INTERVIU cu Adrian Bîlbă, despre momentul în care se vor redeschide Delfinariul și Planetariul

0
255

Starea de alertă se află în vigoare, pe teritoriul României, de la data de 13 aprilie a.c. (vezi AICI), astfel restricțiile privind circulația sau capacitatea de ocupare în spații închise trebuie respectate, în contextul prevenirii răspândirii virusului Sars-Cov-2.

Din acest motiv, instituțiile din municipiul Constanța și-au restrâns activitatea și programul cu publicul.

Spre exemplu, secțiile Delfinariu și Planetariu din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii sunt închise începând cu data de 18 martie a anului curent, iar în momentul în care rata de infectare va scădea, acestea se vor deschide publicului.

Despre acest lucru a vorbit directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii (CMSN) Constanța, Adrian Bîlbă, pentru Focus Press:

”Noutățile sunt că funcționăm la nivel de Microrezervație și Acvariu, acolo unde legislația și ordinul comun al Ministerului Culturii și al Sănătății permite muzeelor să funcționeze la limita a 50% din capacitate, cu respectarea a tot ceea ce înseamnă elemente de prevenție împotriva infecției cu COVID-19, mă refer la trasee de vizitare, la purtarea măștii, ventilație. În ceea ce privește Delfinariu și Planetariul, sunt spații închise care funcționează ca instituțiile de spectacol, chiar dacă noi facem reprezentanții, nu spectacole, însă am decis să  ne încadrăm în categoria aceasta a spectacolelor și să le ținem închise, pentru siguranță, pentru responsabilitate, pentru a respecta legislația națională. Astfel vor rămâne închise până când se va putea permite funcționarea în regim de spațiu închis. Deocamdată, nu avem o previziune în acest sens și nu pot să vă dau un răspuns vis-a-vis de momentul în care vor deschide.”

În afară de aceste noutăți, acesta a mai vorbit și despre stadiul lucrărilor care se află în plină desfășurare la Delfinariu – şi anume clădirea carese află în plin proces de extindere.

Menționăm că în luna august a anului 2019, președintele CJC de la acea vreme a semnat, alături de Ministrul Turismului de la acea dată, contractul de finanțare pentru proiectul “Extindere Delfinariului, municipiul Constanța”. Lucrările la proiectul de 5,6 milioane de euro ar putea începe săptămâna viitoare.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă valorificarea elementelor turistice prin extinderea şi dotarea la standarde europene a infrastructurii Delfinariului din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa. Mai exact, vor fi realizate lucrări de extindere a bazinului existent prin adăugarea unui bazin de circa 3090 mc. Totodată, vor fi executate lucrări pentru realizarea unei zone ce va putea fi descoperită în sezonul favorabil (aproximativ 8 luni/an), dar și realizarea unei suprafeţe vitrate acrilice pentru creşterea activităţii de interacțiune cu delfinii. Conform documentației tehnico-economice, execuția proiectului se va realiza în termen de 24 de luni de la data semnării ordinului de începere a lucrărilor. În prezent este în desfășurare procedura publică de achiziție a execuției de lucrări.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 5,6 milioane euro, din care 70% sunt asigurați de către Ministerul Turismului (conform H.G. nr. 558/2017), iar diferența de 30%  de către Consiliului Judeţean Constanţa:

”Este un stadiu, să spunem așa, destul de dificil, greoi din perspectiva noastră, a Complexului Muzeal, pentru că înseamnă, multe demolări, mult praf, mizerie, utilaje în curte CMSN. Nu este simplu, traseele de vizitare trebuie să fie încontinuu dimensionate și reorganizate, aranjate, în funcție de condițiile, particularitățile oferite de șantier, apoi avem Microrezervație, din fericire, două trasee de acces și putem funcționa alternativ, în funcție de lucrări”, a precizat Adrian Bîlbă.

Totodată, directorul CMSN a adus în discuție și viitoarele achiziții.

”Vă spun sincer că așteptăm bugetul, fiindcă nefiind buget nu putem face niciun fel de achiziție, eventual doar în ceea ce privește mentenanța, însă știu ce am propus în buget, și în condiții de restricții bugetare generale, naționale și bineînțeles dintr-o perspectivă incertă vis-a-vis de venituri. Avem, cel puțin în prima perioadă a anului avem o singură investiție importantă și mă refer la o mașinărie, un tocător de material lemnos, care rezultă primăvara din curățire și pe care îl putem folosi ca așternut pentru animale, pentru că iarna adăposturile animalelor se inundă, și astfel cu acest material lemnos vom putea să ameliorăm condițiile adăposturilor.

Un alt proiect care se află în  plan este modernizarea Acvariului Constanța, iar directorul CMSN, Adrian Bîlbă, a vorbit încă de anul trecut, în cadrul unui interviu Focus Press, despre faptul că a fost câştigat deja proiectul pentru noul acvariu, ce va fi amplasat în zona frontală a Complexului Muzeal, pe 5.000 de metri, este o zonă triplă, modernă, un parter de bazine acrilice de pești, cu pinguini în interior, iar la etajul superior va fi o parcare. Valoarea este de 10 milioane de euro, bani care se speră că vor veni prin intermediul unei finanţări europene. (vezi detalii AICI).

Proiectul în ceea ce privește construirea noului Acvariu se află pe masa Direcției Generale de Proiecte din Cadrul Consiliului Județean Constanța. Ei vor decide cum îl gândesc, cum îl împachetează pentru a-l trimite la achiziții, în ceea ce mă privește eu am făcut tema de proiectare și nota conceptuală, dincolo de acestea, trebuie găsit un proiectant, un specialist în acvarii și bineînțeles un constructor. În general, la nivel mondial, aceste acvarii sunt făcute în parteneriat public privat. Acesta este modul de lucru cu aceste investiții care au un grad mare de specificitate. Nu este simplu simplu să găsesc un proiectant care a mai făcut acvarii“, a precizat Bîlbă.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.