Inspectorul școlar care a cerut 5.000 de euro șpagă a încheiat un nou acord de recunoaștere a vinovăției. Surpriză: judecătorii l-au respins!

0
1985

După ce și-a recunoscut faptele în fața anchetatorilor și a fost condamnată pentru luare de mită, inspectorul școlar Iulia Cristina Cabrancea revine în atenția publicului după ce a încheiat un al doilea acord de recunoaștere a vinovăției. Dacă prima dată a primit șpagă 5000 de euro pentru a transfera un elev la un colegiu renumit, a doua oară ar fi primit bani de la o învățătoare, pentru a o ajuta să prindă un post.

Astfel, în luna iulie a acestui an, la numai 3 luni de la prima condamnare, inspectorul Iulia Cristina Cabrancea a recunoscut în fața procurorilor DNA și această faptă de corupție. Numai că, de această dată, judecătorii nu au mai admis înțelegerea făcută cu reprezentanții Ministerului Public și au respins acordul de recunoaștere.

Luni, 19 septembrie, instanța a respins acțiunea ca nefondată.

Respinge acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat la data de 01.07.2022, în dosarul de urmărire penală nr. 92/P/2022 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa, cu inculpata Cabrancea Iulia-Cristina şi dispune trimiterea dosarului procurorului în vederea continuării urmăririi penale. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea acordului de recunoaştere a vinovăţiei vor rămâne în sarcina statului. Cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în încheierea de ședință.

De precizat că, în general, când o instanță respinge un acord de recunoaștere a vinovăției, înseamnă că judecătorii respectivi au suspiciuni cu privire la faptul că fapta care face obiectul acestui acord nu a fost recunoscută în totalitate sau cauza are și alte implicații, motiv pentru care se cere începerea urmăririi penale și trimiterea în judecată prin rechizitoriu, cu tot materialul probator aferent.

Dacă femeia va fi găsită vinovată pentru această faptă, riscă să-și petreacă câțiva ani în spatele gratiilor, mai ales că prima pedeapsă, privind mita de 5.000 de euro, constând în 2 ani de închisoare, a fost suspendată condiționat. O nouă pedeapsă ar putea anula suspendarea primei pedepse, care, potrivit procedurii penale, ar urma să fie contopită cu noua pedeapsă.

Prin urmare, în  continuare se așteaptă o rezoluție a procurorilor DNA, privind începerea sau neînceperea urmăririi penale.

Reamintim că  în perioada august – septembrie 2021, Iulia Cristina Cabrancea a primit 5.000 de euro ca să obțină transferul unui elev de la o școală gimnazială la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța.

După condamnare, care a avut loc în primăvară, Iuliei-Cristina Cabrancea i-a fost confiscată suma de 5.000 de euro și aceasta va trebui să plătească statului suma de 1.200 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare, din care 1.000 de lei efectuate în cursul urmăririi penale.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.