Isis Medical Center a inițiat un Plan Urbanistic Zonal, inclusiv pentru terenul din fața Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța, pe care acum există un părculeț. Proprietarii acestuia nu vor, însă, ca acesta să fie desemnat ca spațiu verde, ca să poată construi un bloc de patru etaje.
În ședința Comisiei tehnice de amenajarea teritoriului și urbanism din data de 12.01.2022, s-a analizat și Planul Urbanistic Zonal pentru teritoriul delimitat de str. Tudor Vladimirescu, str. Mircea cel Bătrân, str. Decebal, str. Sarmisegetuza și Bulevardul Tomis, inițiat de Isis Medical Center SRL – etapa emitere aviz arhitect-șef.
Isis a obținut avizul de oportunitate pentru elaborarea acestui PUZ încă din anul 2018, pentru supraetajarea spitalului privat.
Firma a desemnat terenul din fața ITM Constanța, pe care acum este amenajat un părculeț, ca spațiu verde, așa cum a cerut Direcția Județeană pentru Cultură Constanța, din subordinea Ministerului Culturii.
Însă, proprietarii terenului nu sunt de acord de acest lucru, ci doresc ca destinația lui să rămâne „curți-construcții“, pentru a se putea construi un imobil cu patru etaje.
„Proprietarii, trei la număr, doresc ca pe această parcelă să construiască imobile de patru etaje. Din punctul meu de vedere, acest lucru este imposibil. Unu la mână, terenul este fix în fața unor instituții foarte importante din Constanța (Casa Județeană de Pensii și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel și Tribunalul Constanța), iar construcția unui imobil nu ar face decât să aglomereze și mai mult zona. Doi la mână, în momentul de față zona este una verde“, a declarat consilierul local USR Cătălin Iacob.
Directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Constanța, dr. Magdalena Tița, ne-a confirmat că, în 2020, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Constanța a avizat PUZ-ul inițiat de Isis cu obligația ca destinația terenului din fața ITM Constanța să fie, în continuare, de spațiu verde. Comisia l-a respins de mai multe ori, până a tot fost modificat, și a avizat documentația de urbanism în 2020, aceasta fiind una dintre obligații.
Cu toate acestea, terenul nu este inclus în Registrul Spațiilor Verzi, care a fost, în sfârșit, făcut și recepționat de Primăria Constanța în 2021. Doar o fâșie din el, paralelă cu strada Mircea cel Bătrân, este desemnat ca spațiu verde și inclusă în registru. Cel puțin sunt cuprinși copacii de pe acel teren, așa că proprietarii nu ar putea să îi taie.
Rămâne de urmărit dacă acest Plan Urbanistic Zonal va ajunge la vot în Consiliul Local Constanța și în ce formă. În orice caz, indiferent de rezultatul procedurii inițiate de Isis, proprietarii terenului vor putea deschide un proces în instanță în încercarea de a exista posibilitatea construirii unui imobil de patru etaje.
Consilierii USR sunt de părere că este necesară exproprierea acestui teren, pentru amenajarea unei gradini publice. Mai mult de atât, grupul consilierilor USR a propus ca, în bugetul pentru anul 2022, să fie prevăzuți bani pentru această expropriere, a mai precizat consilierul local Iacob.
Valentin ISPAS

Bah;noroc ca respiram ciment…..