Deși ar fi trebuit ca încă din martie constănțenii să poată depună proiecte pentru dezvoltarea orașului, platforma de înregistrarea a acestora nu este gata. Cel puțin, este posibil să fie funcțională în două săptămâni.
În octombrie 2021, Consiliul Local Constanța a adoptat o hotărâre pentru ca cetățenii să poată participa în mod direct la luarea deciziilor cu privire la dezvoltarea orașului. În 2022, este alocată o sumă de 5 milioane de lei pentru investiții propuse direct de către locuitorii municipiului, conform unui regulament privind modul de derulare a procesului de bugetare participativă.
Regulamentul stabilește procedura de selecționare a proiectelor de interes public locale inițiate de către cetățeni, ce pot avea o valoare maximă de 500.000 de lei fiecare. Proiectele selectate vor fi incluse în bugetul Constanței și implementate de aparatul de specialitate al primarului sau de instituțiile publice din subordinea Consiliului Local.
Proiectele pot viza mobilitatea, accesibilitatea și siguranța circulației, amenajarea de spații verzi și locuri de joacă, amenajarea spațiilor publice, protecția mediului și a animalelor, digitalizarea, dar și domeniile cultură, sport, social, educație și sănătate.
Pot propune proiecte cetățenii care locuiesc, muncesc sau studiază în Constanța și au împlinit vârsta de 18 ani, precum și asociațiile și fundațiile cu sediul social în municipiul de la malul mării. Dar deocamdată nu au unde să le propună, deoarece platforma on-line nu este gata. Deși, conform calendarului aprobat, proiectele trebuiau să fie depuse în luna martie a.c., iar la 1 iulie să fie afișată lista finală a celor care vor fi implementate de administrația locală.
„Platforma este gata în procent de 90%. Cred că în două săptămâni va fi gata, cu toate testele făcute“, ne-a declarat viceprimarul USR, Florin Cocargeanu.
Proiectele depuse vor fi întâi evaluate de către o comisie formată din trei reprezentați ai Primăriei, trei ai Consiliului Local și trei ai organizațiilor non-guvernamentale. Aceștia vor verifica eligibilitatea, fezabilitatea și legalitatea proiectelor depuse, le va putea îmbunătăți sau respinge. Membrii acesteia vor fi aleși miercuri, 29 iunie a.c., în ședința ordinară a Consiliului Local.
După publicarea listei finale a proiectelor propuse, acestea vor fi votate on-line de către constănțeni, care vor putea alege câte un proiect din fiecare categorie, iar pe baza voturilor vor fi alese proiectele câștigătoare.
Valentin ISPAS