Mai puțini bani alocați de Primăria Constanța pentru reabilitarea și extinderea sistemului de irigații

1
279

În ultima rectificare a bugetului municipiului Constanța din acest an, una dintre modificări se referă la diminuarea sumei alocate pentru reabilitarea și extindere a sistemului de irigații în municipiul Constanța. Astfel, dacă în bugetul inițial, proiectului îi era alocată suma de 1.000.000 de lei, în urma rectificării bugetare, suma a fost diminuată cu 700.000 de lei.

În luna mai a.c., pe SEAP a fost publicat anunțul de achiziție privind „Serviciul de elaborare a documentaţiei tehnico-economice aferente obiectivului de investiţii: „Reabilitare și extindere sistem de irigații în Municipiul Constanța”, în valoare de 990.000 fără TVA, adică 1.178.100,00 de lei cu TVA (238.347,77 de euro). În prezent, a fost depusă o contestație pe 7 septembrie a.c. privind achiziția.

Conform caietului de sarcini, reţeaua de irigații a spațiilor verzi va fi realizată în intravilanul localității Constanţa, aparţinând UAT Constanţa, judetul Constanţa.

„Reţeaua se va amplasa pe domeniul public concretizat în parcurile existente în municipiul Constanţa, înlocuind sau extinzând reţeaua existentă degradată. Vor fi vizate următoarele parcuri: Parcul Gară, Parcul Viitorului şi Parcul Tineretului, parcul zona Far, parcul zona Primărie, parcul Cazino, parcul Teatrul de Stat Oleg Danovski, parcul Tomis 2, parcul Casa de Cultură, parcul Tăbăcărie. La aceste parcuri se adaugă parcul Poarta 6, care în prezent nu are sistem de irigaţii”, se mai precizează în document.

„Investiția propusă urmărește reabilitarea, modernizarea si extinderea sistemului de irigații spații verzi in municipiul Constanţa. Conform analizei realizate în această etapă a strategillor existente, soluţia pentru realizarea investiției in municipiul Constanţa constă în: 1. Reabilitarea şi extinderea sistemului de irigații existent; 2. Amenajarea (reabilitarea şi/sau modernizarea) sistemului de irigatii din fiecare dintre parcurile menționate mai sus”, se mai arată în document.

Scopul achiziției, conform docmentului publicat pe SEAP pentru realizarea obiectivului de investiţii este necesară achiziția serviciului de elaborare a documentației tehnico-economice în etapa DALI, inclusiv a documentațiilor pentru obţinerea avizelor solicitate prin certificatele de urbanism, expertiză tehnică, studii de teren, conform prevederilor H.G. nr. 907/2016 privind etapele de elaborare şi continutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/ proiectelor de investiții finantate din fonduri publice, incluzând studiile de specialitate solicitate în funcție de specificul investiției.

Context:

În anul 2021 au fost diminuate fondurile pentru sistemele de irigații din municipiul Constanța, cu aproximativ 384.000 de lei. Aceste fonduri au fost folosite pentru achiziția celor 13 ceasuri stradale. Este vorba despre proiectul de hotărâre cu numărul 5 – rectificarea bugetului local pe anul 2021, care a trecut cu 17 voturi „pentru” și 9 abțineri.

13 ceasuri stradale în valoare de peste 67.000 de euro (277.670 de lei, cu TVA, 330.427 de lei, cu TVA) au fost montante în municipiul Constanța, în luna mai a acestui an. În ianuarie 2022 a fost finalizată achiziția de ceasuri stradale, în valoare de 277.670 lei, fără TVA.

Firma câștigătoare a fost APEL INDUSTRIES S.R.L, din Arad, cu sediul pe strada Dâmboviței 27/A. În anul 2021 a avut nouă angajați și a avut pierderi de 321.456 de lei, potrivit risco.ro. În 2020, firma arădeană a avut o cifră de afaceri de 1 944 655 de lei, un profit de 249 612 de lei, datorii în valoare de 426 899 de lei și șapte angajați.

În urmă cu 14 ani, Primăria Constanța, condusă atunci de Radu Mazăre, plătea 1.251.932,84 de lei pentru două ceasuri analogice de tip caliron şi 46 de ceasuri stradale digitale. Licitaţia fusese câştigată tot de firma arădeană, APEL INDUSTRIES S.R.L.

Petruț IACOB

1 COMENTARIU

  1. STRADA NEHOIULUI! Ati facut-o zob si ati lasat-o asa. De peste trei ANI!
    Daca nu vreti miting, treceti la asfaltare!!
    O sa va mai voteze cainii si matele!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.