Preoţii au început să meargă din casă în casă cu icoana. Eugen Tănăsescu: “Această acţiune nu este ilegală”

0
614

Crăciunul se apropie cu paşi repezi iar la scările de bloc din Constanţa au apărut deja afişele prin care suntem înştiinţaţi care este ziua în care preoţii vin să sfinţească locuinţele. Acest lucru a stârnit controverse, unii oameni spunând că nu de acord cu acest lucru în contextul pandemiei de coronavirus. În schimb, reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului susţin că acest lucru este legal şi că se vor respecta toate măsurile impuse de autorităţi.

În preajma Crăciunului şi a Bobotezii preoţii obişnuiesc să meargă din casă în casă “cu icoana”, pentru a sfinţi locuinţele. Este o tradiţie veche, tradiţie cu care mulţi spun că nu sunt de acord în acest an, având în vedere pandemia. Sigur că nimeni nu este obligat să primească în casă preoţii. Cei care o vor face sunt asiguraţi că se vor respecta măsurile impuse de Comitetul Naţional Pentru Situaţii de Urgenţă.

„Această acţiune nu este ilegală. Desigur, totul este benevol. Există destule servicii door to door care funcţionează. Preoţii vor respecta toate măsurile respective distanţarea fizică şi purtarea măştii de protecţie. Nimeni nu este obligat să deschidă uşa, pentru că nimeni nu poate fi obligat la un act de cult. În ceea ce priveşte pupatul icoanei, cine nu doreşte nu trebuie să o facă. Preoţii au metode alternative de a binecuvânta”, a precizat preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

„A fost preotul cu Crăciunul, a stat la uşă şi ne-a binecuvântat, nu a intrat. A avut şi mască”, a declarat o constănţeancă.

În ceea ce priveşte slujbele de Crăciun şi Anul Nou, credincioșii vor putea participa în interiorul lăcașurilor de cult, însă vor trebui să respecte o serie de reguli. Decizia a fost luată săptămâna trecută, în urma unei şedinţe la care au participat reprezentanți ai cultelor şi secretarul de stat Raed Arafat. Potrivit ghidului de reguli pentru organizarea slujbelor, în primul rând, credincioşii vor păstra în interior o distanţă de 2 metri, afară la 1 metru şi jumătate şi vor avea masca de protecţie care să le acopere atât gura, cât şi nasul. Tot în ghid se specifică şi faptul că preoţii trebuie să se asigure că sunt dezinfectate toate obiectele şi suprafeţele comune la care ajung oamenii.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.