Dr. Elena Cupșa, medicul care le redă constănțenilor șansa de a avea copii: „Unul din șase cupluri din România se confruntă cu infertilitatea”

0
5398

Infertilitatea este o problemă care afectează un procent covârşitor dintre cuplurile tinere din România. Stresul este unul dintre factorii de infertilitate redutabil şi greu sau chiar imposibil de tratat. Vestea bună este că infertilitatea poate fi tratată. Există cauze, exisă soluții și există tratamente. De altfel, Constanța oferă din acest an sprijin financiar cuplurilor infertile. Care sunt etapele de parcurs, şansele de reuşită și ce riscuri implică fertilizarea in vitro? Răspunsul l-am primit, în cadrul unui interviu Focus Press, de la dr. Elena Cupșa, medic specialist obstetrica-ginecologie la Spitalul privat Euromaterna din Constanța. Medicul ne-a dezvăluit faptul că infertilitatea afectează 1 din 6 cupluri în România.

Cu cât vârsta mamei este mai înaintată cu atât se reduc șansele unei sarcini atât pe cale naturală, cât și la toate procedeele de reproducere asistată. La bărbați sunt profesii care predispun la infertilitate. La motoriști medicii găsesc deseori alterări ale spermogramei. Cauzele sunt din cele mai diverse. Multe cupluri din Constanța își pun speranțele în medicul Elena Cupșa. Astăzi, la Euromaterna, rata de fertilizare a ovocitului depășește 80 la sută, iar rata de succes pe embriotransfer este de 40 la sută.

“Fertilizarea în vitro și inseminarea artificială sunt proceduri de reproducere asistată care devin imperios necesare în cazul în care un cuplu nu poate să conceapă pe cale naturală”

Reporter: Ce presupune/în ce constă procesul de fertilizare in vitro? Dar cel de inseminare artificială? 

Dr. Elena Cupșa: Atât fertilizarea în vitro, cât și inseminarea artificială sunt proceduri de reproducere asistată, care devin imperios necesare, în cazul în care un cuplu nu poate să conceapă pe cale naturală. Fertilizarea în vitro este o procedură mai complexă, etapizată. Această procedură pornește de la stimularea femeii în așa fel încât în loc de un ovocit, așa cum produce în fiecare lună, să producă mai multe ovocite. Ovocitele vor fi aspirate în Blocul Operator, sub anestezie generală și sub ghidaj ecografic, de către medicul ginecolog. Vor fi trecute în laborator, la embriolog, care va pune în contact ovocitele cu spermatozoizii de la partener. Se vor obține embrioni, care vor fi cultivați în laborator 3-5 zile și apoi un embrion va fi transferat în uterul mamei. Inseminarea este o procedură mai simplă, mai puțin solicitată din toate punctele de vedere. Inseminarea se poate și ea desfășura într-un ciclu stimulat ca și fertilizarea în vitro, doar că doza de stimulare este mult mai mică. Sperma se va introduce după procesare în laboratorul embriologului și se va introduce în cavitatea uterină la momentul ovulației. Acest moment poate fi natural sau declanșat medicamentos. De aici încolo organismul trebuie să-și facă treaba.

“În cazul femeii se începe cu investigarea integrității microbiologice; bărbatul trebuie să facă o spermogramă și o spermocultură”

Rep.: Concret, care sunt pașii de urmat? Care sunt investigațiile minime pe care orice femeie ar trebui să le facă pentru a depista eventualele probleme de infertilitate? Ce teste de laborator sunt necesare?  

Dr. Elena Cupșa: Primul pas este prezentarea cuplului care se confruntă cu infertilitatea la un medic specializat, cu competență pe reproducere umană asistată. De aici încolo, din momentul prezentării la un medic cu competență să analizeze, să evalueze cuplul din acest punct de vedere, se vor analiza atât partenerul feminin cât și partenerul masculin. Și bărbații sunt participanți activi la acest proces al obținerii unei sarcini. Bărbatul trebuie să facă o spermogramă și o spermocultură. În funcție de ce se găsește, dacă este cazul, sunt investigații suplimentare care se efectuează eventual sub îndrumarea unui urolog specializat pe domeniul acesta al infertilității masculine. În cazul femeii se începe cu investigarea integrității microbiologice, absența infecțiilor la nivelul vaginului, al colului uterin. Se verifică permeabilitatea trompelor uterine. Se evaluează contextul hormonal în care se găsește femeia la momentul acesta al vieții ei, cu evaluarea întregului ax hipotalamo-hipofizo-ovarian. Analizele se fac în momente precise ale ciclului lunar al femeii, evaluându-se astfel capacitatea ei de fertilitate după aceste prime investigații. Se poate stabilii, dacă este cazul, să se intervină direct, cu o procedură de reproducere umană asistată sau se poate avea o atitudine espectativă în ideea obţinerii unei sarcini pe cale naturală.

“Inseminarea artificială este o procedură mai puţin solicitantă din toate punctele de vedere”

Rep.: În ce cazuri se poate efectua inseminarea artificială și în ce cazuri fertilizarea in vitro? 

Dr. Elena Cupşa: Inseminarea artificială este o procedură mai puţin solicitantă din toate punctele de vedere. O procedură mai puţin solicitantă financiar, mai puţin solicitantă ca efort de timp, de pregătire medicală prealabilă şi aşa mai departe. Dar este o procedură cu un spectru restrâns de indicaţii. Inseminarea artificială doar scurtcircuitează pasajul spermei prin vagin şi prin canalul cervical ducând sperma, după o preparare minimă efectuată de embriolog, în cavitatea uterină. De aici în acolo, cum vă spuneam, organismul trebuie să-şi facă treaba. Inseminarea intrauterină are indicaţii restrânse. Ea ar trebui efectuată doar la cuplurile unde există modificări ale mucusului cervical şi pasajul spermatozoizilor ar fi în vreun fel modificat, afectat. Asta se întâmplă la femeile care au în antecedentele lor intervenţii la nivelul colului, electrorezecţii, conizaţii şi alte intervenţii de genul acesta. La bărbaţii la care constatăm defecte uşoare ale spermogramei, dacă contactul sexual nu se poate realiza (cum este în Constanţa unde avem mulţi navigatori şi partenerul masculin este absent mult timp de acasă) ne poate lăsa sperma congelată. Noi facem demersuri pentru obţinerea unei sarcini în absenţa lui prin inseminare în cazul disfuncţiilor erectile în care contactul sexual practic nu se poate realiza. În cazul fertilizării in vitro, indicaţiile sunt mult mai largi şi rezolvă un spectru de probleme mult mai larg care porneşte de la defectele severe ale spermatogenezei, modificări, alterări serioase ale spermogramei; insuficienţa ovariană în cazul femeilor sau modificări hormonale de genul sindromului ovarelor micropolichistice; patologia tubară unde singura soluţie este fertilizarea in vitro. Nu avem permeabilitate la nivelul trompelor şi în mod practic spermatozoizii şi ovocitele nu se pot întâlni dacă nu avem permeabilitate acolo, endometrioza. Să nu uităm că există o categorie de infertilitate care nu este deloc de neglijat și în care nu se găseşte nici un factor fundamental de blamat. Nici la femeie, nici la bărbat. Cu toate acestea, cuplul acela nu poate concepe pe cale naturală. Este aşa numita infertilitate de cauză neelucidată, iar statistic undeva între 10 şi 20 la sută din cazuri se prezintă cu infertilitate. Singura soluţie ca acest cuplu să obţină o sarcină este fertilizarea in vitro.

“La momentul declarării carantinei avem în curs de stimulare două paciente; la amândouă am intervenit medicamentos şi am oprit stimularea. Decizia a fost în beneficiul pacientelor noastre”

Rep.: Cât de mult a afectat pandemia de COVID activitatea Departamentului de Fertilizare in Vitro? Au fost suspendate procedurile de reproducere umană asistată în Constanţa?  

Dr. Elena Cupşa: Peste tot în lumea asta procedurile de reproducere umană asistată s-au oprit, au îngheţat. Tratamentul infertilităţii a intrat pe pauză. Este un virus nou, despre care la momentul apariţiei nu ştiam foarte multe lucruri. Nu aveam studii. Nu ştiam cum să tratăm şi să diagnosticăm eventualele complicaţii care apăreau în urma pozitivării la acest virus. Atunci s-a decis şi prioritatea a fost sănătatea şi integritatea pacienţilor noştri şi orice procedură de reproducere umană asistată s-a oprit. La momentul declarării carantinei aveam în curs de stimulare două paciente. La amândouă am intervenit medicamentos şi am oprit stimularea. Ele au pierdut şi partea financiară legată de pregătirile dinaintea procedurii pe lângă faptul că emoţional a fost foarte greu după ce şi-au adunat curajul să demareze această  procedură de fertilizare in vitro.  Asta este. Primează sănătatea și siguranţa. Decizia a fost în beneficiul pacientelor noastre.

“A fost o decizie globală; Peste tot în lumea asta fertilitatea în vitro au fost stopate. Din iunie lucrurile s-au reluat”

Rep.: Dar pentru ce perioadă a fost sistat lucrul acesta? Am trecut de la starea de urgenţă în starea de alertă. Să înţeleg că acum s-au reluat aceste proceduri?

Dr. Elena Cupşa: Din iunie s-au reluat peste tot în lume. Nu a fost o decizie locală a Spitalului Euromaterna unde îmi desfăşor eu activitatea de fertilizare in vitro. A fost o decizie globală. Peste tot în lumea asta fertilitatea în vitro a fost stopată. Din iunie lucrurile s-au reluat. S-au reînceput investigaţiile. Vă daţi seama că analizele au expirat. Dosarele au trebuit reevaluate. Uşor-uşor lucrurile intră într-o normalitate pentru pacientele noastre, paciente care se confruntă cu infertilitatea. A fost un moment delicat.

Rep.: Procedura s-a reluat inclusiv pentru cele două paciente la care se întrerupsese tratamentul?

Dr. Elena Cupşa: Da! Amândouă au revenit la clinică și au efectuat procedura de fertilizare in vitro. La amândouă s-a efectuat şi embriotransferul. Încă nu avem rezultatele testului de sarcină din sânge. Îl aşteptăm. Luna aceasta am terminat cu embriotransefrul pentru ambele.

Rep.: Sperăm să fie un rezultat bun.

Dr. Elena Cupşa: Doamne ajută!

“Valoarea unei proceduri de fertilizare in vitro în Euromaterna este 12.800 de lei”

Rep.: Primăria Constanța acordă vouchere de 10.000 de lei pentru fiecare cuplu infertil pentru fertilizarea in vitro. Însă, doar 100 de persoane vor putea să beneficieze de aceste vouchere. Ce îmi puteți spune despre costurile pe care le implică, în Constanța, la ora actuală, o fertilizare in vitro pentru cei care nu vor putea beneficia de acest program? 

Dr. Elena Cupşa: Cuplurile infertile din Constanţa sunt fericite din punctul acesta de vedere, pentru că aceşti 10 mii de lei oferiţi de Primărie acoperă integral costurile unei puncţii şi al unui embriotransfer. Zece mii de lei acoperă costurile unei proceduri de fertilizare in vitro. Pentru o procedură desăvârşită, bogată, în care am avea nevoie să congelăm embrioni, ele ar trebui să mai achite încă 2.000 de lei, costul rezervării şi stocării pe un an pentru embrionii suplimentari.  Pentru celelalte cupluri valoarea unei proceduri de fertilizare in vitro în Euromaterna, de la început şi până la final, este 12.800 de lei. Nu trebuie să uităm că există şi nişte costuri nelistate nicăieri şi anume costurile investigaţiilor pe care un cuplu trebuie să le parcurgă înainte de a ajunge la momentul începerii stimulării pentru fertilizarea in vitro. Nu este un cost neglijabil. Este un cost care probabil depăşeşte 2.000 – 3.000 de lei. Pe lângă asta este și costul medicaţiei de stimulare ovariană, care se administrează pe parcursul procedurii de reproducere umană asistată. În funcţie de cauza infertilităţii costul acesta ajunge de la 3.000 de lei la 6.000 – 7.000 de lei. Există şi costuri suplimentare ascunse.

“Medicația nu este decontată de stat”

Rep.: Dar poate fi ceva decontat prin Casa de Asigurări de Sănătate? Există şi un program de sprijin?

Dr. Elena Cupşa: Din păcate, la noi în ţară, infertilitatea nu este decontată de Casa de Asigurări. Există diverse programe făcute de primăriile din Constanţa şi din Bucureşti, care ne ajută, dar medicaţia nu este decontată de stat.

Rep.: Să înţeleg că 100 de persoane au acum această şansă în Constanţa şi vor fi beneficiarii acestor vouchere?

Dr. Elena Cupşa: Da! Avem deja paciente care au început întocmirea dosarului la noi, în clinică, cu ajutorul acestor vouchere oferite de Primăria din Constanţa.

“Am eliberat până în 40 de adeverinţe necesare pentru înscrierea în acest program, înscriere care se face pe site-ul Primăriei”

Rep.: Câte persoane s-au adresat până în prezent clinicii la care sunteţi dvs.?

Dr. Elena Cupşa: Am eliberat până în 40 de adeverinţe necesare pentru înscrierea în acest program, înscriere care se face pe site-ul Primăriei. Încă nu am început propriu-zis nicio stimulare ovariană la aceste paciente. Probabil că va urma.

“Există preocupare şi deschidere în direcţia asta”

Rep.: Există interes din partea oamenilor?

Dr. Elena Cupşa: Bineînțeles câ există interes. Infertilitatea este o problemă care afectează un procent covârşitor dintre cuplurile tinere. Da! Există preocupare şi deschidere în direcţia asta.

Există şi situaţii în care este nevoie de mai multe embriotransferuri sau chiar repetarea integrală a procedurii”

Rep.: Din câte tentative se reușește fertilizarea? Ştim că nu este o procedură uşoară.

Dr. Elena Cupşa: Evident că sunt situaţii în care reuşim de la prima stimulare ovariană şi primul embriotransfer, dar există şi situaţii în care este nevoie de mai multe embriotransferuri sau chiar repetarea integrală a procedurii. Rata de succes, pentru clinica noastră, pentru anul trecut este undeva între 38 şi 40 la sută.

Prin Programul INFANT, Euromaterna vine in sprijinul cuplurilor infertile prin proceduri de fertilizare in vitro….

Publicată de Euromaterna pe Vineri, 28 august 2020

Rep.: Un procent destul de mare să înţeleg.

Dr. Elena Cupşa: Este un procent care se înscrie în targetul internaţional.

“Ne dorim ca la finalul acestei aventuri femeia să ţină în braţe un copil sănătos, născut la termen, fără probleme”

Rep.: De regulă se implantează ambii embrioni viabili sau doar unul? 

Dr. Elena Cupşa: Scopul este să obţinem cât mai mulţi embrioni de la o femeie după o procedură de reproducere umană asistată. Se transferă un singur embrion, iar embrionii instrumentaţi se congelează. De ce transferăm doar unul singur şi nu doi deodată? Explicaţia este simplă. Ne dorim ca la finalul acestei aventuri femeia să ţină în braţe un copil sănătos, născut la termen, fără probleme. Nu ne dorim o sarcină gemelară, care vine la pachet cu toate riscurile sarcinii multiple. Când mă gândesc la sarcină multiplă eu mă gândesc în primul rând la riscul de prematuritate care nu este deloc neglijabil şi trebuie luat în calcul. Peste tot în lumea asta este tendinţa şi astea sunt recomandările internaţionale să se meargă pe eSET (single-embryo transfer). Transefrăm un singur embrion. Dăm fiecărui embrion şansa lui.

“Colaborarea dintre medic și cuplul infertil influențează decisiv succesul procedurii”

Rep.: Care este secretul succesului acestei proceduri de fertilizare in vitro? 

Dr. Elena Cupşa: Secretul? Secretul constă în adresabilitatea precoce la medicul specializat pe bucăţica aceasta a reproducerii umane asistate, dar și un medic şi un embriolog cu pregătire permanentă, cu preocupare pentru actualizarea informaţiilor profesionale în mod constant. În afară de dorinţa de perfecţionare continuă este necesar să avem şi un backup al clinicii în care se realizează procedura cu tot ce înseamnă aparatură de ultimă generaţie, consumabile de calitate. Atâta timp cât avem ovocite şi spermatozoizi toate pot fi tratabile într-o măsură mai mică sau mai mare. Este foarte importantă şi colaboarea dintre medic şi cuplul infertil, care de multe ori influenţează decisiv succesul procedurii. Per ansamblu este un conglomerat de secrete ale succesului.

“Pentru aceste cazuri singura şansă de a concepe este fertilizarea in vitro”

Rep.: Când se apelează la injecţia intracitoplasmatică? 

Dr. Elena Cupşa: Infecţia intracitoplasmatică a spermatozoidului reprezintă o procedură realizată de către embriolog prin care injectează spermatozoidul direct în interiorul ovocitului. Practic şuntează munca aceasta a spermatozoidului de fertilizare a ovocitului. Este recomandată în defectele severe ale spermogramei când nu avem motilitate bună, nu avem capacitate bună de fecundabilitate a spermatozoidului. Pentru aceste cazuri singura şansă de a concepe este fertilizarea in vitro.

“Vârsta influenţează şi cantitatea, dar mai ales calitatea rezervei de fertilitate a unei femei”

Rep.: Există o limită de vârstă până la care se poate recurge la fertilizarea în vitro? 

Dr. Elena Cupşa: Vârsta este un factor extrem de important când vine vorba de fertilitate. Vârsta influenţează şi cantitatea, dar mai ales calitatea rezervei de fertilitate a unei femei. Șansele de reuşită ale unei proceduri sunt unele la 20-30 de ani, altele între 30-40 de ani şi altele după 40 de ani. O procedură de fertilizare in vitro cu ovocite proprii are şanse mult mai bune cu cât vârsta este până în 45 de ani. Programul Primăriei este realizat tot pentru femei până în 45 de ani. După 45 de ani, după părerea mea, singura recomandare realistă este de fertilizare in vitro cu ovocite donate, nu cu ovocite proprii.

Rep.: Ați avut și cupluri care după ce au reușit să aibă un copil prin fertilizare in vitro să aibă un alt copil pe cale naturală? 

Dr. Elena Cupşa: Da! Am avut şi nu o singură dată. Bucuria este poate cu atât mai mare cu cât ştim că pentru aceste cupluri fericirea, bucuria de a avea un copil în viaţa lor, a venit în trecut cu eforturi considerabile. Atunci când constatăm o sarcină apărută spontan la cuplurile noastre, care s-au confruntat cu infertilitatea, ne bucurăm. Există şi explicaţii pentru asta. Stresul este unul dintre factorii de infertilitate redutabil şi greu sau chiar imposibil de tratat şi care ne afectează pe toţi. Acest stres dispare la femeia care îşi ţine în braţe copilul obţinut prin fertilizare in vitro. Ea se relaxează. Nu de puţine ori, în special la aceste femei la care nu găseam o cauză reală a infertilității, erau acele cazuri de infertilitate de cauză neelucidate. Am îndepărtat stresul, mama și-a ținut copilul în brațe și surpriză-surpriză la ceva timp constatam o sarcină pozitivă. Ne bucurăm în situații de genul acesta.

„Am avut o fată tânără, de 24 de ani, la care am constatat premenopauză; ea era în pragul menopauzei când era stundentă”

Rep.: Ați amintit ca factori vârsta și stresul. Ar mai fi și alți factori ai infertilității? Care ar fi aceștia?

Dr. Elena Cupșa: Sunt mulți factori. Începând de la factorii de mediu, de la alimentație, fumat, stil de viață, obezitate și așa mai departe, trecând la factorii genetici, hormonali, epuizarea rezervei de fertilitate la vârste din ce în ce mai tinere. Am avut o fată tânără, de 24 de ani, la care am constatat premenopauză. Ea era în pragul menopauzei când era stundentă. Sindromul ovarelor polichistice, diverse dereglări hormonale, tiroidiene care se pot regla, factorul infecțios, sunt anumite bacterii care pot să ducă la obstrucția trompelor. Infertilitatea nu se poate trata decât prin fertilizare in vitro, dacă pasajul tubar este înrerupt. De asemenea, la bărbați sunt  profesii care predispun la infertilitate. La navigatorii care lucrează pe vapoare la temperaturi înalte de peste 40-50 de grade spermatogeneza nu mai decurge în condiții optime. La motoriști găsim deseori alterări ale spermogramei. Bicicliștii, șoferii și directorii, cum spunea profesorul meu, domnul profesor Marinescu, sunt bărbați la care constatăm microtraumatisme repetate. Șoferii și bicicliștii stau mult în șezut. La ei apar modificări ale spermogramei.  Cauzele sunt din cele mai diverse.

“Sunt mulți navigatori care ne abordează, pentru că suntem în Constanța”

Rep.: Să înțeleg că printre pacienții care ajung la dumneavoastră există o pondere mare dintre navigatori și zona aceasta pe care ați descris-o?

Dr. Elena Cupșa: Da! Sunt mulți navigatori care ne abordează, pentru că suntem în Constanța. N-am făcut chiar o statistică pe profesii, dar dacă noi ne situăm în zona asta geografică nu putem să nu constatăm coincidențe care sunt mai mult sau mai puțin întâmplătoare.

“Fiecare caz beneficiază de implicare emoțională intensă; fiecare reușită ne bucură din plin și fiecare eșec ne întristează”

Rep.: Ne puteți împărtăși despre un caz din experiența dumneavoastră profesională care v-a marcat în mod deosebit? 

Dr. Elena Cupşa: În infertilitate există un parametru care se numește TTP (time to pregnancy). Noi ne dorim ca din momentul în care femeia, cuplul infertil, intră în cabinetul nostru și până când rămâne gravidă timpul, intervalul, să fie cât mai scurt. De cele mai multe ori, cu toate intențiile noastre, intervalul acesta rareori este mai scurt de șase luni. Vă dați seama că în șase luni în care mă întâlnesc frecvent cu acest cuplu, în special cu femeia și cu voia și fără voia mea se creează și legături afective dincolo de cele profesionale. Nu pot să aleg un caz care să zic că este mai special decât altul. Fiecare caz beneficiază de implicare emoțională intensă. Fiecare reușită ne bucură din plin. Fiecare eșec ne întristează și ne motivează să facem încercări noi și demersuri noi pentru a obține până la urmă acel test beta-hCG pozitiv inițial și ulterior să facem poze cu copilul.

„Infertilitatea este o problemă care afectează emoțional și psihic și femeia și bărbatul și cuplul per ansamblu; este importantă susținerea psihică”

Rep.: Cum reușiți să încurajați pacienții în momentul în care vă loviți de un eșec? Se întâmplă. Cum reușiți să-i încurajați să meargă mai departe și să nu se oprească acolo, în stadiul acela?

Dr. Elena Cupşa: Este foarte greu. Chiar dacă de cele mai multe ori infertilitatea nu doare fizic ea este o problemă care afectează emoțional și psihic și femeia și bărbatul și cuplul per ansamblu. Este foarte importantă susținerea psihică. La Euromaterna avem și un psihlog care ne ajută și este parte integrantă a procesului de pregătire a unei proceduri de reproducere umană asistată, pentru că aceste cupluri chiar trec prin momente delicate. Nu există o soluție. Ne adaptăm la fiecare cuplu și încercăm să avem atitudinea cea mai adecvată în așa fel încât să-i ajutăm să treacă peste fiecare prag, peste fiecare provocare adusă de infertilitate în viața lor.

„Cuplurile care vin la consultul de infertilitate sunt cupluri informate

Rep.: Tot în zona aceasta vroiam să vă întreb și cum reușiți să convingeți cuplurile să accepte probă de la donator importată de la banca de Spermă din Danemarca? Sunt deschiși din punctul acesta de vedere?

Dr. Elena Cupşa: Nu este un efort de a-i convinge. Pacienții noștri sunt pacienți informați. Sunt pacienți familiarizați cu tot ce înseamnă reproducere umană asistată, cu variante.  Încercăm să avem o cât mai bună comunicare cu ei, să le explicăm șansele de reușită pentru fiecare opțiune de tratament pe care le-o oferim. Dacă ajungem să discutăm despre donare de spermă înseamnă că deja am trecut prin etapa în care cuplul a conștientizat că, statistic, șansele de a obține o sarcină cu sperma proprie a soțului sunt foarte mici. Prejudecățile sunt lăsate deoparte. Cuplurile care vin la consultul de infertilitate sunt cupluri informate. Știu cu ce au de-a face, înțeleg procedurile. De multe ori ei înțeleg procedurile înainte să ajungă în cabinetul meu și mă surprind cu câte cunoștințe au pe bucățica asta. În restul situaților încerc eu să fiu cât mai explicită, să vorbesc cât mai pe înțelesul pacienților mei, să ofer o informație cât mai ușor de  înțeles în așa fel încât opțiunile de tratament să fie clare. Nu este un efort de convingere, ci este o alegere izvorâtă din necesitate.

“Este un risc mai mare de apariție a cancerului la femeile infertile; nu este un risc mai mare în urma unei fertilizări in vitro”

Rep.: Există voci care susţin că riscul de apariție a cancerului în rândul femeilor care au folosit tratamente pentru fertilitate nu e diferit față de restul populației. Este adevărat că tratamentele de stimulare ovariană pot crește riscul apariției cancerului? 

Dr. Elena Cupșa: Au fost preocupări intense în privința asta. S-au efectuat studii pe loturi mari de paciente la nivel național și internațional. S-a constatat că riscul de apariție al cancerului este similar la pacientele infertile, care au făcut proceduri de reproducere umană asistată sau care nu au făcut proceduri de reproducere umană asistată. Este un risc mai mare de apariție a cancerului la femeile infertile, nu neapărat la femeile care fac proceduri. Nu este un risc mai mare în urma unei fertilizări in vitro.

“Va fi un necesar din ce în ce mai mare de specialiști pe reproducere umană asistată”

Rep.: Este infertilitatea o problemă medicală gravă în Romania?  Cum se poate preveni? 

Dr. Elena Cupşa: Da! Este o problemă serioasă, din ce în ce mai corect diagnosticată și care ne preocupă din ce în ce mai mult. Unul din 6 cupluri din România se confruntă cu infertilitatea. Este un procent covârșitor. Nu cred că au apărut peste noapte. Nu cred că în ultimii 10 ani am devenit mai infertili. Este o variantă, dar nu cred în ea. Am devenit noi mai preocupați de alte targeturi în prima parte a vieții. Până în 30 de ani suntem preocupați de carieră, de achiziții profesionale, intelectuale, financiare și așa mai departe și lăsăm obținerea unei sarcini în plan secundar. Începe să ne preocupe un pic cam târziu. Problema infertilității devine din ce în ce mai acută. Va fi un necesar din ce în ce mai mare de specialiști pe reproducere umană asistată.

“Primul pas ar fi conștientizarea, informarea corectă și acceptarea ideii că este necesar acest consult de evaluare a infertilității la un specialist”

Rep.: Cum poate fi prevenită infertilitate în așa fel încât să fie identificată la timp? Ce ar trebui să facă cuplurile infertile?

Dr. Elena Cupșa: Ca în orice domeniu medical, informarea medicală corectă să la baza luptei cu infertilitatea. Orice cuplu format, sudat, dacă ar face un consult la un medic specializat pe reproducere umană asistată, pentru a se evalua potențialul fertil, atunci nu am mai ajunge în situațiile limită în care constatăm insuficiențe ovariene sau azoospermie (absența spermatozoizilor). Primul pas ar fi conștientizarea, informarea corectă și acceptarea ideii că este necesar acest consult de evaluare a infertilității la un specialist pe domeniul acesta.

“Douăzeci la sută din cuplurile care se formează noi au probleme de fertilitate”

Rep.: Îmi spuneați că în România există 1 din 6 cupluri care se confruntă cu infertilitatea. Care ar fi procentul la Constanța?

Dr. Elena Cupșa: Este o statistică care se respectă peste tot. Statistica noastră în România arată 1 din 6 cupluri, statistica mondială arată 1 din 5 cupluri. Nu cred că suntem noi altfel decât restul populației. În mod generic, 20 la sută din cuplurile care se formează noi au probleme de fertilitate.

Satisfacțiile sunt imense pe toate planurile; aduci fericirea și contribui la împlinirea unei familii”

Rep.: Ce-i îndemnați pe tinerii din România care ar dori să se specializeze în reproducere asistată? 

Dr. Elena Cupşa: Să o facă! Este un domeniu minunat, dinamic și provocator. An de an se fac studii noi, se fac cercetări noi. Tehnologia evoluează. Tehnicile de vitrificare (congelarea embrionilor) evoluează. Medicația de stimulare se îmbunătățește de la an la an. Există un congres anual internațional la care participăm toți cei care facem fertilizare in vitro și la care se prezintă noutățile, care nu sunt puține, în fiecare an. Tinerii care vor să o ia pe calea asta nu pot decât să le zic că este un domeniu minunat în care să se dezvolte. Satisfacțiile sunt imense pe toate planurile. Aduci fericirea și contribui la împlinirea unei familii. Toate domeniile medicale își dau satisfacții sufletești, dar partea de infertilitate corect combătută îți dă niște satisfacții imense care te hrănesc și care te motivează să fii cât mai actualizat și mai pregătit pentru a putea oferi tratamente de calitate pacienților tăi.

“O bună informare, o bună înțelegere a procedurii și o colaborare bună cu medicul îi ajută pe acest drum”

Rep.: Ce mesaj doriți să transmiteți cuplurilor care încearcă să aibă copii pe cale naturală și nu reușesc? Recomandări pentru a trece cu bine prin etapele FIV.

Dr. Elena Cupşa: După cum vă spuneam, pacienții sau cuplurile care ajung în pragul acestei decizii, de a urma o procedură de fertilizare in vitro, deja au parcurs ceva etape. Au informații și știu despre ce este vorba. Ce le pot spune eu în plus este că trebuie să accepte și să-și asume tot consumul acesta financiar, emoțional, de timp, de disponibilitate, de resurse din toate punctele de vedere. Cu cât reușim să estimăm mai bine înaintea procedurii la ce ne înhămăm, cu atât suntem mai bine pregătiți pentru ce va urma. Relația cu medicul, partener în cursul procedurii, este de asemenea foarte importantă. Buna colaborare, înțelegerea etapelor, respectarea instrucțiunilor de administrare a medicației sunt lucruri mici care fac diferențe mari. O bună informare, o bună înțelegere a procedurii și o colaborare bună cu medicul îi ajută pe acest drum.

“Este un domeniu într-o dinamică fantastică; o bucățică a medicinei care merită dezvoltată corespunzător”

Rep.: Cum vedeți dumneavoastră evoluția fertilizării in vitro? Spre ce se îndreaptă?

Dr. Elena Cupșa: Spre dezvoltare progresivă și exponențială. Este un domeniu într-o dinamică fantastică. În 1978 s-a născut primul copil obținut prin fertilizare in vitro. De atunci și până acum lucrurile s-au schimbat cu o viteză uluitoare și cred că fiecare decadă a produs revoluții. Este un domeniu care va continua să se dezvolte. Este un domeniu care va continua să fie inovator la intervale scurte. Este necesar să existe personal cu dorință de învățare a tehnicilor noi. Este o bucățică a medicinei care merită dezvoltată corespunzător. Infertilitatea nu este ceva ce stă pe loc, ci o patologie care la momentul acesta nici măcar nu este încadrată ca boală în România, dar este cu adevărat o maladie care cuprinde un procent mare din cuplurile din România și atunci este nevoie de personal capabil să gestioneze problema aceasta.

Rep.: Câți copii s-au născut până în prezent prin fertilizare in vitro la Euromaterna, în Constanța?

Dr. Elena Cupșa: Nu am o statistică acum. Avem o rată de fertilizare a ovocitului, am calculat-o pentru anul trecut, de 82 la sută. Rata de succes pe embriotransfer este de 40 la sută. Avem un procent foarte bun. Nu știu să vă spun acum numărul exact de copii născuți, dar suntem mândri din punctul acesta de vedere că avem mulți copilași care au venit pe lume cu ajutorul acestei proceduri de fertilizare in vitro.

Rep.: Vă mulțumesc tare mult!

Dr. Elena Cupșa: Mulțumesc și eu!

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.