În urma fertilizării în vitro prin programul INFANT, primul copil se va naște cel târziu în iunie 2021

0
564

De la 1 iulie a.c., cuplurile tinere sau femeile singure care aveau nevoie de fertilizare în vitro pentru a putea da naștere unui copil au putut și pot depune cereri pentru obținerea sprijinului financiar necesar efectuării procedurilor. Până în acest moment, au fost depuse 98 de cereri și încă mai există peste 270.000 de lei pentru alte solicitări.

Cuplurile tinere sau femeile singure care au nevoie de fertilizare în vitro pentru a putea da naștere unui copil pot solicita sprijin financiar din partea Primăriei Municipiului Constanța, în cadrul programului INFANT, pentru efectuarea procedurilor. Până acum au fost depuse 98 de cereri, de către constănțeni cu vârste cuprinse între 28 și 44 de ani, și au fost aprobate 87 dintre ele. Conform reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială Constanța, opt au fost respinse deoarece nu au fost îndeplinite criteriile de eligibilitate prevăzute în Regulamentul pentru implementarea la nivelul municipiului Constanța a proiectului INFANT.

În cadrul programului, pot aplica doar cetățenii care au diagnostic de infertilitate stabilit de către un medic specialist în obstretică-ginecologie cu competență în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană asistată medical. Constănțenii ale căror cereri sunt aprobate, primesc vouchere nominale în valoare de 10.000 de lei fiecare, care apoi pot fi folosite în unitățile medicale participante în program. Printre ele se numără Clinica Euromaterna, Hyperclinica MedLife Grivița, Clinica Medicală Gynera, Genesys Fertility Center, Spitalul Wellborn Băneasa, Centrul Medical Medicum, Centrul Medical Internațional, Columna Medical Center – Life Line Medical Center, Fertilia Medical Center, Spitalul Wellborn Militari, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Prof. Dr. Panait Sârbu, Fetal Care Center și Embryos Fertility Clinic. Acestea sunt acreditate de către Agenția Națională de Transplant pentru fertilizare in vitro și au fost selectate de către firma care emite voucherele, UP România.

În acest moment, încă trei cereri se află în analiză la D.G.A.S. Constanța, dar din bugetul programului INFANT încă mai sunt disponibili 270.578,34 lei. Astfel, mai pot fi aprobate 27 de cereri, iar acestea se pot depune oricând, până la terminarea finanțării. Persoanele care doresc să beneficieze de sprijinul financiar necesar pentru procedurile de fertilizare în vitro trebuie, însă, să se prezinte mai întâi la una din unitățile sanitare de mai sus, pentru a primi indicația de FIV (fertilizare in vitro), iar abia apoi pot depune cererea pentru finanțarea procedurilor de către administrația locală.

„Până în prezent, cinci femei au confirmat că au rămas însărcinate, urmând ca primul bebeluș să se nască în perioada mai – iunie 2021“, a declarat pentru Focus Press Emil Mereuță, directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială Constanța.

Constănțenii care au nevoie, trebuie să știe că pot aplica pentru a participa la programul INFANT, dar se pot răzgândi oricând, înainte de efectuarea procedurii de fertilizare în vitro. Până acum, șase persoane au solicitat returnarea voucherului, din motive personale, și au achitat costul aferent serviciilor de emitere a voucherului, respectiv 21,42 lei.

Alte șapte cereri aprobate au fost revocate, din motive personale, iar firma care emite voucherele, UP România, a returnat către Primăria Constanța suma de 60.000 de lei.

UP România este administrată de Mihaela Gina Pavel și are ca asociat firma franceză CD Holding Internationale. S.R.L.-ul din București are ca principal obiect de activitate alte activități de tipărire, în general oferind vouchere de vacanță, unul din site-urile sale oficiale fiind vacanteromanesti.ro.

UP România a realizat, anul trecut, o cifră netă de afaceri de peste 82 de milioane de lei și un profit net de peste 28 de milioane de lei.

Reamintim că bugetul total al programul INFANT este de un milion de lei și până acum au fost cheltuiți 791.692,18 lei.

Valentin  ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.