În orașul Ovidiu se va construi un parc fotovoltaic, pe aproximativ 100 de hectare

1
1898
Imagine oraşul Ovidiu, faleza Ovidiu

Ovidiu PV Regenerabile SRL intenționează să construiască un parc fotovoltaic în orașul Ovidiu. La Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Constanța au fost depuse documentele necesare aferente realizării obiectivului de investiții. Ca urmare a parcurgerii etapelor legale, instituția abilitată de mediu a decis că proiectul se poate realiza fără aviz de mediu.

Proiectul prevede construirea unui parc ce va fi amplasat pe o suprafață de 99,79 de hectare, în extravilanul orașului Ovidiu. Precizăm faptul că pe amplasament nu se află, în prezent, nicio construcție. În document se specifică faptul că se solicită completarea documentației cu punctul de vedere al Administrației Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.

Prin prezenta documentație urbanistică zonală se doreste introducerea in intravilan a unei suprafețe de 99,7913 ha cu functiunea de zona echipare edilitara pentru producerea de curent electric printr-un parc de panouri fotovoltaice.

Centrala fotovoltaică va fi compusă dintr-un număr de 109.296 panouri fotovoltaice monocristaline din siliciu cu o putere de 540 W. Energia în curent continuu produsă de panouri va fi preluată și transformată în curent alternativ de 276 de invertoare cu o putere de 175 kW. Invertoarele vor fi repartizate în 11 posturi de transformare de 20/0.8 kV care conțin câte un transformator de putere de 5 MVA. Cele 11 posturi de transformare formează o rețea de medie tensiune de 20kV racordata într-un punct de conexiune din interiorul parcului.

Panourile fotovoltaice vor fi montate pe o structură metalică tip Tracker, care va urmări soarele de la E-V. Structura metalică este modulară realizata din otel zincat. Profilele folosite corespund normelor NEN10147, având o rezistență ridicată la factorii externi de coroziune.

Structura metalică de susținere a panourilor va fi montată pe pilonii realizați tot din otel zincat. Piloni vor fi fixati prin batere sau înșurubare în pământ până la o cota de maxim 2 m.

Centrala Electrică Fotovoltaică CEF Ovidiu va fi formată din 109.296 panouri fotovoltaice cu o putere de 540 W, putere totală în curent continuu 60,11 MWp; 276 de invertoare cu o putere de 175 kW, putere totală în curent alternativ 48,30 MVA; 11 de stații de transformare PCT echipate cu câte un transformator de 5MVA; Rețele electrice interne subterane ale parcului de joasă tensiune și de medie tensiune;  Stație transformare ridicatoare de tensiune 20/110 kV, racord subteran LES 110 kV de aproximativ 300 m pînă la LEA 110 kV existentă, drumuri pietruite în incintă, unde este cazul.

Zonele functionale propuse în P.U.Z. sunt: constructii tehnico-edilitare de 29,9374 ha, plantații de protectie antieroziune a solului de 64,8541 ha, drumuri, alei, parcaje de 4,9896 ha și ape, canale de 0,0102 ha.

Societatea Ovidiu PV Regenerabile SRL a fost înființată în anul 2021, având sediul pe strada Burniței, numărul 24 din Sectorul 3, București. Administrator este Laurențiu Udrescu, iar asociați sunt Enpower Energy SRL cu 51% din capitalul social și Electroconst General Project SRL cu 49%.

Loredana MIHAI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.