Interviu cu decoratorul Manuela Iagăru, despre cum să ne decorăm bradul şi casa de Crăciun

0
574

Crăciunul, în contextul pandemic, va fi cu siguranță foarte diferit de cel din alți ani. Dacă până acum era vorba de familie, de reuniune, anul acesta cadoul cel mai bun s-ar rezuma la păstrarea distanței fizice de cei dragi. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ne bucurăm de sărbătoare într-un cerc restrâns. Adulții percep sărbătorile de iarnă, în general, ca o posibilitate de a se relaxa, pe când copiii așteaptă minuni adevărate. De aceea este foarte important să existe pentru micuți o atmosferă de sărbătoare în toată casa. Mai mult, putem spori starea de veselie implicând copiii în activitățile de decorare a camerei lor pentru Crăciun.

Decoratorul Manuela Iagăru ne va ajuta să decidem asupra modului de decorare a camerei copilului, dar și a întregii locuințe și ne va împărtășii cum putem aduce în casele noastre magia Crăciunului, idei de amenajare practică în vremuri de pandemie. În general, alegerea stilului personal de decor este uneori o inspirație de moment, alteori o experiență acumulată în timp, însă simplitatea primează. Crăciunul merită o atenție deosebită şi ar fi păcat ca anul acesta să sărim pe aste acest eveniment. Munuela Iagăru ne recomandă să ne decorăm casa şi bradul cât mai simplu, cu beteală, globuri, îngeraşi, care simbolizează sărbătoarea Crăciunului, fundiţe, conuri de brad, instalaţie, jucării.

Decoratorul spune că este mai uşor să aplici şi să aranjezi globurile în bradul artificial, cei naturali, în ghiveci, fiind indicaţi pentru decorarea exteriorului, la intrarea în casă. Manuela Iagăru a alocat 4 ore pentru împodobirea unui superb brad, într-o unitate hotelieră din Constanţa, dar depinde foarte mult şi de cerinţele solicitanţilor. Este indicat să decorăm bradul într-o singură culoare, ne-a împărtășit Manuela, Iagăru în cadrul unui interviu Focus Press. Decoratorul trasmite constănţenilor Crăciun fericit! un nou An cât mai bun şi să fim sănătoși.

Reporter: Vedem în vitrinele magazinelor decoruri impresionante, care par rupte din povești, însă presupun că nu totul poate fi integrat armonios în casele noastre. Cum este indicat să ne decorăm  locuințele cu stil de Căciun?

Manuela Iagăru: Cât mai simplu, cât mai frumos, nu prea mult încărcat bradul. Este indicat să renunţăm la florile, care sunt în ghivece, pe care le avem în casă. Să împodobim brăduţul, care este foarte important, dar să şi decorăm interiorul şi exterior, cât şi decorarea la intrare în casă, la uşă. Neapărat să fie cât mai frumos.

Rep.: La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm decorațiile de Crăciun, pentru un apartament sau o garsonieră în care există copii mici?

Manuela Iagăru: Pentru copii aş dori foarte mult să existe globuleţele cu jucării, cu tot felul de picturi, poveşti, cu Mickey Mouse şi jucării puse în brăduţ. Să fie exact ca într-o poveste. Trebuie să fim foarte atenţi când alegem culorile pentru fetiţe, iarpentru băieţi să fie altfel.

Rep.: Ce ar trebuie să alegem pentru fetiţe? Dar pentru băieţi?

Manuela Iagăru: Păpuşi, globuleţe cu tot felul de decoruri. Culorile să fie alese cum preferă copiii, cum le doresc ei. La fel şi pentru băieţi, să alegem jucăriile lor, cu maşinuţe, tractoraşe şi tot felul de frumuseţi. Deci nu numai globurile pot fi aplicate în brăduț.

Rep.: Putem adăuga şi jucării în brăduţ, nu numai globuri obişnuite în bradul de Crăciun?

Manuela Iagăru: Da, exact!

Rep.: Vă rog să ne împărtășiți câteva trucuri pentru amenajarea unui spațiu de locuit de dimensiuni reduse? La ce să fim atenți?

Manuela Iagăru: Este recomandat ca spațiul nu fie foarte încărcat. Cât mai simplu. Este mult mai frumos un decor simplu. În parte de sus se poate decora cu meşină. Nimeni nu o foloseşte astăzi. Există meşina aceea de la pescuit. Oamenii nu ştiu cum pot să decoreze partea de sus a unui spaţiu. Asta se poate face doar cu această meşină, iar aici este nevoie de un desingn interior. Ei ştiu ce trebuie să facă.

Rep.: Meşina aceasta cum poate fi integrată într-un apartament?

Manuela Iagăru: Se găseşte în magazinele de pescuit şi pe ea se pot aplica globuleţele, ca să poţi să faci ceva pentru interior şi exterior, dar aici trebuie să ai şi un ochi format ca să poţi să dai frumuseţea locului şi bradului, care trebuie să-l împodobim, pentru că nu merge orice culoare. Asta este părerea mea.

Rep.: Care sunt aspectele esențiale de care ar trebui să țină seama cineva când își decorează locuința?

Manuela Iagăru: Foarte mult trebuie să se axeze pe exterior. Să se acorde atenție la intrarea în locuinţă și să fie decorată uşa. Se poartă bentița sau voalul, se adaugă globuleţe. Bentița sau voalul să fie pusă în formă de cruce.

Rep.: Unde se pune?

Manuela Iagăru: Pe uşă se pune, în formă de cruce şi în mijloc se etalează globuleţele şi Moş Crăciun, pe care îl aşteptăm cu mare drag.

Rep.: Asta este ceva nou pentru noi?

Manuela Iagăru: Da!

Rep.: De obicei se recurgea la acea coroniţă.

Manuela Iagăru: Şi coroniță şi brăduţul acela în ghiveci, foarte frumos, pus la uşă, în ambele părţi. Să fie cât mai mult brad la uşă.

Rep.: Ce greșeli de amenajare și decorare potem evita sau remedia ușor astfel încât locuința să nu pară kitschiosă?

Manuela Iagăru: Spaţiul să fie cât mai liber. Să nu fie încărcat.

Rep.: Daţi-ne câteva exemple. Cum să combinăm culorile?

Manuela Iagăru: Culorile depind foarte mult de persoana respectivă, depinde ce anume doreşte. Unele persoane preferă foarte mult roşul şi albul, dar sunt unele persoane care vor alte culori. Asta depinde de ei ce culoare acceptă, depinde de ei ce culori vor să aplice în brad. Nu trebuie neapărat să facem bradul cu roşu şi alb, pentru că simbolizează Crăciunul. Poţi să-ţi alegi şi culorile care îţi plac. Dau un exemplu, într-o instituie, cum este Marina, ar trebui să se axeze pe globuleţele lor specifice, bărci, vapoare şi culorile alb şi albastru. Este foarte frumos să ne axăm pe aceste culori şi globuri. Mai frumos este să aplici un globuleţ cu stil de jucărie pentru copii şi desenele lor.

Rep.: Dar într-o cameră în care există o nuanţă de verde cum ar trebui să fie decorat bradul?

Manuela Iagăru: Folosim albul, roşu, în nici un caz nu folosim verdele. Sunt foarte multe culori, dar depinde de persoana respectivă ce-i place. Trebuie să ţinem cont de ceea ce le place oamenilor şi cât de mult îi încântă globuleţele frumoase în brad. Eu nu aş putea să le spun “Puneţi globuri gri cu verde!”, pentru că poate acele culori nu le place şi trebuie să decoreze casa cum doresc dânşii.

Rep.:Cum credeți că au evoluat preferințele românilor în materie de decoruri în ultimii ani? Din câte ştim dumneavoastră aveţi o experienţă destul de vastă în domeniu. Aţi desfăşurat şi acetivitatea aceasta de decorare în Dubai şi în Cipru. Ce neputeţi spune?

Manuela Iagăru: Foarte mult. În activitatea din Dubai am lucrat foarte mult cu flori. Le-am etalat în camere, iar în Cipru m-am axat pe aranjarea platourilor pentru mesele festive, sclupturi în fructe şi legume.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.