INTERVIU cu dr. Andra Bratu de la Spitalul Veterinar Vetzone, despre pericolul căpuşelor: sfaturi pentru sănătatea voastră şi a animăluţelor voastre

0
404

Odată cu creșterea temperaturilor în termometre, începe și sezonul căpușelor, iar iubitorii de animale trebuie să fie extrem de precauți și să ia măsurile de prevenire, pentru că mușcătura acestora poate duce chiar şi la boli grave, soldate cu decese, inclusiv în cazul oamenilor.

După cum știm, acestea nu pot sări sau zbura, dar se pot atașa de pielea animalelor sau a oamenilor care se ating de ele

Sezonul de activitate intensă a căpuşelor, din România, este în lunile călduroase mai-iunie, însă din cauza schimbărilor climatice din ultimii 10-15 ani, acești paraziți apar și în perioadele cu temperaturi scăzute.

Despre acest subiect, reporterii Focus Press au discutat cu doctorul veterinar de la Spitalul Veterinar Vetzone din Constanța, Andra Bratu.

Mușcătura căpușelor poate fi letală, deși omul în general nu simte mușcătura de căpușă, numai că, parazitul rămâne atașat la piele:

”Căpușele sunt ectoparaziți care se hrănesc cu sânge. În momentul în care căpușa mușcă, eliberează o substanță toxică care inflama țesutul și pe lângă aceasta, poate transmite multe boli, cum ar fi: Borelioză Lyme, Babesioza, Ehrlichioza. Din păcate, din cauza încălzirii globale, în ultimii 10-.15 ani căpuşele apar nu doar sezonier, doar primăvara-vara, ci este o incidenţp destul de crescută şi în sezonul rece. Din păcate, chiar ave, multe cazuri, cazuri foarte grave. Este bine să fim precauţi, să deparazităm lunar animăluţele. Sunt mai multe tipuri de tratament: pipete, care se pun la ceafă, sau putem administra pastiluţe. Toate modalităţile sunt eficiente, diferă timpul de acţiune – pipetele, în general, au o eficacitate de o lună, iar pastilele de trei luni. Mai avem şi zgarda Foresto, cu o acţiune mult mai lungă, de la şase la opt luni. Căpuşele sunt periculoase inclusiv pentru om. Spre exemplu, boala Borelioza Lyme se manifestă la om cu paralizie, febră foarte mare, anemie dacă vorbim despre Babesioză, cu un potenţial letal destul de mare”.

Dr. Andra Bratu a mai precizat că nu este indicat să încercăm să smulgem căpușa, întrucât cavitatea bucală a parazitului rămâne fixat în piele și se poate infecta.

”Căpușa oricum transmite boala dacă a luat contact cu pielea. În general este bine să mergem la medic, cavitatea bucală se scoate cu un instrument, o pensă specială. Este bine să evităm zonele calde și umede, dacă mergem la pădure trebuie să avem grijă, dacă stăm pe iarbă. Persoanele care locuiesc la curte trebuie să deparaziteze regulat animăluțul, dar și să aplice substanțe insecticide, în lunile de primăvară- vară, în curte”, este mesajul transmis de dr. Andra Bratu.

Totodată, conform informațiilor furnizate de medici, persoanele care merg în parcuri, păduri sau în locuri cu multă vegetaţie trebuie să fie îmbrăcate corespunzător şi să fie atente la animalele care sunt purtătoare de căpuşe.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.