Încă o solicitare a lui Nicușor Constantinescu: vrea să aștepte pronunțarea unei instanțe europene în dosarul fostului primar al Bacăului

0
288

Se așteaptă, din nou, pronunțarea instanței asupra unei cereri formulată de fostul președinte CJC Constanța, Nicușor Constantinescu, într-unul din dosarele sale penal aflate pe rol. Nu este neobișnuit pentru Constantinescu să formuleze tot felul de solicitări sau să recuze completul de judecată.

Facem referire la dosarul penal în care fostul președinte al CJC, Nicușor Constantinescu, împreună cu fostul arhitect șef al aceleiași instituții, Titi Cenușă, dar și cu un om de afaceri, sunt judecați pentru abuz în serviciu și alte infracțiuni conexe.

La Tribunalul Constanța a avut loc, marți, 2 februarie, unul din termenele de judecată privind această cauză, dată la care au fost programate unele audieri de martori. Totodată, Constantinescu a formulat o cerere privind ”suspendarea temporară a judecății, până la pronunțarea de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene a unei hotărari preliminare în cauza care face obiecul sesizării formulată de catre Tribunalul Neamț, în Dosar nr. 1652/110/2019, formulată de inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel prin apărătorul ales, așa cum se arată în încheierea de ședință.

Instanța a rămas să se pronunțe pe data de 11 februarie cu privire la această solicitare. De remarcat că dosarul menționat în solicitare, de la Tribunalul Neamț, îi vizează pe Cosmin Necula, fostul primar al municipiului Bacău, dar și pe Dragoș Daniel Ștefan, fostul viceprimar al aceluiași oraș, ambii trimiși în judecată de DNA pentru participație improprie (sub forma determinării) la abuz în serviciu, după ce, în 2017, i-ar fi determinat pe consilierii locali să finanțeze proiectele depuse de două asociații, deși acestea au obținut un punctaj mai mic decât altele, la evaluare.

Practic, Nicușor Constantinescu dorește soluționarea cauzei fostului primar al Bacăului, de către instanța europeană, astfel încât, dacă acea instanță va da o soluție favorabilă în acel dosar, să poată invoca, la rândul lui, soluția respectivă, ca fiind dată într-un dosar similar. Urmează de văzut ce va stabili instanța cu privire la această cerere.

O altă cerere ciudată

Așa cum precizam inițial, Constantinescu a mai făcut unele solicitări ceva mai ”ciudate”, am putea spune.

De exemplu, în același dosar, în luna octombrie a anului trecut, fostul președinte CJC a cerut instanței să fie sesizată Curtea de Justiție a UE, în vederea pronuntării unei hotărâri preliminare asupra următoarei întrebări: ”Dacă articolul 2 din TUE (referitor la respectarea principiilor statului de drept și respectarea drepturilor omului) prin raportare la art. 48 paragraful 2 din Carta Drepturilor fundamentale a UE referitor la dreptul la apărare si art. 49 din Carta drepturilor fundamentale a UE referitor la principiul legalității infracțiunilor și pedepselor se opun reglementării la nivel național ca infracțiune a unei fapte de îndeplinire a unui act cu încălcarea oricărei legi, fără indicarea expresă a legilor sau a dispozițiilor din legi a căror încălcare atrage angajarea răspunderii penale”.

Acuzațiile care i se aduc

Așa cum am mai arătat și în alte articole pe această temă, potrivit rechizitoriului, în perioada iulie 2007 – aprilie 2013, Nicușor Constantinescu și Titi Cenușă și-au încălcat atribuțiile de serviciu, în contextul derulării unei proceduri de achizitie publică pentru cadastrarea unor drumuri județene și comunale.

Mai exact, Constantinescu și Cenușă  au atribuit în mod preferențial lucrările de cadastrare către o societate controlată de omul de afaceri Ichim Ioan, fraudând bugetul județului Constanța. Frauda în sine s-a realizat prin efectuarea, de către Nicușor Constantinescu, a unor plăți nelegale în valoare totală de aproape 11,6 milioane lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei lui Ichim. Restul plăților au fost făcute din bugetul Consiliului Județean Constanța în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiași societăți.
Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nici o utilitate, au fost evaluate la suma de 2,5 milioane lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări fictive. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.