CFR Constanța va moderniza stațiile de cale ferate din sudul litoralului

1
269
Foto-arhivă

Patru stații CFR de pe raza județului Constanța vor intra, în sfârşit, într-un amplu proces de modernizare și reabilitare. Lucrările vizează sudul litoralului, iar investiții majore se vor întreprinde în Mnaglia, Neptun, Costinești și Ciulnița.

Astfel, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Constanţa anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare a proiectului dezvoltat de către Compania de Căi Ferate „CFR” SA – SRCF Constanța, prin Baicons Impex SRL, reprezentată de Marin Baicu.
 
Decizia instituției abilitată de mediu este aceea că: „Nu este necesară efectuarea evaluării impactului asupra mediului” în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul: „Modernizarea/reabilitarea a 47 de stații de cale ferată din România – SRCF Constanța 4 Stații: Neptun HC, Costinești Tabără, Ciulnița, Mangalia – stația CF Mangalia”, propus a fi amplasat în județul Constanța, municipiul Mangalia, stația CFR Mangalia, Șoseaua Constanței, nr.60.

Proiectul deciziei de încadrare şi motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului de pe strada Unirii numărul 23, din municipiul Constanța în zilele de luni – joi, între orele 8-16.30, vineri, intre orele 8-14, precum şi la următoarea adresă de internet http:\\apmct.anpm.ro.

Comentariile, observaţiile, dar și propunerile publicului interesat se pot înainta până la data de 15.10.2021 (în termen de 10 zile de la data afişării prezentului anunţ, începând cu data de 5 octombrie a.c.).

Astfel, pentru modernizarea/reabilitare a stației CF Mangalia, proiectul supus aprobării prevede următoarele lucrări: consolidarea clădirii de călători, igienizarea cădirii WC, amenajarea trecerii la nivel la capătul peroanelor, spre capul Y al stației, amenajarea Pieței Gării, a 37 locuri de parcare, a rastelor de biciclete și a spațiului verde și demolarea peronului existent și refacerea acestuia.

Precizăm că, în data de 15 octombrie 2019, Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” S.A., prin Sucursala Regională de Căi Ferate Constanţa (SRCF Constanţa), a semnat contractul sectorial de prestări de servicii având ca obiect elaborarea Studiului de fezabilitate pentru „Modernizarea/reabilitarea a 47 staţii de cale ferată din România” – 4 staţii de pe raza SRCF Constanţa.

Valoarea contractului sectorial de servicii este de 1.277.000,00 lei fără TVA, la care se adaugă TVA conform legislaţiei în vigoare. Plăţile aferente contractului vor fi asigurate de Comisia Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Mare pentru perioada 2014-2020 şi de la Bugetul de Stat. Contractul a fost atribuit firmei BAICONS IMPEX SRL.

Obiectul contractului constă în prestarea în mod corespunzător a serviciilor de elaborare a Studiului de fezabilitate pentru modernizarea/reabilitarea a 4 staţii de cale ferată: Neptun h.c., Costineşti Tabără, Ciulniţa şi Mangalia.

Prin implementarea proiectului, stațiile de cale ferată și clădirile de călători vor fi aduse la parametrii tehnici ceruţi de standardele şi legislaţia europeană în vigoare, obiectivul principal fiind cel de creştere a atractivităţii/competitivităţii transportului feroviar prin îmbunătăţirea calităţii serviciilor pentru călători, concomitent cu îmbunătăţirea siguranței în exploatare.

 Beneficiarul contractului de servicii este Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” S.A. Perioada de implementare a contractului este de 12 luni de la data Ordinului de Începere a Contractului, la care se adaugă 4 luni pentru activităţile de verificare şi aprobare a documentelor/livrabilelor. Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Totodată, Compania Națională de Căi Ferate CFR SA – Sucursala Regională de Căi Ferate Constanța intenționează să modernizeze și să reabiliteze stația CF Costinești Tabără, ce face parte din proiectul de investiții „Modernizarea/reabilitarea a 47 de stații de cale ferată din România“. În cadrul acestei investiții sunt incluse și stațiile CF Neptun, Ciulnița și Mangalia.

Loredana MIHAI

Citește și:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.