Închisoare pentru fosta șefă a AJOFM Tulcea, pentru fraude cu fonduri europene

0
2036
Curtea de Apel Constanța s-a pronunțat definitiv în dosarul Iulianei Lefter

Curtea de Apel Constanța s-a pronunțat, joi, 12 noiembrie, în dosarul penal deschis pe numele Iulianei Lefter, fostul director al AJOFM Tulcea, acuzată de fraude cu fonduri europene. Instanța de apel i-a mai redus din pedeapsa dată inițial, pe fond, la Tribunalul Tulcea. Însă, aceasta trebuie să returneze peste trei milioane de lei, având sechestru pe bunuri.

Curtea de Apel Constanța a casat hotărârea Tribunalului Tulcea, dată în luna decembrie a anului trecut,  prin care Iuliana Lefter, fost director al AJOFM Tulcea, a fost condamnată la cinci ani de detenție, cu executare. Judecătorii constănțeni au fost ceva mai blânzi, reducându-I pedeapsa la doar trei ani de detenție. Numai că, potrivit aceleiași sentințe, instanța ”admite, în parte, acţiunea civilă formulată de partea civilă Ministerul Fondurilor Europene – Organismul Intermediar P.O.S.D.R.U. şi obligă inculpata LEFTER IULIANA la plata către aceasta a sumei de 3.231.451,95 lei, precum şi a dobânzilor legale, cu titlu de despăgubiri civile”.

Instanța a menținut măsura sechestrului asigurator, până la achitarea prejudiciului care depășește trei milioane de lei. Această hotărâre este definitivă.

Potrivit DNA Constanța, faptele consemnate în rechizitoriu s-au petrecut în 2011, când Iuliana Lefter, în calitate de director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Tulcea (AJOFM) a încheiat un acord de parteneriat între instituţia publică şi Asociaţia Pro Dinamic Tulcea, unde asociaţi şi membri fondatori erau, la acea dată, Arhonde şi Maria Dascălu, tocmai părinţii ei. Alături de aceştia, în asociaţie, mai era şi Simona Popescu, o angajată a AJOFM Tulcea.

 „Ulterior, ascunzând existenţa conflictului de interese existent între ea şi membrii Asociaţiei, Iuliana Lefter, în calitate de director executiv al AJOFM şi de lider de parteneriat, a întocmit cererea de finanţare din data de 18.02.2011, în vederea implementării proiectului Formarea continuă – premiza calităţii în SPO. În baza acestui contract, AJOFM Tulcea şi partenerii săi urmau să beneficieze de o finanţare nerambursabilă în cuantum de 8,11 milioane de lei”, spun procurorii. Din aceşti bani, 4,29 de milioane de lei au revenit Asociaţiei Pro Dinamic.

Obiectul proiectului consta în formarea funcţionarilor publici din cadrul Agenţiilor Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Tulcea, Călăraşi, Vrancea şi Ialomiţa.

 În anul 2017, judecătorii Tribunalului Tulcea au condamnat-o pe Iuliana Lefter la 5 ani de închisoare, însă, în apel, magistraţii Curţii de Apel Constanţa au trimis la rejudecare dosarul. După rejudecare, în 2019, aceeaşi judecători de la Tribunalul Tulcea au condamnat-o tot la 5 ani de închisoare şi au stabilit că fosta şefă AJOFM trebuie să plătească în solidar cu instituţia pe care a condus-o suma de 8.099.885,5 lei către POSDRU.

Cu toate acestea, Iuliana Lefter a pledat nevinovată, pe tot parcursul procesului penal.

Atât cât am fost manager de proiect iulie 2011-septembrie 2012 , am coordonat şi monitorizat implementarea proiectului astfel încă să se atingă rezultatele propuse, fără a avea vreo competenţă decizională în tot mecanismul de finanţare. În concluzie, dacă nu aveam competenţe decizionale, dacă nu eram chemată să decid în nici o privinţă, atât în mecanismul de finanţare cât şi în organizarea şi derularea activităţilor entităţilor partenere, fiecare din acestea fiind persoane juridice independente, nesubordonate mie cum aş fi putut să fiu în conflict de interese?”, a precizat fostul director al AJOFM Tulcea, citat de Adevărul.

Acum, la final de proces, aceasta trebuie să ispășească 3 ani de detenție și să achite prejudiciul, care este destul de consistent.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.