Încă un constănțean a obținut, în instanță, anularea amenzii primite în starea de urgență, pentru lipsa declarației pe propria răspundere

0
2976

Începând din luna iunie, instanțele au început să anuleze sancțiunile aplicate de polițiști și jandarmi pentru încălcarea restricțiilor de deplasare impuse prin ordonanțele militare, emise în cursul stării de urgență din primăvara trecută. În toate cazurile, a fost invocată excepția de neconstituționalitate în cazul acestor restricții. Și la Constanța au fost astfel de cazuri, în care judecătorii au anulat amenzile date de polițiști.

Un constănțean a solicitat în instanță anularea unui proces-verbal de contravenție, încheiat de polițiști din cadrul IPJ Constanța, pe data de 10 aprilie 2020. În fapt, prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției, s-a reținut că, la data menționată, bărbatul se deplasa fără a avea asupra sa declarația pe proprie răspundere cu motivul deplasării.

Fapta constatată a fost încadrată legal în prevederile art. 4 din OM nr. 3/2020 rap. art. 9 alin. 1 din O.U.G. nr. 1/1999. Față de aceste aspecte, bărbatul a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 2000 lei.

Mergând mai departe, prin decizia nr. 152 din 6 mai 2020 referitoare la excepția de neconstituționalitate ale unor articole din OUG 1/1999 privind regimul stärii de asediu și regimul stării de urgență, în ansamblul său, precum și a OUG 34/2020, publicată în Monitorul Oficial pe 13 mai 2020, instanța a stabilit că sancțiunea, la rândul ei, se loverște de nulitate și nu se mai aplică, în concordanță și cu art. 12 alin. 1 din O.G. nr. 2/2001, care precizează faptul că: „Dacä printr-un act normativ, fapta nu mai este considerată contravenție, ea nu se mai sancționează, chiar dacă a fost sävârștä înainte de data intrării în vigoare a noului act normativ”. Asta pentru că se aplică principiul retroactivității.

Mai pe românește, deciziile Curții Constituționale, potrivit căreia prevederile referitoare la amenzi din legislația primară a stării de urgență contravin legii fundamentale, anulează toate sancțiunile din starea de urgență. Actualmente, judecătorii dau dispoziții de restituire a sumelor plătite ca amenzi de cei sancționați. În unele cazuri, instituțiile care au dictat amenzile chiar depun întâmpinări în care arată că sunt de acord cu plângerile contravenționale ale reclamanților, dată fiind decizia CCR.

Daniel ALBU    

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.