Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța funcționează într-o clădire ce a fost edificată în anul 1938. După incendiul din 1 aprilie 2021, la sesizarea Inspectoratului de Stat în Construcții, clădirea spitalului a fost, din nou, expertizată. Expertiza s-a finalizat la data de 12 ianuarie 2022 și a stabilit că toată clădirea prezintă risc seismic de grad I. În consecință, are nevoie de consolidare. Tot din aceste considerente, după ce incendiul a distrus compartimentul ATI, atât parterul, cât și cele două etaje superioare ale tronsonului sunt nesigure în exploatare și au fost puse în conservare și închise, până ce vor fi efectuate lucrările de consolidare. Însă, reprezentanții Primăriei Constanța nu au un termen pentru deschiderea în totalitate a spitalului.
Reprezentanții administrației locale au precizat, pentru Focus Press, ce tipuri de lucrări au fost efectuate până acum la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și faptul că reabilitarea acestuia va continua, nespecificând, însă, un termen pentru redeschiderea în totalitate a unități medicale.
„Până acum a fost refăcută instalația electrică de la zerp, s-a reconfigurat instalația de oxigen, a fost reparată instalația sanitară, s-a implementat o instalație ventilare/evacuare a aerului viciat, s-a făcut instalația de stingere a incediului, cu hidranți interiori și exteriori, și instalația de prevenire a incendiului. Au mai fost făcute lucrări de reparații la acoperiș și a fost zugrăvită toată partea de clădire rămasă în funcțiune. În prezent, spitalul dispune de 130 de paturi de spitalizare continuă funcționale. De asemenea, a fost preluată și secția exterioară a SCBI, din cartierul Medeea. Și aceasta a fost reabilitată, a fost refăcută de la zero instalația electrică și cea sanitară, s-au făcut lucrări de reparații/zugrăveli și clădirea a intrat în funcțiune pe 1 februarie 2022. În felul acesta, tot personalul care a fost detașat la unitățile sanitare din județ a fost reintegrat treptat, încă din primăvara anului trecut la SCBI.
Reabilitarea actualului Spital Clinic de Boli Infecțioase continuă. A fost pus la punct un plan care se va desfășura cu spitalul în funcțiune. Pentru faza a doua, care cuprinde consolidarea și reabilitare energetică a clădirii vechi, s-au obținut fonduri europene în valoare de 27,8 milioane de lei, cu TVA, dintre care 11,8 milioane sunt alocați consolidării clădirii și restul, reabilitării energetice. S-a trecut la faza de proiectare și începând de la anul se vor demara lucrări de consolidare la vechea clădire“, ne-au declarat reprezentanții Municipalității.
Precizăm că, în paralel, s-a desfășurat faza de licitație și s-a adjudecat proiectarea și execuția noului spital modular, ce va fi amplasat în incinta SCBI Constanța. Proiectul a fost recepționat și urmează ca, până la sfârșitul lunii mai a.c., să înceapă lucrările la noul spital modular, care va avea 52 de paturi de spitalizare continuă, din care zece de ATI. Acesta va fi utilat cu CT și RMN, aparatură de care SCBI nu beneficiază în prezent.
De asemenea, pavilionul modular va avea farmacie și laborator. Acesta a fost gândit ca un nucleu al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și va asigura continuitatea serviciilor medicale pe parcursul lucrărilor la clădirea principală. Pentru acest spital modular, au fost alocate fonduri în valoare de 10 milioane de euro, din care 3 din fonduri europene, iar termenul de finalizare este de șase luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.
Mihaela GIUGLEA
sa varuiti cateva saloane, cereti expertize, calcule, bani peste bani. Bine ca nu sunteti in China…