INTERVIU cu Costin Avătavului, consilier PNL: „Primăria municipiului Constanța a demarat procedura de achiziție pentru un nou PUZ în stațiunea Mamaia”

0
326

Consilierul local municipal Costin Avătavului a vorbit în cadrul unui interviu acordat Focus Press despre cum arată Constanța după un an de guvernare locală PNL-USR. Liberalul a punctat faptul că orașul este un întreg șantie, însă este bine, potrivit acestuia, ca aceste lucrări de reabilitare a marilor bulevarde să se desfășoare concomitent, mai ales că unele sunt efectuate cu fonduri europene.

„A fost un an bun. Rezultatele se vor vedea în perioada următoare. Cred că putem observa că în mare parte din zonele Constanței există șantiere, se lucrează. Avem proiecte de infrastructură care au pornit și care se execută în momentul de față, iar rezultate vor apărea cât de curând. Sper, până la sfârșitul mandatului. Legat de șantierul de pe bulevardul Aurel Vlaicu, vorbim despre o lucrare RAJA, sume de bani foarte mari atrase. Sunt două motive pentru care trebuie să avem răbdare cu acea lucrare. Unu la mână: rețeaua este foarte veche și, doi la mână, orașul s-a dezvoltat foarte mult și rețeaua actuală nu făcea față solicitărilor, deci era neapărată nevoie de această intervenție de schimbare a conductelor. Primarul face tot ce poate ca lucrările să se desfășoare conform graficului. Nu vă ascund că știu de la Poliția Locală că acolo unde lucrările nu s-au desfășurat conform graficului sau firmele subcontractante nu au refăcut trama stradală conform standardelor, s-au dat și amenzi. Pe lângă lucrările RAJA, sunt lucrările pe fonduri europene de reabilitare pe marile bulevarde, dar mai sunt și aceste lucrări ce urmează a fi demarate, în legătură cu refacerea a tot ce înseamnă rețea de transport a agentului termic, pe fonduri europene, celebrele magistrale pe care le-am preluat de la CET. Doar așa putem să scădem prețul la gigacalorie. Lucrurile ar fi bine să le facem concomitent pentru că după ce vom reface trama stradală și vom face aceste proiecte pe fonduri europene, sperăm noi să încheiem aceste lucrări și o perioadă lungă de timp să nu se mai lucreze”, a declarat Costin Avătavului.

Legat de faptul că PNL Constanța se află la guvernare locală, tânărul consilier liberal spune că este mult mai solicitant, dar plăcut, pentru că acum proiectele pe care le-a creionat după dorințele și doleanțele cetățenilor vor deveni realitate, în timp ce în mandatul trecut i-au fost puse piedici. Un proiect important este cel de a crea un parc în cartierul Inel II, unde nu există astfel de zone de agrement:

„Este mult mai bine la guvernare decât în opoziție, dar este mult mai solicitant. Avem mult de lucru. Mi-am dorit să ne implicăm în proiecte și să aducem voința constănțenilor în Consiliul Local. Am primit piedici în mandatul trecut. De data aceasta responsabilitatea este la noi și suntem de dimineață până seara pe teren. Suntem în legătură cu constănțenii. Vreau să spun despre proiectele mele legate de spații verzi că prind contur. Au fost bugetați bani foarte mulți pentru refacerea parcurilor actuale și vom avea și sisteme de irigații noi. Totodată, identificăm zone noi pentru a crea și amenaja parcuri noi. Eu lucrez la două proiecte în zona cartierului Inel II, acolo unde nu există parcuri. Sunt în linie dreaptă. La începutul anului se vor executa lucrările”

Însă, în afară de proiectele prezentate mai sus, nu a fost ocolit, pe parcursul interviului, nici subiectul regulamentelor care au stârnit revolta constănțenilor. Unul dintre acestea este Regulamentul de acces în Zona Peninsulară. Acesta, după părerea constănțenilor, prezintă lacune, nefiind clare anumite aspecte privind modalitatea de acces în zonă. Sâmbătă, mai mulți aleși locali din partea PNL, USR și PSD au mers și au discutat cu locuitorii din peninsulă, precum și cu agenții economici ce îți desfășoară activitatea în zonă.

„Sâmbătă am fost la o întâlnire în zona Peninsulară la invitația domnilor din această zonă. Am stat de vorbă cu locuitorii din această zonă, cu riveranii, dar și cu agenții economici și cu reprezentanții ai instituțiilor și chiar ai lăcașelor de cult. Eu spun că a fost o întâlnire constructivă, am stat mai bine de două ore acolo. Alături de mine a fost și domnul Septimiu Bourceanu, președintele Organizației Municipale PNL Constanța și am avut un dialog constructiv cu toți cei din Piața Ovidiu, unde a avut loc întâlnirea. Făcând referire la Regulamentul de acces în Zona Peninsulară, acest regulament a fost adoptat acum trei luni de zile. De ce este nevoie de acest regulament? Pentru că în Zona Peninsulară va începe un amplu proiect de reabilitare a zonei, un proiect care vizează 21 de străzi. Este un proiect pe fonduri europene. Iar acest apel unde noi suntem eligibili să depunem un proiect pentru finanțare, are niște specificații în care spune clar că această zonă trebuie să devină pietonală și accesul auto să fie doar pentru riverani. De aceea a fost nevoie de un regulament. Doar că după ce a fost adoptat am văzut că oamenii au fost puțin nelămuriți despre cum se va aplica acest regulament. Eu, sincer vă spun, de câteva săptămâni, merg în Zona Peninsulară și stau de vorbă cu oamenii. De aceea ei pot veni cu amendamente dacă doresc, până acum dialogul a fost foarte bun, până vineri așteptăm amendamente, iar împreună cu un jurist ne vom uita pe aceste amendamente, le vom centraliza, și vom vedea ce putem să facem și cum putem să amendăm acest regulament, ca toată lume să fie mulțumită. Locuitorii din zonă sunt nemulțumiți pentru că, în forma actuală în regulament nu se specifică clar, de exemplu, cum se va face accesul auto pentru reprezentanții instituțiilor, nu se face o referire clară la cei fac acel serviciu de catering, ori sunt persoane care își doresc să aibă mai mult de o mașină per apartament”, a declarat Avătavului.

Tot un subiect controversat, despre care a vorbit consilierul liberal Costin Avătavului a fost cel legat de proiectele de hotărâre din ultima ședință de Consiliu Local Municipal ce au vizat aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Stațiunea Mamaia-Modificare HCL nr. 129/2001, teren în suprafață de 207,74 ha, dar și PUZ-ul din Palazu Mare. Consilierii au cerut ca aceste proiecte să fie retrase de pe ordinea de zi, însă primarul Vergil Chițac, fiind inițiatorul acestor proiecte nu a fost de acord. Tocmai din acest motiv aceste proiecte nu au trecut de votul consilierilor care au cerut timp pentru a discuta cu juriștii asupra modalității de acțiune în acea zonă:

„Proiectele ce au vizat PUZ Mamaia și PUZ Palazu Mare nu au obținut votul consilierilor. Chiar eu am solicit ca aceste proiecte să fie retrase de pe ordinea de zi, fiind președinte de ședință. Punctul nostru de vedere a fost să retragem aceste PUZ-uri pentru a avea timp și pentru a ne consulta cu juriști și a vedea care este forma corectă, anume: revocarea acestui PUZ și întoarcerea la PUG, sau inițierea unui nou PUZ cu consultări. Oricum, din câte știu, la nivelul Primăriei municipiului Constanța, a fost demarată procedura de achiziție pentru un nou PUZ. În urma consultărilor cu juriștii aceștia ne-au spus să ne documentăm mai bine pentru că această revocare s-ar putea să nu respecte toți pașii legali. De aceea am solicitat să fie retras ca să avem timp să ne documentăm.”

În cadrul interviului au fost atinse și subiecte ce au vizat protestul spontan al angajaților CT BUS de luni, 1 noiembrie a.c., regulamentul parcărilor și părerea acestuia despre negocierile între PNL și PSD la nivel central ce au ca scop formarea unui nou Guvern.

Pentru declarații complete vă invităm să urmăriți materialul video:

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.