Interviu. Cristina Schipor, coordonatorul crizei de COVID-19 în regiunea de dezvoltare Sud-Est: “Sunt tot timpul ca pe front; vin pacienți intubați din alte județe”

0
1255

Ne aflăm astăzi la câteva luni distanță de la momentul în care Organizația Mondială a Sănătății recunoștea riscurile majore reprezentate de epidemia cu noul coronavirus, declarând-o situație de urgență pentru sănătatea internațională, motivată de faptul că SARS-CoV-2 nu putea fi comparat cu niciun virus anterior, fiind total atipic ca manifestare a bolii, agresivitate și capacitate de transformare, dar și adaptare la mediu. Trebuie să recunoaștem că noul coronavirus a schimbat radical viețile tuturor și a pus la încercare sistemele de sănătate, de protecție socială, precum și pe cele economice de pe întregul mapamond.

Ce s-a întâmplat în aceste luni în județul Constanța, trecând de la starea de urgență la starea de alertă, cum a fost coordonată criza medicală generată de COVID-19 și care sunt prioritățile în perioada următoare? În clipa de față, printre prioritățile Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Constanța se numără prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul coronavirus, înființarea unui TELVERDE pentru cetățeni, rezolvarea problemelor ce țin de școli, consilierea personalului din învățământ acolo unde este nevoie, testarea populației. În același timp, directorul Cristina Schipor a declarat, în cadrul unui interviu Focus Press, că va veni o zi “în care vom fi pe o curbă descendentă, o să ne bucurăm și o să putem să revenim la momente mai bune”. Cu alte cuvinte, ne-am putea gândi la viitor, astfel încât să putem renunța treptat la măsurile de izolare pentru a intra în faza de redresare și de revitalizare a societății și economiei. În județul Constanța sunt zile în care se fac și 700 de teste. Discutăm despre un efort fantastic de mare al tuturor factorilor implicați în gestionarea acestei crize de a ține situația sub control, cu angajați insuficienți, dar cu o responsabilitate uriașă pe umeri lor. În județul Constanța ajung și pacienți intubați, transferați din alte județe, care au nevoie de Terapie Intensivă.

Director DSP Constanța, Cristina Schipor

“Am ajutat colegii de la DSP Galați să poată să meargă, mai departe, într-o direcție corectă”

Reporter: Din luna aprilie 2020 coordonați, alături de alți 7 directori din țară, criza medicală generată de COVID-19 la nivel regional. Care sunt cele mai mari probleme cu care v-ați confruntat în regiunea de dezvoltare Sud-Est: Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea și cum le-ați soluționat?

Cristina Schipor: Dacă mă întrebați vizavi de regiune pot să vă spun că au fost câteva momente critice. Galațiul a avut, la un moment dat, focare mari în cămine de bătrâni. Brăila mult timp nu a avut niciun caz, după care numărul de cazuri a crescut față de Constanța. Buzăul se confruntă și el cu niște situații. Tot timpul am avut nevoie să comunic cu directorii, să ne sfătuim și să reușim să luăm decizia cea mai bună în a minimaliza extinderea și în a nu genera focare foarte mari. Vrancea la fel. La începutul perioadei, când am preluat coordonarea, Vrancea era pe un trend ascendent. A fost o perioadă destul de grea. A trebuit tot timpul să discutăm, să vedem ce decizii luăm în a încerca să oprim evoluția cazurilor rapide. Tulcea pot să spun că stă cel mai bine. Nu aș putea să dau o explicație de ce se întâmplă lucrul acesta, dar putem observa că ei tot timpul au avut cazuri puține. Am avut câteva zile în care am trimis la Galați o echipă de la Constanța, doi medici și doi asistenți. Acolo, în Spitalul Județean, a fost focar. Vorbim de 200 de medici infectați, cadre medicale. A trebuit să trimitem (personal -n.r.) de la Constanța pentru a se face anchetă. A fost un medic de la inspecție, pentru a vedea dacă sunt circuitele cum trebuie și care este problema acolo. Am ajutat colegii de la DSP Galați să poată să meargă mai departe într-o direcție corectă.

“Galațiul este un punct fierbinte”

Rep.: Să înțelegem că din toate aceste zone județul Galați a fost cel mai problematic din aria dumneavoastră de coordonare?

Cristina Schipor:  Din păcate, Galațiul a avut acele focare în căminele de bătrâni. Gândiți-vă că sunt peste 100 de persoane la risc. Galațiul este un punct fierbinte.

“Ți-e teamă că nu știi ce se întâmplă mâine; masca de protecție nu ne lipsește și suntem foarte atenți ca să nu avem probleme”

Rep.: Ați avut în această perioadă o misiune destul de grea și din câte am înțeles la DSP Constanța nu există niciun caz confirmat de COVID. Cum ați reușit să țineți situația aceasta sub control, pentru că nu este ușor?

Cristina Schipor: Ți-e teamă că nu știi ce se întâmplă mâine. Din martie și până acum nu am avut niciun caz confirmat și asta ne bucură foarte mult. Vreau să vă spun că regulile în DSP se respectă. Încercăm să nu stăm foarte mult împreună. Am încercat să avem tot timpul dezinfectanți, săpun la baie, absolut tot ce este necesar. Masca de protecție nu ne lipsește și suntem foarte atenți ca să nu avem probleme.

“Am solicitat medici de laborator. Noi avem aparat PCR și am fi dorit să putem mări numărul de teste. Nu a venit din păcate nimeni și asta ne doare”

Rep.: Ce ne puteți spune despre relocarea anumitor cadre din DSP sau chiar și din spitalele din Constanța?

Cristina Schipor: Alte județe nu am sprijinit cu personal de la noi. Doar un medic infecționist este plecat la Spitalul din Fetești, spital COVID. Noi am încercat să ținem toți medicii în județ. Ne-am fi dorit să aducem din altă parte, dar nu am reușit. Am făcut apel la toate direcțiile. Am solicitat medici de laborator. Am fi vrut să mai mărim echipa din laborator. Noi avem aparat PCR și am fi dorit să putem mări numărul de teste efectuate pe zi. Nu a venit din păcate nimeni și asta ne doare.

“Sunt zile când sunt multe teste”

Rep.: Care ar fi motivul? De ce nu vor oamenii să vină?

Cristina Schipor: Este opțiunea lor. Probabil că relocarea îi sperie. Noi am crezut că pe perioada aceasta de vară cineva poate să se gândească că îmbină utilul cu plăcutul, dar din păcate nu am avut nicio solicitare. Încercăm să facem testări cu oamenii care sunt în Direcție. Sunt zile când sunt mai multe teste de prelucrat și să nu le lăsăm în așteptare, rămân fetele și în a doua tură, intră de două ori pe zi în Laborator, să facă testele.

“Durează până la șase ore până când iese rezultatul”

Rep.: Care ar fi capacitatea de testare?

Cristina Schipor: Noi avem 32 de probe într-o singură șarjă. Durează până la șase ore un ciclu, de când intră proba și până când iese rezultatul.

“Va veni o zi în care județul Constanța nu va avea niciun caz de COVID; este foarte important să  înțelegem să nu fim contacți”

Rep.: Dacă ne uităm pe statisticile Grupului de Comunicare Strategică putem spune că județul Constanța se numără printre județele mai puțin afectate de pandemia de COVID. În prezent sunt aproape 1. 400 de cazuri confirmate cu SARS-COV-2. Care sunt factorii care au dus la aceste rezultate bune, pentru că sunt peste 1.000 de persoane vindecate în județul Constanța?

Cristina Schipor: Eu cred că am luat la momentul oportun și niște decizii bune. Noi am fost printre primele județe din țară care am instituit în anumite spații purtarea măștii. Poate atunci lumea a fost puțin supărată pe noi, dar lucrurile acestea s-au văzut în numărul persoanelor infectate. Totodată, vreau să informez opinia publică despre faptul că a fost și este o muncă permanentă. În momentul în care aflăm de o persoană pozitivă, grija noastră primordială este de a putea izola din contacți cât mai bine, în sensul de a nu ne scăpa o persoană posibilă infectată să rămână în comunitate. Noi am considerat că acesta este secretul. Atât cât reușim să izolăm mai bine persoanele din jurul cazului pozitiv, cu atât vom avea mai puține cazuri pozitive ulterior. Nu pot să neg aportul cetățenilor. Asta nu poate decât să mă bucure. Nu știu cum aș putea să le mulțumesc tuturor. Cred că la nivelul județului Constanța o mare parte din persoane a conștientizat și a înțeles că este foarte important să ne protejăm. Este foarte important să  înțelegem să nu fim contacți. Atâta timp cât fiecare dintre noi reușește să se protejeze și să nu devină un contact, care ulterior ar putea deveni un caz pozitiv, lucrurile sunt bune. Adică reușim să rupem acest lanț de transmitere și în felul acesta, ușor-ușor, poate o să putem spune că va veni o zi în care județul Constanța nu va avea niciun caz de COVID.

“Consider că este o mare iresponsabilitate să pleci la drum, să mergi în vacanță, când ai o suspiciune; oamenii efectiv mint”

Rep.: Care au fost zonele cele mai afectate din județul Constanța? În perioada verii am văzut că sudul litoralului a fost mai mult în atenția dumneavoastră.

Cristina Schipor: Din păcate ne-am confruntat cu mai multe situații, persoane care au plecat de acasă în vacanță fiind cumva suspecți (de COVID-n.r.). Nu se simțeau bine, au avut o suspiciune și au făcut un test. Din punctul meu de vedere consider că este o mare iresponsabilitate să pleci la drum, să mergi în vacanță când ai o suspiciune. Cred că ar fi fost mult mai corect ca aceste persoane să se investigheze, să vadă care este situația lor și să vină la mare în momentul în care erau ferm convinse că lucrurile sunt bune. În același timp nu putem să le spunem oamenilor să nu vină în concediu. Ne bucurăm că vin. În același timp am vrea să transmitem un mesaj, dar încă nu l-am găsit, să sensibilizeze și să ajungă la inima fiecăruia în așa fel încât să înțeleagă că este foarte important pentru ei să nu își strice concediul. Avem cazul acesta cu turista din Suceava. Ne confruntăm cu fel de fel de situații. Situații în care oamenii efectiv mint. Această doamnă a spus prima dată că a venit doar cu soțul și cu copilul. Ulterior, când am început să mai investigăm, am trimis inspecția la locație și am constatat că mai era venită și cu socrii. Ulterior, după ce noi am făcut comunicatul de presă, informarea, consideram că sunt doar cinci persoane, aflăm că de fapt venise și cu sora, copiii și cu mama. Gândiți-vă că ne-am întrebat și ne întrebăm care este motivul pentru care un om nu spune corect de la început. Nu o amenda nimeni. Noi am ieșit în întâmpinarea dânsei, să o protejăm, să o evaluăm într-un spital, să avem grijă de aparținători, să poată să ajungă în siguranță în Suceava, să poată să-și facă carantina acolo și să se poată trata.

Rep.: Câte persoane au fost contacții respectivei femei?

Cristina Schipor: Contacții doamnei au fost soțul, copilul, socrul, soacra, sora, doi copii și mama.

“Contacții trebuie să intre în carantină, iar dacă prezintă simptome vor trebui testați”  

Rep.: Doar ea a fost pozitivată?

Cristina Schipor: Da, doar ea. Conform metodologiei, contacții trebuie să intre în carantină, iar dacă prezintă simptome vor trebui testați.

„Zilnic, în județ, noi avem o capacitate de testare de aproape 500 de teste”

Rep.: Ce ne diferențiază pe noi ca județ față de Brașov, Suceava, Prahova, Argeș, acolo unde practic numărul de cazuri de COVID este aproape dublu?

Cristina Schipor: Repet că poate noi am înțeles mai bine ceea ce trebuie să facem. Nu știu. Pot să vă spun că zilnic, în județ, noi avem o capacitate de testare de aproape 500 de teste. Conform metodologiei, sunt persoane care trebuiesc testate de două ori pe lună: persoanele de la căminele de bătrâni, bolnavii oncologici. Sunt persoane pentru care noi facem acest lucru. În momentul în care avem mai multe teste decât am putea noi suporta din punct de vedere al capacității județului, noi le trimitem la București. Avem zile când facem 700 de teste pe zi. În proporție de 100-200 de teste le trimitem la București, dacă nu putem noi să le facem, deoarece nu ne permitem să le ținem în așteptare 2-3 zile.

Direcția de Sănătate Publică din Constanța

“Noi am făcut contract cu mai multe laboratoare, să avem altă variantă, dacă unul din laboratoare este blocat”

Rep.: Există o colaborare cu celelalte instituții în privința aceasta?

Cristina Schipor: Avem contract cu Regina Maria, cu Synevo, cu Institutul Cantacuzino. Noi am făcut contract cu mai multe laboratoare tocmai ca în momentul în care unul din laboratoare este blocat să avem altă variantă.

“Noi am fost intransigenți, nu am făcut rabat la nimic; am cerut sprijin de la STS”

Rep.: Dacă ne uităm puțin în urmă credeți că s-a greșit undeva?

Cristina Schipor: La nivelul Direcției de Sănătate Publică din Constanța noi am implicat tot personalul. În prima perioadă, când a început practic nebunia, noi am fost și am consiliat angajații spitalelor. Dacă ne gândim la Suceava, unde s-au îmbolnăvit multe cadre medicale, considerăm că s-a întâmplat lucrul acesta pentru că nu au avut niște circuite clare, nu au avut foarte bine explicat și cerut echipamentul. Noi am fost intransigenți din punctul acesta de vedere. Eu am spus că sunt tot timpul ca pe front. Nu am făcut rabat la nimic. Să nu credeți că nu au fost intervenții să se stea mai puțin în izolare. Nu am acceptat nicio abatere din punctul acesta de vedere. Am avut situații în care în a 14-15 zi s-a pozitivat o persoană care în a 10 zi fusese testată negativ. De aceea poate că a fost și teama de necunoscut, pentru că nu se cunosc foarte multe despre acest virus. Am mers pe ceea ce a spus INSP. Tot ce ne-au sfătuit ei să facem noi am făcut. Ne-am adaptat la toate informațiile noi, care au apărut despre acest virus, tocmai ca să putem să facem ceea ce trebuie. Nu spun că nu am greșit. Am avut o carență în comunicare. Știu că oamenii poate nu au avut destule informații de la noi, dar vă spun că este un volum de muncă atât de mare încât nu mai puteam să facem și lucrul acesta. Toate datele sunt într-o continuă schimbare. Ceea ce spui în momentul acesta este valabil pentru momentul acesta. Poate peste jumătate de zi sau mâine referitor la cifre, la date, nu mai este de actualitate. Știu că multe persoane au fost supărate că au așteptat ore pentru a-și lua adeverințele pentru concediile medicale. Atâta am putut. Ne-au ajutat medicii și asistenții din rețeaua școlară și le mulțumit mult de tot. Au venit la noi, au stat o perioadă, au învățat, durează până vezi care este cursul lucrurilor, și au trebuit să plece. Am încercat să angajăm. Am scos niște posturi la concurs, dar este foarte greu să vină oameni fără experiență. Am avut medici rezidenți. Sunt oameni tineri care nu au responsabilitatea muncii. Este foarte greu să formezi un profesionist. Noi am semnat contractul cu Telecom și cu STS. Am cerut sprijin de la STS pentru a forma un TELVERDE, un număr de telefon la care cetățenii să sune. Vom avea medici rezidenți acolo care vor prelua informația de la cetățeni. Noi numerele de telefon alocate pentru COVID le-am folosit să facem și anchetele. De aceea, la un moment dat, este posibil ca un om să fi sunat și să nu fi putut să ia legătura cu noi. Tocmai de aceea am recurs la lucrul acesta. Sperăm ca într-o săptămână să putem avea un număr de TELVERDE, cu 800, să putem veni în sprijinul celor care au nevoie de noi. Ne cerem scuze pe această cale, dar asta a fost, atâta am putut. Am dat toate informațiile celor care au luat legătura cu noi.

“Acum trei nopți, de la ora 01.00 și până la 03.00 dimineața, am vorbit cu directorul de la Ambulanță, cu domnul colonel Popa, cu directorii de spitale, pentru că nu găseam un loc pentru un pacient. Totul este într-o continuă dinamică”

Rep.: Este o perioadă atipică. Nu ne-am mai confruntat cu o astfel de situație. Cum decurge o zi pentru dumneavoastră? Înțeleg că este un volum destul e mare de muncă.

Cristina Schipor: Dimineața are loc informarea cu tot ceea ce a fost cu o zi înainte: câte cazuri, dacă sunt focare, ce se întâmplă, cazuri mai speciale, mapă, videoconferințe, discuție cu regiunea. Am un medic rezident care mă ajută și am conceput tot felul de grafice să ne putem raporta vizavi de țară, vizavi de regiune. Îmi place să știu în orice moment cum se raportează Constanța față de ceilalți. După ședințe, înapoi la DSP. Iarăși mapă, informare pentru a știi care este situația. Uneori sunt ședințe cu directorii de spitale. Noi încercăm să adaptăm tot timpul planul alb în funcție de nevoie. Totul este într-o continuă dinamică. De exemplu, acum trei nopți, de la ora 01.00 și până la 03.00 dimineața, am vorbit cu directorul de la Ambulanță, cu domnul colonel Popa (Daniel Gheorghe Popa, inspectorul șef al ISU Dobrogea -n.r.), cu directorii de spitale, pentru că nu găseam un loc pentru un pacient. Lucrurile sunt într-o continuă dinamică. A doua zi s-au externat pacienți și existau destule locuri. În momentul acela, la ora aceea, nu aveam un loc disponibil în condițiile în care se întâmplă ca Bucureștiul să ne trimită pacienți intubați din țară care au nevoie de Terapie Intensivă. La nivelul județului Constanța noi nu am accesat toate locurile de Terapie Intensivă.

Rep.: Vin pacienți intubați din celelalte județe în județul Constanța?

Cristina Schipor: Da, da, da!

Rep.: Dar la acest moment știți cumva care este situația la Terapie Intensivă? Câte cazuri grave sunt?

Cristina Schipor: La nivelul județului Constanța nu avem acum cazuri grave. La momentul acesta nu am informația asta, dacă aș da un telefon acum poate aș afla.

“Am fost informată că 15 pacienți trebuiau să ajungă din Argeș la noi și am făcut toate demersurile să nu ajungă; nu puteam să privez pacienții județului Constanța de a avea un loc în spital pentru că le-am ocupat cu alți pacienți”

Rep.: Îmi spuneați că inclusiv noaptea încercați să rezolvați toate situațiile neprevăzute. Când reușiți să vă odihniți?

Cristina Schipor: Mă dihnesc. Nu știu. Am luat lucrul acesta ca pe o datorie. La CJCI avem un medic și un asistent din rețeau școlară. Ne ajută foarte mult. Stau și mă gândesc că acel om dacă mă sună pe mine noaptea înseamnă că are o problemă și are nevoie de sprijin. Eu nu pot să nu răspund. Prin poziția mea am toate pârghiile să vorbesc cu directori de spital, cu director de Ambulanță, cu șefi de la ISU, chiar cu persoane de la București din forul de comandă națională. Chiar a fost o situație în care am fost informată că 15 pacienți trebuiau să ajungă din Argeș la noi și am făcut toate demersurile să nu ajungă deoarece și noi aveam la limită locurile. Cu toată compasiunea pentru acei oameni, eu nu puteam să privez pacienții județului Constanța de a avea un loc în spital pentru că le-am ocupat cu alți pacienți.

“Acum trei nopți căutam un loc în spital”

Rep.: Ce alte solicitări ați mai avut referitor la pacienți transferați din alte județe, în afară de cazul acesta?

Cristina Schipor: Au mai fost. Din cauză că ei și-au ocupat toate locurile, așa cum noi acum trei nopți căutam un loc în spital, așa probabil că au fost și aceste județe. Nu mai aveau unde să-i țină.

“Noi nu avem niciun aport în a hotărâ unde merge pacientul; medicul curant hotărăște lucrul acesta”

Rep.: Care sunt criteriile de identificare și de externare a pacienților COVID-19?

Cristina Schipor: Numai medicul curant hotărăște lucrul acesta. Noi nu avem nicio atribuție în treaba aceasta în afară de a emite decizia. Noi decizia pe care o emitem, cu izolare la domiciliu, în situația în care după evaluare medicul a constatat că este un pacient pozitiv, dar asimptomatic și nu are nicio problemă și poate să stea acasă, o dăm la recomandarea medicului curant. Noi nu avem niciun aport în a hotărâ unde merge pacientul. Medicul curant hotărăște lucrul acesta.

Rep.: Cum sunt separaţi suspecţii de pacienţii cu rezultat COVID pozitiv?

Cristina Schipor: Pacienții care sunt cu probleme merg la Spitalul de Boli Infecțioase. Pacienții într-o stare medie, mai puțin gravi, merg la Spitalul de Pneumologie. Pacienții care sunt asimptomatici, dar totuși își doresc să stea în spital, merg la Mangalia. Pacienții care au alte comorbidități, chiar și pacienți asimptomatici, dar pozitivi, merg la Spitalul Medgidia.

“Am introdus în planul alb și Spitalul Mangalia”

Rep.: Ce ne puteți spune despre planul alb? Știm că au fost unele modificări.

Cristina Schipor: Noi aveam o medie de 20 de cazuri într-o zi, ulterior am ajuns la 30. Tocmai pentru a nu ajunge în situația în care nu avem unde să internăm pacienții am introdus în planul alb și Spitalul Mangalia.

“Noi nu avem o incidență de 3 cazuri la mia de locuitori; nu se poate să funcționeze sub nicio formă o școală cu toaleta în fundul curții”

Rep.: Direcţiile de sănătate publică trebuie să informeze până la data de 7 septembrie inspectoratele şcolare şi comitetele pentru situaţii de urgenţă cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi. Care este situația la Constanța din punctul acesta de vedere?

Cristina Schipor: La momentul acesta chiar nu pot să vă spun exact, dar în mare noi nu avem o incidență de 3 cazuri la mia de locuitori. Când m-am uitat eu ultima dată pe situație noi suntem la 0,67. Nu am fi într-o situație foarte rea. Noi acum deslușim metodologia. O să fie un medic și asistenți care se vor ocupa de lucrul acesta și până pe 7 septembrie vom putem informa inspectoratul. Avem o colaborare bună cu inspectoratul. O să încercăm să oferim consiliere școlilor care vor avea nevoie și care ne va cere sprijinul prin serviciul de inspecție. În altă ordine de idei, i-am spus și domnului prefect și domnului inspector general școlar, faptul că avem câteva localități care sunt neconforme. Vă dați seama că în această situație noi nu o să putem să dăm autorizație pentru acele școli. Am înțeles că sunt școli renovate, dar nu s-a rezolvat problema toaletei. Vreau să am o întâlnire cu primarii din localitățile acestea. Poate cu sprijinul domnului prefect, o să vorbesc cu dumnealui, vreau să se găsească soluții pentru a rezolva această problemă. Vom avea o mare problemă. Nu se poate să funcționeze sub nicio formă o școală cu toaleta în fundul curții.

Rep.: Câte astfel de situații sunt?

Cristina Schipor: Erau cinci.  

“Pe domnul Cicu de la Poliția de Frontieră au fost situații când l-am sunat noaptea și la ora 01.30”

Rep.: Care sunt instituțiile care v-au sprijinit în această perioadă, dar cele reticiente?

Cristina Schipor: Reticiente nu pot să vă spun că am avut vreo instituție mai ales că, prin natura fenomenului, au trebuit să colaboreze cu noi. Pot să vă spun și mă bucur foarte mult că la nivelul județului Constanța am reușit să avem o colaborare foarte bună cu toate instituțiile. Începând de la Prefectură, Poliție, Jandarmerie și până la ISU. De Paște am fost personal în Cuza Vodă și am făcut recoltării de probe. Ne-a sprijinit Jandarmeria, cu foarte multe forțe, și chiar ne-am simțit protejați. Jandarmeria ne-a sprijinit cu paza locațiilor unde am avut persoane carantinate pe vechea legislație. Poliția, cel puțin acum, ne sprijină prin a înmâna deciziile noastre persoanelor pe care dânșii merg și le verifică la locuință. Gândindu-mă în urmă nu pot să spun că a fost cineva care nu mi-a răspuns la telefon. Pe domnul Cicu (Cristian Laurențiu Cicu, directorul Gărzii de Coastă -n.r.) de la Poliția de Frontieră au fost situații când l-am sunat noaptea și la ora 01.30. Aveam o situație și vroiam să știu cum au intrat în țară niște persoane. Nu știam dacă sunt de carantinat sau de izolat. Dânsul mi-a răspuns și m-a ajutat. Am avut o colaborare reală. Poate că această colaborare s-a reflectat și în numărul de cazuri. Managerii de spitale au răspuns tot timpul la toate solicitările mele, mi-au răspuns când i-am sunat. Noi ne întâlnim destul de des. Avem o întâlnire la două săptămâni și de câte ori este nevoie, pentru a a ține lucrurile din scurt, să nu existe sincope, să nu avem probleme.

“Noi dăm decizia. Persoana în cauză se duce cu decizia la medicul de familie și medicul de familie eliberează certificatul medical”

Rep.:  Cum se acordă acele certificate de concediu medical persoanelor care sunt nevoite să stea în izolare sau în carantină, pentru că au fost tot felul de reacții?

Cristina Schipor: În lege s-a spus prima dată că Direcția de Sănătate Publică emite certificatul. Direcția nu are cum să emită certificatul de concediu medical, pentru că noi nu avem calitatea aceasta. Ulterior, printr-o Ordonanță, s-a rectificat lucrul acesta și numai prin decizie se poate rezolva. Noi dăm decizia. Persoana în cauză se duce cu decizia la medicul de familie și medicul de familie eliberează certificatul medical.

“Sunt direcții în țară destul de șubrede, se dorește întărirea direcțiilor de sănătate; direcțiile trebuie să fie profesionalizate”

Rep.: Care ar fi soluțiile pentru sistemul sanitar românesc în cazul în care această criză se va prelungi?

Cristina Schipor: Vedeți dumneavoastră, având în vedere situația care s-a întâmplat acum, s-a ajuns la concluzia că direcțiile de sănătate publică sunt foarte importante. La nivelul județului Constanța am avut medici epidemiologi și nu a fost chiar atât de rău. Dar, sunt direcții în țară destul de șubrede. Înțeleg acum că se lucrează la o organigramă și se dorește întărirea direcțiilor de sănătate. În asemenea situații trebuie să avem cu ce să intrăm în război.  Trebuie să avem personal. Direcțiile trebuie să fie profesionalizate, să existe medici în toate compartimentele specifice, la inspecție să existe personal calificat. Cred eu că ar trebui cumva să existe și un purtător de cuvânt în direcție. Sunt situații în care este neapărat necesar, cum a fost situația aceasta din martie și până acum, de a comunica. Este foarte greu, având în vedere că nu ai niște studii în sensul acesta și ești implicat și prins în treburile curente, să poți să faci și acest lucru care sincer răpește din timp. Trebuie să fie o persoană care să fie pregătită pentru lucrul acesta.

Rep.: Dar Direcția de Sănătate Publică nu are în prezent un purtător de cuvânt?

Cristina Schipor: Direcția de Sănătate Publică a comunicat cu toată lumea prin dr. Loti Popescu, doamna doctor fiind medic în promovarea sănătății. Doamna doctor în perioada aceasta a venit la mine și mi-a spus că este foarte obosită, foarte stresată și că nu mai poate să facă lucrul acesta. Am rugat-o totuși, în limita posibilităților, să o facă și i-am promis și eu că o să o sprijin și în sensul că voi răspunde și eu presei. Tocmai de aceea am preluat în ultima perioadă și partea aceasta. Vă spun sincer că este foarte greu, sunt în ședință. Este un lucru foarte important deoarece trebuie să transmitem mesaje pentru populație și numai prin presă putem face asta, dar trebuie să găsim o variantă.

“Până la vreo 100 de pacienți, am aici un caiet, i-am știut pe toți pe nume; pentru fiecare am pus un pic de suflet”

Rep.: Ce v-a impresionat cel mai mult în această perioadă?

Cristina Schipor: Au fost multe lucruri. Imaginați-vă cum este să constați că ambii părinți sunt pozitivi, iar copilul de 3-4 ani nu este pozitiv. Părinții meargeau la spital, mi se face pielea de găină când povestesc, și copilul trebuia să rămână cu cineva. Având în vedere situația aceasta nimeni din familie nu avea curaj să rămână cu copilul. Singura variantă ar fi fost DGASPC. Vă dați seama ce părinte se gândește că merge la spital și lasă copilul, ulterior au găsit o variantă. Au fost multe situații pentru care ne-am zbătut. Am făcut demersuri pentru medicamente. Am transferat pacienți la București și au decedat. Pentru fiecare am pus un pic de suflet. Ne-am zbătut, am sunat, lucruri care nimeni nu le știe, dar le-am făcut. Până la vreo 100 de pacienți, am aici un caiet, i-am știut pe toți pe nume, după aceea au fost preluați de către fete. La început i-am știut pe fiecare în parte.

Cristina Schipor, directorul DSP Constanța. Foto: Alexandra VASILE
Cristina Schipor, directorul DSP Constanța

“Trebuie să învățăm să trăim cu acest virus, să păstrăm distanța, să ne spălăm pe mâini, să purtăm o mască de protecție; este foarte greu să stai o zi întreagă îmbrăcat în combinezon”

Rep.: Ce mesaj aveți pentru cadrele medicale? Dar pentru constănțeni?

Cristina Schipor: Le mulțumesc tuturor cadrelor medicale. La nivelul județului Constanța nu am avut foarte multe cadre medicale îmbolnăvite. Cei care s-au îmbolnăvit să știți că au venit din concediu și foarte mulți nu au avut legătură cu unitatea sanitară. Este foarte greu să porți o zi întreagă îmbrăcat în combinezon. Este greu și pentru noi cu mască. În acel combinezon am stat și eu de Paște. La Cuza Vodă am înțeles care este efortul. Le mulțumesc foarte mult constănțenilor care au înțeles că trebuie să respecte regulile. Îmi cer scuze pentru cei care dintr-un anumit motiv au fost supărați pe noi ori nu ne-au găsit, a fost o sincopă în a comunica cu noi. Pot să le spun că pot accesa adresa de e-mail. La Secretariat noi am onorat toate e-mail-urile. Am așa un zâmbet pe buze și pentru tinerii care își doresc să se distreze, dar în tinerețea lor nu înțeleg că sunt niște factori care pot transmite această boală și, din păcate, pot pune în pericol viața părinților, a rudelor, a bunicilor. Ce să le spun constănțenilor? Probabil va veni o zi în care vom fi pe o curbă descendentă și o să ne bucurăm și o să putem să revenim la momente mai bune. Cert este că trebuie să învățăm să trăim cu acest virus, să păstrăm distanța, să ne spălăm pe mâini, să purtăm o mască de protecție. Acestea nu sunt lucruri foarte grele. Cred că este mult mai greu să ajungem într-un spital și cineva să trebuiască să se lupte pentru viața noastră și noi în ultimă instanță. Este foarte bine când ieșim din lupta asta învingători, dar s-a confirmat și faptul că au fost și oameni pentru care nu s-a mai putut face nimic.

Rep.: Vă mulțumim tare mult!

Cristina Schipor: Cu drag!

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.