Ancheta privind cauzele exploziei de pe 2 iulie de la Rompetrol Rafinare, compania care administrează rafinăria Petromidia, cea mai mare din România, continuă, însă cu greu. Nu din cauza celor care anchetează, ci a numărului mare de incidente de acest gen, la care trebuie să facă față cei care se ocupă de expertiza tehnică.
Dosarul tragediei din data de 2 iulie a.c. de la Petromidia, în urma căreia și-au pierdut viața trei muncitori, se află în faza de cercetare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, unde procurorii pun cap la cap toate probele pentru a stabili cu exactitate cauzele care au stat la baza producerii acestei tragedii.
Numai că, așa cum ne-au declarat surse din rândul anchetatorilor, în afara declarațiilor și a altor probe, o parte importantă din anchetă o reprezintă raportul expertizei tehnice realizată de reprezentanții institutului INSEMEX Petroşani – Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă pentru cercetări privind cauzele accidentului. Astfel, pe lângă autorităţile statului, la locul accidentului din iulie a fost trimisă o echipă a acestui institut.
„Cercetările noastre s-au încheiat, dar concluziile vor fi gata abia spre finalul anului. Avem un volum de muncă imens, ne ocupăm simultan de foarte multe cazuri, cum este de exemplu explozia de la Matei Balş. Toate informaţiile despre Petromidia se vor duce spre parchet“, au spus, în urmă cu câteva luni, specialiştii INSEMEX.
Incidentul anchetat acum a avut loc în cadrul instalaţiei de hidrofinare petrol motorină, explozia fiind înregistrată la circa un an de când toate instalaţiile de pe platforma Petromidia au trecut prin revizia gerenală.
Numai că, așa cum au precizat specialiștii de la INSEMEX nu au doar cazul de la Petromidia, iar o astfel de expertiză durează destul de mult.
”Oricât am vrea noi, o anchetă de acest gen nu se poate face numai în baza declarațiilor și a altor probe pe care le putem lua noi. Este nevoie de expertize tehnice, făcute de specialiști, care au rolul de a stabili care a fost factorul declanșator”, ne-au declarat surse judiciare din rândul anchetatorilor.
Așa cum au precizat chiar ei, celor de la INSEMEX li s-a cerut sprijinul și în cazul incendiilor de la spitalele Matei Balș și de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, soldate cu mulți morți.
Mai nou, aceiași specialiști fac cercetări în vederea întocmirii unei expertize tehnice și în cazul incendiului care a curmat 7 vieți la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.
Din cauza multitudinii de incidente care au necesitat efectuarea unei expertize tehnice, și soluționarea acestora durează, mai ales că INSEMEX este singurul institut din țară specializat în așa ceva.
Revenind la rafinăria Petromidia, aceasta a primit, recent, aviz de reluare a activității, deși, inițial se anunțase că activitatea va fi sistată pentru cel puțin șase luni.
Daniel ALBU