lățime de 10 metri și raza exterioară de 26 m, care asigură circulația în girație pe două benzi de circulație

Insulele separatoare ale bretelelor și căilor carosabile vor fi delimitate de partea carosabilă și de trotuare laterale cu borduri 20×25 cm și spațiu verde la interior.

Căile de intrare/ieșire vor fi prevăzute cu două benzi de circulație, cu excepția căii de ieșire în Bulevardul Aurel Vlaicu, ce va fi prevăzută cu o bandă de circulație.

Bretele „de dreapta“ sunt cele existente dinspre Delfinariu spre Năvodari, cu o bandă de circulație, dinspre Năvodari spre Bulevardul Aurel Vlaicu, cu două benzi de circulație, și dinspre Bulevardul Aurel Vlaicu spre Delfinariu, cu o bandă de circulație, fiind delimitate de insule separatoare si de trotuarele adiacente.

Breșa de întoarcere spre Delfinariu, prin scuarul de pe Bulevardul Mamaia, până la intrarea în sensul giratoriu (după pasarela pietonală „Yacht“), prevăzută cu o bandă de circulație de 6,5 m lățime.

Trotuarele vor fi reamenajate

În proiectul de hotărâre se află și un raport al Confort Urban, care specifică că „circulația pietonală prezintă deficiențe din cauza stării tehnice rea a îmbrăcămintei trotuarelor“. Totodată, se menționează calificativul stării de degradare „mediocră“.

Iată măsurile ce vor fi luate:

  • reorganizarea circulației rutiere și pietonale în zona intersecției Bulevardul Aurel Vlaicu cu Bulevardul Mamaia, ca urmare a creșterii volumului de trafic și a realizării în apropierea amplasamentului a pasarelei pietonale Sat Vacanță.
  • fluidizarea traficului, îmbunătățirea condițiilor de circulație, sporirea gradului de confort și creșterea siguranței circulației rutiere și pietonale din zonă, atât pe perioada de sezon estival, cât și pe extrasezon;
  • repararea și corectarea profilului suprafeței de carosabil curent, inclusiv amenajarea de insule de dirijare, de separație și circulare, după caz, la intersecția Bulevardul Aurel Vlaicu cu Bulevardul Mamaia;
  • reamenajarea trotuarelor pietonale, prin înlocuirea bordurilor și refacerea îmbrăcăminții acestora;
  • refacerea sistemului de reglementări a circulației rutiere, prin marcaje și indicatoare, pentru îmbunătățirea condițiilor de circulație, sporirea gradului de confort și a siguranței rutiere;
  • îmbunătățirea iluminatului general, prin întocmirea unui proiect de specialitate
  • reducerea factorilor de poluare, în principal al aerului.

Durata estimată de realizare a investiției este de șapte luni și jumătate.

Petruț IACOB

Citește și:

2 COMENTARII

  1. Poate nu apucati sa le faceti pana pierdeti alegerile sa plece machedonul asta s… de Hira , ca sa vina oameni priceputi in loc, numai vorbele si spaga e de capul lui

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.