Inspectorii ANAF au luat la ochi veniturile obținute din activitatea online

0
330

Reprezentanții ANAF au anunțat că instituția se adaptează evoluţiei tehnologiei şi verifică veniturile obţinute din activități specifice mediului online, precum monetizarea publicării de conținut multimedia pe website-uri, rețele de socializare și platforme audio-video (Facebook, YouTube s.a.), sau din vânzarea de programe/aplicații software pe platforme dedicate, precum Google Play Store.

Astfel, de la începutul anului 2021, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF au inițiat controale pentru verificarea veniturilor persoanelor care desfășoară astfel de activităţi. Până în prezent, s-a constatat că 35 persoane au obţinut venituri de cca 26,33 milioane lei, pe care au omis să le declare, parţial sau integral. Pentru recuperarea obligaţiilor fiscale nedeclarate au fost emise deja decizii de impunere.

Una dintre cele mai mari sume nedeclarate, identificată până în prezent, este de 2,11 milioane lei. Aceasta a fost obținută în perioada 2016-2017 de către o persoană născută în anul 1993, care a monetizat prin Google AdSense traficul generat de conținutul publicat pe un site web. Pe numele acestei persoane a fost emisă Decizie de impunere pentru suma de 483.587 lei.

Trebuie menționat că, în aceeași măsură, există și persoane care şi-au declarat veniturile obţinute din aceste activități. De exemplu, o persoană născută în 1985 a obtinut în perioada 2020-2021 venituri totale de cca 1,70 mil lei și a depus Declarația Unică, în care a declarat venitul net impozabil obținut în 2020, și a achitat impozitul pe venit și contribuțiile sociale aferente.

„Inspectorii antifraudā fiscală vor continua să verifice veniturile obținute din activităţi specifice mediului online pentru asigurarea creşterii gradului de fiscalizare și a conformării voluntare în rândul tuturor categoriilor de contribuabili.. ANAF recomandă tuturor celor care desfășoară, sau intenţionează să înceapă, o astfel de activitate, să se asigure că declară și achită toate obligațiile fiscale datorate bugetului de stat“, au precizat reprezentanții instituției.

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.